Marmara Üniversitesi bölünecek
YÖK Genel Kurulu'na verilen öğlen arasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, üniversite kontenjanlarının geçen seneki oranda artırılmayacağını belirtti. Özcan Marmara Üniversitesi'nin bölünmesiyle ilgili olarak, "Marmara Üniversitesi senatosu karar almış. Nasıl bölünmek istediklerini de belirtmiş" açıklamasında bulundu.
cumhuriyet.com.trYÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, YÖK Genel Kurulu toplantısına verilen öğlen arasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
''Yeni üniversiteleri ziyaret edecek misiniz?'' sorusuna Özcan, ''YÖK Genel Kurulu'nda karar aldık. Bundan sonraki toplantıyı Muş'ta yapacağız. Ben onlardan ayrı Mardin'e gidiyorum'' yanıtını verdi.
Bir gazetecinin, ''Mardin Üniversitesi Kuzey Irak'taki Duhok Üniversitesi ile anlaştı. Bu üniversite Barzani ile ilişkilendirilen bir üniversite. Karşılıklı Kürtçe ve Türkçe öğretimine ilişkin anlaşma imzaladı. Sizin bu konudaki yaklaşımınız nedir?'' sorusu üzerine Özcan, şunları söyledi:
''Duhok Üniversitesinin rektörü YÖK'e geldi. Bizimle işbirliğini konuştu. Ankara'daki üniversitelerle işbirliği yapmak istiyordu. Mardin Üniversitesi'ne ben yönlendirmedim. ODTÜ ve Hacettepe üniversitelerinden onun için randevu aldık, gidip oralarla görüştü. Mardin ile işbirliği yaptıklarını da sizden öğreniyorum. Harran Üniversitesine de gidecekti, onu da söylemişti. Duhok Üniversitesi'nin rektörü herkes ile işbirliği yapmaya razıydı.''
Özcan, ''Biz, Kuzey Irak'tan talebe gelsin istiyoruz. Ortadoğu'nun bütün üniversitelerinden Suriye, Irak, İran, Ürdün'den öğrenci çekmek istiyoruz. Bunu, Yabancı Öğrenci Sınavı sisteminden kurtarmak istiyoruz. Uluslararası testlerle almak istiyoruz. Biraz rekabet etmemiz lazım dünyayla. Avrupa tarafından da öğrenci çekmemiz lazım'' dedi.
"Hemşirelere ingilizce eğitim"
''Hemşirelerin lisans tamamlama eğitimine'' ilişkin bir soru üzerine ise Özcan, bu kapsamda 38 bin hemşirenin olduğunu belirtti. Özcan, ''Bir kısmı ebelikten gelme. Onların hepsine uzaktan eğitim yoluyla, 2 2 lisans tamamlama eğitimi vereceğiz. Bu uygulama başladı. Anadolu Üniversitesi onların lisans tamamlama eğitimi ile uğraşıyordu. Şimdi onun yanında 19 Mayıs, İnönü ve Atatürk üniversitelerine de rica ettik, bu işlemin hızlanması için. Onlar da 'olur' dediler'' diye konuştu.
Hemşirelere çok ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özcan, bu lisans tamamlama olayında hemşirelere İngilizce eğitim verileceğini, en azından okuduklarını anlamalarını istediklerini söyledi.
Üniversitelerinde doktoralarını tamamlayan, yeterliliği geçen ve tezine yeni başlama durumunda olan araştırma görevlilerinin hepsini bir yıllığına yurtdışına göndermek istediklerini anımsatan Özcan, bunun usul ve esaslarını da hazırladıklarını kaydetti. Özcan, Yıldız Teknik Üniversitesinden bir kişinin müracaat ettiğini ve yurt dışına gönderildiğini anlattı.
Üniversitelerin bölünmesi
Bir gazetecinin sorusu üzerine Özcan, Marmara Üniversitesi'nin bölünmesi ile ilgili karar alındığını söyledi.
Özcan, ''Diğer üniversitelerden daha bir başvuru gelmedi. Marmara Üniversitesi senatosu karar almış. Nasıl bölünmek istediklerini de belirtmiş. Onlar bir isim önermiş ama YÖK yeni bir isim çalışması yapacak. Marmara 1, Marmara 2 olabilir mi, bilmiyorum'' diye konuştu.
Kontenjanlar
Özcan, ''Kontenjanlar nasıl ayarlanacak? Geçen yıla göre yüzde 20 artış olacak mı?'' sorusunu ''O kadar olmaz. Tam rakamı bilmiyorum ama o kadar çıkacağını zannetmiyorum. Geçen seneki 20 yılın telafisiydi, bir bakıma. Onun için biraz fazla oldu ama bu sene, o rakamın yakalanması mümkün değil. Yarısını yakalasa sevinmemiz lazım'' diye yanıtladı.
''Geçen seneki rakamın üzerine çıkacak diyebilecek miyiz?'' sorusu üzerine de Özcan, geçen senenin ortalamasının yüzde 25'in üzerine geldiğini, yüzde 25'in mümkün olmadığını belirtti.
Özcan, ''Tıpta artış var mı?'' sorusuna da ''Tıpta artırdık. Tıpta İngilizce eğitimleri başlattık. Onun için kontenjan artacak biraz daha. 40 kişi Türkçeye alınıyorsa, 40 kişi de İngilizce'ye alınacak'' karşılığını verdi.
''İngilizce'nin tüm bölümlere yayılmasının'' hatırlatılması üzerine ise Özcan, ''Üniversiteden gelen talebe bakıyoruz. Tıptan geldi öyle bir talep. Gazi ve Atatürk üniversiteleri, Trakya'dan bir yerden geldi. İkisine verdik galiba. Öğretim üyesi yeterli olanlara verdik. Trakya hariç Gazi ve Atatürk'e verdik'' dedi.