Maltepe'de 'çete' isyanı

İstanbul Maltepe'ye bağlı Gülsuyu Mahallesi'nde halk; yozlaşmaya, çeteleşmeye, saldırılara ve kentsel dönüşüme karşı ayaklandı. Sol yapı ve siyasi partiler de halkla birlikte durarak geri adım atmamakta kararlı olduklarını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Maltepe'ye bağlı Gülsuyu Mahallesi'nde 25 Temmuz'da başlayan silahlı saldırılarda 15 kişi yaralandı. Yozlaşmaya, çeteleşmeye ve kentsel dönüşüme karşı mücadele ettiğini ilan edenlere yapılan saldırılar birilerinin rant kapısının kapanmasından rahatsız olunduğunu ortaya çıkardı. Sol yapı ve siyasi partiler saldırılara karşı halkla birlikte durarak geri adım atmamakta kararlı olduklarını vurguladı.

'Gezi birlikteliği önemli'

Partizan Gülsuyu Mahalle Temsilcisi Cevahir Efe, Gülsuyu'nda solcularla halkın ortak bir aidiyeti olduğunu belirterek "Yıllardır burada ciddi bağlar var. Bu nedenle polisle mahalleye giremeyen devlet çeteler aracılığıyla bizi bu mahallede barınamaz hale getirmek istiyor. Ama Gezi direnişi bir kez daha devrimcilerin nasıl halkla birarada mücadele ettiğini gösterdi" dedi. Politik öznelerin yıllarca mahallede verdiği mücadeleyi anlatan Efe, 'Bu mücadele bizim açımızdan çok kıymetlidir. Sol yapılarla ortaklaşması, etkin bir şekilde yürütülmesi bizim açımızdan değerlidir. Ama en önemlisi mahalle halkı yıllarca mahallesine sahip çıktı. En önemlisi bu.  Bu mahallenin kültürü birbirinin acısını, tasasını, kederini, sevincini paylaşan dostluğa  dayalı bir kültürü barındırıyor. Bu insanlar burada buna karşı çıktığında zaten çeteler bu mahallede barınamaz" diyerek asıl mücadelenin halkın omuzunda olduğunu söyledi.

Son 1 ayda çıkan çete saldırıları 'Gezi'yle ilgili

Efe, çeteleri ortaya çıkaranın ekonomik temelli nedenler olduğunu söyledi. Efe, "Baktığınızda yine bu mahallenin içinden çıkan çocuklar.  Burada insanlar yoksul! Asgari ücretle çalışan bir baba ailesini nasıl geçindirecek. Kirasını nasıl ödeyecek, evine nasıl ekmek alacak, çocuğunu nasıl okutacak. Bunları düşünmeseniz ve sorunun kaynağına inmeseniz buradaki sorunu çözemezsiniz. Biz bu nedenle burada devletin ekonomik poltikalarının bilinçli ve tercihli bir şekilde bu insanları ortaya çıkardığını, bu politikalar sonucu ortaya çıkan çete yapılanmaların yine devrimcilere karşı saldırdığını iyi biliyoruz. Biz işte tam da bahsettiğim bu noktada mücadele hattımızı öreceğiz. Mahalle muhtarı ve dernekler buraya dair kafa yoruyor. Onlarla görüşüyoruz. Biz buraya ancak Gezi ruhuyla yanıt verebiliriz. Gezi sürecinin ardından yerelde başlayan tartışmalar çeteleri korkuttu. Bugün İstanbul'da son 1 ayda çıkan çete saldırılar bununla ilgili.

Gülsuyu İstanbul'daki çeteleşmenin bir ayağı

BDP İstanbul İl Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Besim Yılmaz, Gülsuyu'nda ardı arkası kesilmeyen silahlı saldırıların yeni olmadığını kaydetti.  Gülsuyu'nda 20 yıldır yaşadığını belirten Yılmaz, "İstanbul'da Okmeydanı, Gazi, Fikirtepe, Sarıgazi gibi yerlerde yaşanan çeteleşme ve baskılar geçmişe dayanıyor. Yaşananların yüzde 90'ı medya ve dolayısıyla kamuoyuna yansımıyor. Gülsuyu İstanbul'daki çeteleşmenin bir ayağı" dedi.

Gülsuyu'nda devrimcilerin halkla birlikte kararlı duruşunun bir nebze çeteleri geri püskürttüğünü kaydeden Yılmaz, "2009'a kadar burada sol ve devrimci kurumlar bugünden güçlü olduğundan bu çeteler bu denli rahat cirit atamıyordu. 2009 sonrası hem bize KCK adı altında yapılan operasyonlar, hem devrimci yapılara operasyonlar mahallede çetelerin cirit atmasını kolaylaştırdı" diye konuştu.

'Birlikte mücadeleye devam'


Uyuşturucuya ve kentsel dönüşüme karşı verdikleri mücadelenin birilerini rahatsız ettiğini belirten Yılmaz, "Biz bu mahallede yıllardır ESP, Partizan, Köz, Halk Cephesi, ÖDP gibi partilerle birlikte mücadele ettik. Bundan sonra yine devrimci kurum, yapı, siyasi partilerle ve esas olarak buranın halkı ile birlikte yozlaşmaya karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Gezi Parkı direnişine katılanların kısa bir sürede tespit edilip yüzlerce gözaltı ve tutuklama yapıldığını ifade eden Yılmaz, "Gezi'de insanları tespit edip şafak operasyonlarıyla evinden alan devlet Gülsuyu'nda 1 aydır kimseyi tespit edemedi.  Devlete güvenmek istiyoruz ancak bu tür çelişkileri yanyana koyduğunuzda güvenmekte zorluk çektiğimizi söyleyebilirim" diye belirtti.

"Failler bulunsun"


BDP İstanbul İl Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Besim Yılmaz, saldırıların faillerinin yakalanmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Burada bizlere kurşun sıkanlar, çete işlerini yürütenler ülkücü olabilir, Kürt olup oyunu BDP'ye atanlar olabilir. Ama kim ne olursa olsun bu yapılanların hesabını vermelidir. Bu insanları bulup çıkarmak kolluk güçlerinin, İstanbul Emniyeti'nin, İçişleri Bakanlığı'nın görevidir. Fakat bugüne kadar yaşananlar bunun tam tersidir. Böyle olduğu için bu çete mensuplarının devletle işbirliği iiçinde olduğunu düşünüyoruz. Devlet burada samimi bir adım atmadığı sürece bu şekilde düşünmeye devam edeceğiz."

'Suç duyurusunda bulunacağız'

ESP Maltepe İlçe Başkanı Zelal Armutlu, "Burada bir aydır üyelerimiz silahlı saldırıya uğruyor. Devlet silahlı saldırılarla ilgili herhangi ciddi bir adım atmadı. Biz yıllarca Gülsuyu'nda yozlaşmaya, çeteleşmeye karşı ciddi şekilde mücadele ettik. Bu son saldırıların nedeni de bizim bu noktada yürüttüğümüz aktif çabadır. Devletin göz açtırmaması gereken çetelerle biz muhatap oluyoruz. Bunun bedelini de biz ödüyoruz. Buna karşı bu hafta üyelerimizle birlikte kapsamlı bir mücadele programı oluşturacağız. Saldırıya uğrayan arkadaşalarımız evraklarının tamamalanmasıyla avukatlarıyla birlikte pazartesi (bugün) yada salı günü suç duyurusunda bulunacak" diyerek saldırılara tepkisini dile getirdi.