Mardin'de son durum
21. Yüzyılın Türkiyesi'nde önceki gün meydana gelen kanlı düğün baskınının yankıları sürüyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Mardin'de yaşanan silahlı saldırıyla ilgili olarak korucuların olayın içinde olmasının üzücü ve önemli bir nokta olduğunu söyledi. Öte yandan gözaltına alınan zanlılardan 2'si daha tutuklandı, olayla ilgisi olduğu düşünülen kişilerin yakınları ise köyü terk ediyor.
cumhuriyet.com.trMardin'in Mazıdağı'na bağlı Bilge Köyü'nde gerçekleşen ve 44 kişinin yaşamını yitirdiği nişan törenine yapılan saldırı ile ilgili soruşturma sürüyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısından ayrılırken gazetecilerin Mardin'deki silahlı saldırıya ilişkin sorularını yanıtladı. Koruculuk sisteminin tartışmaya açılmasının söz konusu olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Atalay, ''Olayın üzücü bir boyutu korucuların olayın içinde olması. Bizim açımızdan önemli bir noktadır. Silahlanma diye nitelemiyorum ama korucuların devrede olması... Hem ölen korucular var hem de zanlılar arasında korucular var ve silahlar da korucu silahları. Bu önemli tabi. Biz o boyutu üzerinde de çok duruyoruz'' karşılığını verdi. Atalay, ''Neler yapılabilir?'' sorusu üzerine de konuyu değerlendirdiklerini belirterek, Türkiye'nin açık bir toplum olduğunu ve her şeyin konuşulması gerektiğini söyledi. Saldırının gerekçesinin tam olarak ortaya çıkıp çıkmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken de Atalay, şunları kaydetti:
''Gerekçeler bir tane değil. Uzun yılların biriktirdiği çok parça parça olaylar. Biraz daha hızlandıran önemli bir gerekçe var. Dolayısıyla yargı bunların hepsini ayıklayacak. Bizim için önemli olan şu... Tabii dileğimiz suçlar işlenmesin ama bir suç ortadaysa aydınlatmak, failleri bulmak en önemli boyutu. O da gerçekleşmiş oldu. Olay çok açık ama faillerinin bulunması aydınlanması da önemli.''
Bir gazetecinin ''14 yaşındaki bir çocuğun bile elinde silah olduğu yönünde bilgiler geldiğini'' ifade ederek, koruculuk sistemine yönelik eleştirileri hatırlatması üzerine Atalay, ''O bilgi bizde yok'' dedi.
"Kızlar için ayrı okullar yapılsın"
Tüm Türkiye'yi yasa boğan Mardin'deki katliamla ilgili, şehrin valisi Hasan Duruer NTV'ye çok tartışılacak açıklamalarda bulundu. Vali Duruer, kız çocuklarının okutulması konusunda bölgede örf, adet ve inançları göz önüne alarak kızlar için ayrı okullar yapılması gerektiğini söyledi. Duruer böylece daha fazla kız çocuğunun okula gönderileceğini söyledi.
"Kan davası değil"
Mardin Valisi Hasan Duruer, dün yaptığı açıklamada, Bilge köyünde yaşanan olaydan büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek, olayın hiç bir şekilde izahının mümkün olmadığını söyledi. Duruer, şöyle konuştu:
''Kavga, kan davası değil, husumet, menfaat ve kıskançlık kavgası. Olayın organize olduğunu düşünüyoruz. Bunu günlerce öncesinden hazırladıklarını düşünüyorum. Terör olayı olarak göstermek istediler. Ancak şahitler ve yaralılar olduğunu için öyle olmadı.''
Vali Duruer, jandarmanın olaya geç müdahalede bulunduğuna yönelik iddialarla ilgili soruyu ise ''Bu iddiaları araştırıyoruz'' diye yanıtladı.
2 kişi daha tutuklandı
Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge Köyü'nde saldırıyla ilişkili oldukları iddiasıyla dün gözaltına alınan 2 kişi jandarmadaki sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemece zanlılar hakkında tutuklama kararı verdi. Böylece olayla ilgili tutuklananların sayısı 10'a yükseldi.
Mahkemeye çıkarılan ve aralarında katliam emrini verdiği iddia edilen “Şıh Mehmet” lakaplı Mehmet Çelebi ile Abdulkerim Çelebi, Mehmet Sait Çelebi, Süleyman Çelebi, Ömer Çelebi, Abdulhakim Çelebi, Mustafa Çelebi ve 14 yaşındaki M.Ş.Ç’nin de bulunduğu 8 kişi de dün tutuklanmıştı. Tutuklananlar jandarmada susma hakkını kullandı.
Tutuklanan 10 kişiden 6'sının kardeş, 2'sinin ise baba ve oğlu olduğu belirtildi. Tutuklananlar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu.
Silahlardan 2'si ruhsatsız
Saldırının ardından geçici köy korucusu olanlara ait 2'si ruhsatsız çok sayıda silah jandarma tarafından toplanırken, bu silahların balistik incelemesi sürüyor. Balistik incelemenin bugün tamamlanması bekleniyor. Saldırı toplam 27 silahla gerçekleştirilmiş, bu silahlardan 2'si ruhsatsız çıkmıştı. Diğer silahların ise köy korucularına ait olduğu bildirilmişti.
Göç devam ediyor
Olayla ilgili tutuklanan 6'sı kardeş 10 kişinin aileleri ve yakınlarının yıllardır yaşadıkları köyden dün başlayan göçleri bugün de devam etti. Yaklaşık 100 kişinin yer aldığı 13 aile, bugün kamyonlara yükledikleri eşyasının ardından minibüslere binerek bir ''bilinmeze'' doğru hareket etti. Aileler, gittikleri yerlere adapte olma, çocuklarını okutma, iş bulma, ev geçindirme ve yine her an ''öldürülme'' korkusu gibi endişeleri de yüreklerinde götürüyor... Bu ailelere mensup kişiler, gazetecilere, suçsuz olduklarını, ancak can güvenliklerinin tehlikede olması nedeniyle başka yere göç etmek zorunda kaldıklarını dile getiriyor.
70'e yakın çocuk yetim ve öksüz
Saldırıda 70'e yakın çocuk da yetim ve öksüz kaldı. Çocukların durumunun ne olacağı bölgedeki Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nce belirlenecek. Sabah saatlerinden itibaren mezarların başında ağıtlar yakılmaya başlandı. Kızılay da saldırıdan etkilenenler için 3 öğün yemek ve psikososyal yardım sağlıyor.
Ölenlerden biri öğretmen
Saldırıda hayatını kaybeden köylülerden Halil Çelebi'nin, komşu köyde vekil öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı. Çelebi'nin öğrencileri ile öğretmen arkadaşı hâlâ olayın şokunu yaşıyor.
Saldırıda ölen Halil Çelebi'in görev yaptığı Atlıca İlköğretim Okulu öğretmeni Mehmet Koç, mesai arkadaşı Halil'den dolayı Bilge köyündeki herkesi çok yakından tanıdığını anlattı. Koç, şöyle dedi:
''Köy imamı Kazım Ozan, olayın yaşandığı evin sahibi ve Halil'in de babası olan Cemil Çelebi ile diğerlerini çok yakından tanıyorum. Olayın zanlısı olarak gösterilen aileleri de biliyorum. Olanlara inanamıyorum. Sık sık Halil ile köye gidip evlerinde misafir olarak kalıyordum. Köylülerle aralarında bir sorun olduğuna dair en ufak bir işaret yoktu. Ben her şeyin bir anlık sinirle olduğuna inanıyorum. Başka türlü de açıklayamıyorum.''
Bilge köyündeki vatandaşların maddi sorunu olmadığını de belirten öğretmen Mehmet Koç, ''Her ailenin, taşımacılık yaptıkları kamyonları ve arazileri var. Mardin'de minibüs hattı olan var. 4 aile balık tesisi işletiyor. Ayrıca koruculuk yapıyorlardı. Bilge köyü, buraların en huzurlu köylerindendi'' diye konuştu.
Muhtar atandı
Öte yandan, Mazıdağı Kaymakamlığı, saldırıda hayatını kaybedenlerin arasında Muhtar Hacı Halim Çelebi'nin bulunması nedeniyle köydeki vatandaşların sıkıntı yaşamaması amacıyla köylülerden Abdurrahman Çelebi'yi, geçici olarak Bilge köyü muhtarlığına atadı.
Güvenlik önlemleri devam ediyor
Öte yandan, Mazıdağı İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, ''geçici karakol'' oluşturduğu Bilge köyünde, saldırının ardından olası olaylara karşı aldığı yoğun güvenlik önlemini de devam ettiriyor. Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Yılmaz ile Mardin İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Alaaddin Katı da köye gelerek, saldırının gerçekleştiği evde incelemede bulunup, görevlilerden bilgi aldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Baro ve Tabipler odasından bir heyet, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde incelemelerde bulundu.
Olaya ilişkin 1 kişi gözaltında
Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyündeki saldırı olayı ile ilgili bir kişi gözaltına alındı. Mazıdağı İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri Bilge köyünde 44 kişinin ölümüne, 3 kişinin yaralanmasına neden olan silahlı saldırı olayıyla bağlantısı bulunduğu iddiasıyla A.Ç'yi gözaltına aldı. Olayla ilgili daha önce gözaltına alınan 12 kişiden 10'u tutuklanmıştı.
Haberin fotoğraflar için tıklayınız: