Maliyeti dudak uçuklatıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Kanal İstanbul" projesinin hazırlık aşamasında deprem riskini hesapladıklarını söyledi. Topbaş, 8 yılda bitirilmesi planlanan proje için "İstanbul'un geleceği" ifadesini kullandı. AKP'den de benzer açıklamalar geldi. Projenin maliyetinin "50 milyar doların çok çok üzerinde" olduğu yorumları da yapılıyor.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Erdoğan İstanbul ile ilgili çılgın projesini açıkladı. Konuyla ilgili ilk yorumlar şöyle:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk-Arap Forumu'nda gazetecilerin Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Kanal İstanbul Projesi ile sorularını cevapladı. Şimşek, projenin maliyetine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

''Mevcut Boğaz'ı zamanında, yapılaşma sırasında vizyoner bir şekilde yapsaydık bugün sadece İstanbul'a 40-50 milyon turist çekmemiz, buradan 20-30 milyar dolar turizm geliri elde etmemiz mümkündü. Maalesef zamanında Boğaz'ı yeterince koruyamamışız, değerlendirememişiz. Siz maliyet boyutuyla işe yaklaştınız, ben ise potansiyel olarak, Türk turizmine, ekonomisine ve İstanbul'a yapacağı katkıdan hemen bir hayal kurmaya başladım, ikinci bir Boğaz'ın nasıl olabileceğine ilişkin... Onun için maliyetler bence çok önemli olmaz. Zaten muhtemelen özel sektör yapacaktır'' yanıtını verdi.

Mehmet Şimşek, ''Kaynak var mı?'' sorusu üzerine, ''Kaynak, Türkiye. Kaynak bizim insanımız'' dedi.

AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, ''Başbakanımız açıkladı, İstanbul Boğazı'na ikinci bir İstanbul Boğazı inşallah inşa ediyoruz. Bunların hayalleri bile Tayyip Erdoğan'a yetişemez'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Kanal İstanbul'' projesini açıkladığına işaret eden Kılıç, ''İstanbul Boğazı'na ikinci bir İstanbul Boğazı inşallah inşa ediyoruz. Yani bu ne demektir biliyor musunuz? Karadeniz'den İstanbul'a, İstanbul'dan Marmara'ya gemiler açılıyor ya, şimdi Allah'ın izni ile onun paralelinde 2. bir İstanbul Boğazı demektir. Boğazları rahatlatmak demektir. Bunların hayalleri bile Tayyip Erdoğan'a yetişemez. Bunlar konuşuyor, biz üretiyoruz. Bakın şimdi buna da karşı çıkacaklar'' diye konuştu.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "Çok prestij bir proje. Tamamlandığında Türkiye'ye de çok büyük prestij katar" dedi.

Demir, "İstanbul'u, Türkiye'yi olumlu etkiler, müteahhitlik sektörünü olumlu etkiler. Bir defa çok prestij bir proje. Tamamlandığında Türkiye'ye de çok büyük prestij katar hayırlı olsun. Ben çok daha detayını şu anda bilmediğim için daha fazla bir şey ifade etmem doğru değil" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Kanal İstanbul" projesinin hazırlık aşamasında deprem riskini hesapladıklarını söyledi. Topbaş, 8 yılda bitirilmesi planlanan proje için "İstanbul'un geleceği" ifadesini kullandı. Topbaş, "Çılgın projenin maliyeti 10 milyar doların üzerinde olabilir" dedi.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, projenin dünyanın en büyük inşaat projesi olabileceğini belirterek, "Bu entegre projenin maliyeti 50 milyar doların çok çok üzerinde olur diye tahmin ediyorum" dedi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Necati Uyar ise, projenin uygulanabilirliğinin test edilmesi için öncelikle yerinin belli olması gerektiğini belirterek, öncelikle düşünülmesi ve tartışılması gereken konunun yüksek bir maliyete sahip olacak projeden elde edileceklere değip değmeyeceği olduğunu ifade etti.

Uyar, "Öncelikle proje doğada nelere neden olur, nasıl bir değişime neden olur, İstanbul'a etkisi ne olur bunların tartışılması lazım. Çünkü proje tek başına kanal projesi olarak söylenmiyor. Aynı bölgede, muhtemelen Silivri yakınlarında bir havaalanı, üstüne yeni bir kentten söz ediliyor. İstanbul'un nüfusunun çok daha artmasına neden olacak ve İstanbul'u yaşanmaz hale getirecek spekülatif girişimin adımlarından biri olarak görülüyor. Başbakan Süveyş ve Panama kanallarını örnek veriyor. Sorun şu ki oralarda denizde doğal bir geçiş olmadığı için yani doğal bir boğaza sahip olmadıkları için o kanallar yapılmış. Doğal bir boğazı, deniz geçişi olan bir kentte sadece buradaki gemi yükünü taşımak için açılacak bir kanal ne derece mantıklıdır" dedi.

Böyle bir kanal ihtiyacının İstanbul için olmaz olmaz konumda bulunmadığına işaret eden Uyar, "İstanbul'un çok daha önemli sorunları var. İstanbul'un böyle spekülatif gelişmelere neden olacak çılgın projelerden çok daha aklı başında projelere ihtiyacı var. 3. Boğaz Köprüsü gibi İstanbul'un gelişmesinde çok ciddi zararlara neden olabilecek spekülatif bir adımdır. İstanbul için gerekli bir proje değil diye düşünüyorum" dedi.