Manisa’da kafalar karışık...
Manisa, seçimlerin kıyasıya yaşanacağı yerlerden biri olacak. Çünkü, ittifak adaylarının geçmişleri, seçmeni zorlayacak görünüyor.
Hakan DirikMillet İttifakı’nın adayı Orkun Şıktaşlı sorularımızı yanıtladı.
Belediye başkanlığı seçimlerinde öteden beri hep yerel dinamiklerin daha etkili olduğu söylenir. Genelde seçilen adayların partilerinden çok oy alması da bu düşünceyi destekler. Ancak, özünde “yerel” olmasına karşın 31 Mart seçimleri için aynı önermeden yola çıkmak pek olası değil. Yerelin dinamiğiyle genelin dinamiğinin birbirine karıştığı bir seçimle karşı karşıyayız bu kez. Cumhurbaşkanı sıfatıyla AKP Genel Başkanlığı koltuğunda oturan Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin adaylarını yok sayarak kendi imajı üzerinden seçim propagandasını kurgulaması değil yalnızca bu karışıklığın nedeni. “Düşmanımın düşmanı dostumdur” düsturunun ana temasını oluşturduğu ittifakların yerelde yansıması, tepede kurgulandığından farklı oluyor. Hatta kafa karışıklığı yaratıyor.
Her şey değişti
Siyasi manevraların seçmenin kafasını en çok karıştırdığı illerden biri Manisa. AKP’li Bülent Kar’dan belediyeyi teslim alan MHP’li Cengiz Ergün, geçen dönem “Benim babam da CHP’li” diyerek hem bu partiden bazı kesimlerin hem de Erdoğan karşıtlarının desteğiyle seçimi kazanmıştı. Bu kez Ergün, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin CHP’yi de kapsayan “illet-zillet” nitelemesini yerel ve ulusal mecralarda yineleyerek Manisalı seçmenden oy istiyor. Son yerel seçimde AKP’ye karşı Cengiz Ergün’e yönelmesi için iletişim çalışmaları yürütülen CHP seçmeni, bu kez Ergün’e oy vermemesi için ikna edilmeye çalışılıyor. Ancak ortada CHP adayı yok!
CHP seçmeninden bu kez, siyasete DYP’de başlayan, hatta bu partiden 2004’te belediye başkan adayı olup üçüncü çıkan, AKP’deki macerası 2009 ve 2014’teki büyükşehir aday adaylığıyla sınırlı kalmayıp belediye meclis üyeliğiyle ödüllendirilen, “bağımsız geçen” yaklaşık 4 yılın ardından İYİ Parti’nin Manisa adayı olarak açıklanan Orkun Şıktaşlı’ya oy vermesi isteniyor.
Geçen dönem AKP’ye karşı MHP’li Cengiz Ergün’e y önlendirilen seçmen, şimdi İYİ Parti’yle yapılan ittifak çerçevesinde Cengiz Ergün’e karşı MHP’nin bağrından doğan partiye yönlendiriliyor. Gel de kafa karışıklığı yaşama... Ancak CHP’ye Manisa’da bu kadar yüklenmek haksızlık olur. Çünkü yalnızca CHP adayı değil, ortada bir AKP adayı da yok! Onlar da ittifakın cumhur cephesinde, geçen dönem “belediye başkanı olmasın” diye uğraştıkları MHP adayının seçilmesi için koşturuyor. İşin özü Meclis’e 10 milletvekili gönderen Manisa’nın 9 milletvekili barındıran AKP ve CHP’nin burada adayı bulunmuyor. Anlayacağınız bir tuhaf seçim!..
Manisa’da AKP-MHP ittifakı, mevcut belediye başkanı Cengiz Ergün’ün, CHP-İYİ Parti İttifakı da Orkun Şıktaşlı’nın önümüzdeki dönem büyükşehiri yönetmesi için mücadele ediyor. Hem belediyenin, hem de iktidarın gücünü arkasına alan Ergün, doğal olarak rakibinden birkaç adım önde. Ancak Bahçeli’nin “illet-zillet” söyleminin peşine düşmesi, geçen seçimde kendisine yönelen oylara “ters kutup” yapmış. O yüzden Ergün, bu yaranın çok fazla “kaşınmasını” istemiyor. Belki de konunun kendisine yeniden sorulmasından endişe ettiğinden olsa gerek, gazetecilerle pek görüşmek de istemiyor. Biz de onlar arasındaki yerimizi aldık.
Şıktaşlı: CHP’lilerle kaynaştık Ergün’ün aksine İYİ Parti logosu altında “Millet İttifakı”nın adayı olarak seçime giren Orkun Şıktaşlı, iletişim kanallarını açık tutuyor. Manisa’nın milliyetçi duyguların tavan yaptığı, “Kasaba” diye anılan ilçesi Turgutlu’daki seçim çalışmaları sırasında görüşüyoruz. Sanayi sitesinde demli çay içip 31 Mart akşamındaki manzarayı değerlendiriyoruz. Manisalıların bu kez Cengiz Ergün’e hayır diyeceğini düşünüyor. Ancak o, karşıtlık siyasetinden çok yönetim biçimini ve projelerini anlatarak oy istiyor. Adaylığının açıklanmasından sonra, özellikle CHP’lilerdeki kafa karışıklığının kalmadığını anlatıyor.
CHP tabanını, moda deyimle ne ölçüde “konsolide” edebildiğini şöyle aktarıyor: “Bizim CHP’yle organik ilişkilerimiz geçen sene başladı zaten. CHP Manisa il başkanımızla görüşüyorduk. İYİ Parti’den adaylığımız açıklandıktan sonra çok kolay kaynaştık. İnsanların gönlüne mühür vuramazsınız. Doğru olan, tanıdıkça tercih eder konuma gelmeleri.” Mevcut yönetimdeki eksikleri sıralasa da polemikle zaman kaybetmek istemediğini vurguluyor. Ancak seçim sandığının mıknatısı Millet’e doğru yöneldiyse, bunda Ergün’ün “illet” söyleminin dengeleri, kendiliğinden değiştirmesinin rolü büyük. Bunu inkâr etmiyor Şıktaşlı: “Siyasetçi rol model olmalı. Bu tarz söylemler ayrıştırıcı, ötekileştirici. Bunlar ülkemizin huzurunu bozuyor.”
‘En az 100 bin oy kayacak’
İttifakla birlikte Şıktaşlı büyük ölçüde benimsense de “adaysızlık” CHP’de bir ölçüde “burukluk” yaratmış durumda. CHP Manisa İl Başkanlığı’nın binası da bu burukluktan nasibini almış. Türk bayrağı ve Atatürk posterinin yanında bir aday fotoğrafının olmaması dikkat çekiyor. İl Başkanı Semih Balaban, Şıktaşlı’yla adaylık için bir yıl önceden görüşmelere başladıklarını dile getirerek, “Genel merkez ne karar aldıysa, parti terbiyesi gereği bize bunu en iyi biçimde uygulamak düşer. Ancak Orkun Bey bize soğuk, itici bir isim olmadı. İlk başlarda biraz sancı yaşadık ama biz Orkun Bey ismini çok önceden zikrettiğimiz için çok büyük tepkiyle karşılaşmadık. Laik, vizyonu olan birisi. AKP tabanında Cengiz Ergün’e tepki var.
En az 100 bin oy Şıktaşlı’ya gidecektir. Milliyetçi seçmenlerin Şıktaşlı’yı desteklemesi, Ergün’ün oy kaynaklarını yarı yarıya azaltmıştır. 6 milyon kişinin oy verdiği partiye terörist mi denir? Şıktaşlı Kürt seçmenden de oy alacak potansiyele sahiptir” diyor. Manisa’nın ilçelerinde çetin bir yarış var. CHP İl Başkanı Balaban’a göre Millet İttifakı: Akhisar, Salihli, Sarıgöl, Gölmarmara, Saruhanlı ve Alaşehir’de favori. Zaten Alaşehir adayı Ahmet Öküzcüoğlu yaklaşık 1.5 yıl önce aday ilan edilmiş ve çalışmalara başlamıştı. Milliyetçi oyların yüksek olduğu Turgutlu, Kırkağaç, Ahmetli ve Soma’da ittifakla birlikte yarış kızışmış durumda. Balaban, İYİ Parti’ye bırakılan 7 ilçede de iddialı konuma geldiklerini söylüyor.
Devrimci MHP'li
Manisa Cumhuriyet Meydanı’nda yurttaşlarla belediyenin icraatlarını konuşuyoruz. İstisnasız herkes ulaşımdaki pahalılıktan şikâyetçi. Özellikle üniversite öğrencileri. Celal Bayar Üniversitesi öğrencisi Batuhan Can, ortalığın ateş pahası olduğunu anlatırken, Kamerun’dan Manisa’ya yolu düşen Muhammed Dewa, “Otobüs şok pahalı!” diye söze karışıyor. MHP’li olduğunu dile getiren Hüseyin Tuncer ise mevcut belediye başkanını överek “Cengiz Ergün Manisa’da devrim yaptı. Yol yaptı. Para çalmıyor. Çünkü durumu zaten iyi” diyor. Konuşmaları duyan bir esnaf, başlıyor eksikleri sıralamaya, ama sonra “Adımı yazmasan iyi olur abi, belediyeyle, devletle işimiz oluyor” diyerek geri duruyor. Kuruyemiş satarak geçimini kazanmaya çalışan Ahmet Orhan da geçinmenin çok zorlaştığını, ama seçimlerden umudu olmadığını söylüyor.
‘Ovacık’ı soruyorlar’
İttifakların seçmeni kararsızlıktan kurtardığını düşünen de var, seçeneksizliğe ittiğini vurgulayan da. Özellikle sol seçeneğin göz ardı edildiğini dile getirenler hiç de azımsanacak gibi değil. TKP adayı Ahmet Çınar da onlardan. “Birilerinin sol seçenek oluşturması gerekiyordu” diyor. O seçeneği de kendilerinin yarattığını savunuyor. Ovacık Belediye Başkanı ve Tunceli adayı Fatih Maçoğlu ise halka ulaşmada “anahtar rolü” üstlenmiş: “Bir önceki genel seçimde milletvekili adayıydım. Seçim çalışması için bir köye gittiğimizde anlattıklarımız kahvede toplananların çok hoşuna gitti. Hangi partiden olduklarımızı sorunca ‘komünist’ olduğumuzu söyledim. Oradaki yaşlı amcalar da ‘estağfurullah’ dedi. Siz gelmeden önce bu seçimde yine o köye gittiğimizde, aynı köylüler bize Ovacık’ı sordu. Orada yapılanları merak ediyorlardı. Fatih Maçoğlu’nun yaptıkları, ülke çapında ses getirdikçe, onun başka yerlerde de uygulanabilir olduğu ortaya çıkıyor. O pratik, herkese umut veriyor. Biz de o umudu yükseltmek için çalışıyoruz.”
YARIN: Mardin / Orhan Bursalı - Özlem Yüzak