Maraş'ta anma etkinliğine saldırı

111 kişinin yaşamını yitirdiği, 1235 kişinin yaralandığı, yüzlerce ev ve işyerinin yakılıp yıkıldığı katliamın 32. yıldönümünde Alevi Bektaşi Federasyonu'nun düzenlediği anma programına yaklaşık 150 kişilik bir grup saldırdı. Ellerinde tahta ve kalaslarla etkinliğin yapıldığı alana girmek isteyen grubu polis biber gazı kullanarak durdurdu. MHP'li yöneticiler grubu yatıştırmaya çalışırken katliamın 1 numaralı sanığı Ökkeş Şendiller olayları bürosunun balkonundan izledi.

cumhuriyet.com.tr

Kahramanmaraş katliamının 32. yıldönümü dolayısıyla Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından Müftülük Meydanı’nda yapılan anmaya, bir grup tarafından basılma girişiminde bulunuldu. Polis ve MHP İl Başkanı tarafından ikna edilmeye çalışılan grup tahta ve kalaslarla Alevi derneklerinin programı yaptığı meydana girmek istedi. Polis grubu biber gazıyla durdurabildi.

Kahramanmaraş’ta 32 yıl önce Alevi yurttaşlara yönelik katliam için Alevi Bektaşi Federasyonu’nca, Müftülük Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yapıldı. Burada konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, “bir yarayı kaşımaya, kin ve nefret duygularını körüklemeye” gelmediklerini belirtti.

Balkız, “Maraş’ta Fransız askerlerine karşı kimler savaşmıştır? Sünniler, Aleviler, Türkler, Kürtler, o günlerde bu kahraman vatanseverlerin böyle sıfatları yoktu ki. Onların ortak sıfatları Maraşlı olmaktı. Türkiye’nin tarihine bu şanlı sayfaları yazarken nasıl oldu da yine aynı tarihe 1978 Maraş katliamını yazabildiler. Ya da birileri yazdırabildi. Faşist generaller mi, emperyalistler mi? Yoksa Maraş’ta bulabildikleri Maraşlılar mı? Yoksa da hepsi birlikte mi? Biz bu soruların yanıtlarını almaya geldik” dedi.

Ortak basın açıklamasını CHP Gaziantep il teşkilatından sağlanan seçim otobüsü üzerinde yapan Balkız, Aleviler olarak kin tutmadıklarını ancak “incitile incitile, incitilecek yer kalmadığını” göstermek istediklerini anlattı.

‘Tekbir’li bayraklı provokasyon


Meydanda polisler katılımcıların çevresinde etten duvar ördü. Meydanda bulunan apartmanların çatı katlarına keskin nişancılar yerleştirildi. Anma programına katılanların polis kordonu eşliğinde şehirden ayrılmaya başlamalarıyla birlikte meydana yakın bir alana açılan bir sokakta toplanan bir grup, Türk bayrağı açarak ve tekbir getirerek etkinliği protesto etti. Polis, meydana girmek isteyen gençlere biber gazı sıkarak müdahale etti. Dağılan gençler, bir süre sonra yeniden toplanarak bir başka sokaktan meydana girmeye çalıştı. Gruptakileri alana sokmayan, bazı kişileri de gözaltına alan polis, basın açıklaması yapan gruptakileri meydandan çıkararak başka bir yere götürdü. Polis ile gruptakiler arasında yaşanan gerginlik sürerken Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Emniyet müdürü Mustafa Aydın ve MHP’li yöneticiler saldırgan grubu yatıştırmaya çalıştı. Grup yatışmamakta ısrarcı davranıp valilik önüne yürüyerek “Vali’yi Maraş’ta istemiyoruz” diye bağırdı. Emniyet Müdürü Aydın ve MHP İl Başkanı Mustafa Bastırmacı polis panzeri üzerine çıkarak kalabalığın dağılması için konuşma yaptı. Bir türlü sakinleştirilemeyen yaklaşık 150 kişilik grup bir inşaat alanındaki tahta ve kalas parçalarını alarak meydana doğru tekbir getirerek koşarken polisin sıktığı biber gazı ile durduruldul. Katliamı bir numaralı sanığı eski milletvekili Ökkeş Şendiller, olayları “Ökkeş Şendiller İrtibat Bürosu” tabelasının bulunduğu meydana hâkim bir daireden izledi. Katliamın sanığı olarak yargılanan Şendiller de beraat etmişti.