Maltepe Belediye Başkanı: Halk için çalıştık
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç görevde kaldığı dönemi Cumhuriyet’e anlattı.
ALİ AÇARCHP’li Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, görev süresi boyunca katılımcı belediyeciliği esas alarak çalıştıklarını söyledi. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışı çerçevesinde herkese dokunmaya çalıştıklarını anlatan Kılıç, “Seçildiğimiz gün parti rozetimizi çıkararak cebimize koyduk. Maltepe’de katılımcı belediyeciliği esas alarak yurttaşlarımızın istemediği hiçbir projeye onay vermedik” dedi. En büyük hayalinin ise Maltepe’de “Uluslararası Kongre Merkezi” projesi olduğunu söyleyen Ali Kılıç, “Projeyi başlattık. 200 bin metrakare kapalı alanı olan, 5 bin kişilik bir proje. Yanında 700 dönümlük golf sahası da olacak. Böylelikle uluslararası arenada insanlar geldiği zaman hemen burayı terk etmek zorunda kalmayacaklar. Dolayısıyla burada daha fazla zaman harcayıp ekonomiye de katkı sağlayacaklar” diye konuştu. 4.5 yıllık görev süresini Cumhuriyet’e değerlendiren Kılıç sorularımıza şu yanıtları verdi:
19 maddelik yol haritası
-4.5 yıllık görev sürenizde neler yaptınız? Ön plana neleri çıkardınız?
4.5 yıl önce yola çıkmadan önce bir hazırlık sürecimiz vardı. 18 mahalleyi dolaşarak ilçenin sorunlarını 19 maddede bir araya getirdik ve bunu Maltepe’nin seçim bildirgesi olarak kabul edelim dedik. Bu 19 maddede eğitim, kreş, ulaşım ve kentsel dönüşüm gibi sorunlar yer aldı. 1 Eylül 2013 yılında bu sorunların yer aldığı afişlerden 250 bin adet bastırarak mahalle mahalle, sokak sokak bir kampanya haline dönüştürdük. Genel merkezin atamamızı yapmasının ardından ilçenin sorunlarını bilerek yola çıktık. Söz verdiğimiz 19 maddelik seçim bildirgesinden 18’ini yerine getirdik. Bunu yaparken de en az oyu aldığımız mahallerden işe başladık. İlk kreşi bize en az oy çıkan yerde açtık. İlk kadın mahalle tekne turuna oradan başladık. Ve gördük ki eksikliğin seçmenden değil biz talip olanlardan kaynaklandığını gördük. Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde de ibrenin yavaş yavaş değiştiğine tanık olduk. Yaptıklarımız arasında kreş, engelliler merkezi, ücretsiz öğrenci ulaşımı, kadın üretim mutfağı sadece birkaçı. Uyuşturucuya karşı da emniyetin ve sağlık bakanlığının çok işine karışmadan mücadele ettik. Cumhuriyet’in 95’inci yılında 44 dönümlük arazi üzerine Cumhuriyet Parkı’nı açtık. İçerisinde 4 bin 500 metrekare yapay gölet, etrafında 2 adet seyir terası, etkinlikler için 500 kişilik amfi tiyatro, bebek bakım odaları, engelli lavaboları, 400 metrekare çocuk oyun grubu ve 900 metrekarelik koşu parkuru bulunuyor. Uyuşturucudan kurtarılan gençlerimiz kendi tiyatro oyunlarını yazıp sahnelediler. Parti merkezimizin aile sigortası projesini de hayata geçirdik. 35 kişilik ekiple Maltepe’de kapıları çalarak yoksul olduğunu tespit ettiğimiz aileye her ay 600 TL yardım yaptık. Bunların kim olduğunu ben bilmem. Bu para yine ilçede esnafta kullanılıyor ve ekonomi dışarıya çıkmıyor. Bir gün yoksulluğun olmadığı bir ilçe olması için uğraşıyoruz. Bunu yaparken de gökdelen ve avm yerine insan gönlüne dokunarak orada taht kurmayı prensip edindik. Seçildiğimiz gün parti rozetimizi cebimize koyarak her yurttaşımıza hizmet ettik.
Halkın istekleri esas
-Katılımcı belediyeciliği esas aldığınızı söylediniz. Bu süreci nasıl yürütüyorsunuz.?
Belediye binasına girişte her sabah 06.00’dan itibaren yaklaşık 300-400 yurttaşımız gelip sorularını soruyor. Teknik kadromuz ve bürokratlarımız da hazır bulunuyor. Mahalle sakinleri sorunlarını iletiyor. Bürokratlarımın bana verdiği bilgi eksik ise ve anlatılan doğru değil ise gerçeği de öğreniyorum. Bunu yaparken her gün ilçeyi yeniden tanıyoruz. Yine mahallelerde toplantı, sivil toplum örgütleri ile görüşme, hemşehri ve yöre köy derneklerinde ziyaret yaparak sorunları konuşuyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse Esenkent’te bir park yaptık gidiyoruz; bize ismi ne olacak diye sordular. Bende ismini siz koyacaksınız yanıtı verdim. Sonra sahneye çıkarak orada bulunan yaklaşık 5 bin kişiye 3 isim söyleyerek hangisini tercih ettiklerini sordum. Parkın isminin özgürlük parkı olmasına karar verdiler. Kentsel dönüşüm kararı alınan Gülsuyu-Gülensu projesinde oradaki yurttaşların fikrini aldık. Mahalle danışma merkezi kurarak sabah 08.00-22.00 arası mahalle sakinleri büroya uğrayıp bilgisayardan evinin ne olacağını, sokağının nasıl dönüşeceğini öğrendi. Yine sivil toplum örgütleri, muhtarlıklar, dernekler ve kanaat önderleri işin içine alınarak kentsel dönüşüm planları hazırlandı. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde 2 bin kişinin katılımıyla yapılan oylama sonucu plan kabul edilerek Büyükşehir Meclisi’ne gönderildi. 44 dönümlük kurban alanı merkezi park haline dönüştürülüyor. Uyum içinde halkın çıkarları neyi emrediyorsa onlara dayanarak projeleri yapılıyor.
Üniversite başarısı arttı
İlçede eğitim konusunda özellikle neler yapıldı?
Eğitimde fırsat eşitliğine özel önem veriyoruz. Hedefimiz bilgiye, bilime önem veren, yenilikçi, yaratıcı bireylerden oluşan, “Bilgi Toplumuna Dönüşen” bir Türkiye’dir. Maltepe’nin 18 mahallesinden bu zamana kadar okullara 2 bin 627 ücretsiz ring seferi yapıldı. 3 yılda belediyenin açtığı çeşitli kurslarda 11 bin öğrenci katıldı. Üniversiteye yerleşmede başarı çıtamızı yüzde 82’ye çıkardık. 732 öğrencimiz TEOG, 997 öğrencimiz YGS-LYS hazırlık kursu, 904 vatandaşımız yabancı dil kursu, 924 vatandaşımız kültür sanat kursları ve 914 vatandaşımız da kişisel gelişim kurslarından faydalandı. 4 kütüphanemizdeki 21 bin 991 kitabı 210 bin Maltepeliyle buluşturduk. Bizim için eğitim olmazsa olmazların başında geliyor.
Göreve hazırım
-Yerel seçimlerde aday mısınız?
Seçimlerde belirli bir dönem süreklilik gerekiyor. Genel merkez atamamızı uygun görürse yeniden başkan olmak isterim. Ama başka bir adayı da gösterirlerse parti disiplini içinde elimizden geleni yaparız.
Anadolu Yakası'nı canlandıracağız -Hayalini kurduğunuz ve gerçekleştiremediğiniz bir proje var mı? |