Mandela'nın hayatı internette

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki ırkçı beyaz yönetimine karşı yürüttüğü mücadeleyle ırk ayrımcılığıyla mücadelenin sembol ismi haline gelen Nelson Mandela'nın hayatı artık internette.

cumhuriyet.com.tr

Google şirketi ve Nelson Mandela Anı Merkezi yetkilileri, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Johannesburg'da düzenledikleri basın toplantısında, 1,25 miyon dolara mal olan projeyle Mandela'nın hayat hikayesinin dijital ortama aktarıldığını duyurdu.

Hazırlanan internet sitesiyle araştırmacılar ve dünyanın her yanından konuya ilgi duyan kişilerin, Mandela hakkındaki yüzlerce belge, fotoğraf ve videoya ulaşabileceğini belirten yetkililer, 1900 girdi ile açılan arşive yeni girdilerin eklenmeye devam ettiğini kaydetti.

Mandela Anı Merkezi 2004 yılında Mandela tarafından açıldı. Bünyesinde bir arşivi bulunan merkez, dünyada adalet ve uzlaşmanın gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlayan konferanslar ve diğer etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Mvezo köyünde 18 Temmuz 1918'de dünyaya gelen Mandela, bağlı bulunduğu Thembu kabilesi büyüklerinin kendisine taktığı ''Madiba'' veya birçok Güney Afrikalının kullandığı ''Mkhulu'' (büyükbaba) adıyla tanınıyor.

Afrika Ulusal Kongresi'nin lideri olan Mandela, uzun yıllar boyunca yürüttüğü mücadele sonucu 18 Mart 1992'de ülkedeki siyahlara eşit vatandaşlık hakkı vermeyi öngören anayasa değişikliğini kabul ettirdi.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 10 Mayıs 1994'de yapılan ilk demokratik devlet başkanlığı seçimini kazanan Mandela ülkenin ilk siyah devlet başkanı oldu.

Mandela, Haziran 1999'da emekli olduktan sonra da insan hakları ve sosyal haklar konusundaki çalışmalarını sürdürdü.