Maliye'den 10 numara yağ atağı

Maliye Bakanlığı, benzol, toluol, solvent ve baz yağı gibi 10 numara yağ yapımında da kullanılan ÖTV Kanunu çerçevesinde tecil-terkin uygulaması kapsamında bulunan ürünlerin gümrük idaresi ve yurt içine yapılan teslimlerinde vergi dairesine verilecek indirimli teminat tutarını yüzde 25'e yükseltti.

cumhuriyet.com.tr

Bu oran yüzde 5 olarak Maliye Bakanlığı'nın Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Bakanlık, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu uygulamasına ilişkin olarak yayınlanan Tebliğ'de yer alan hususlara göre, işlem yapılmasını uygun gördü. Tebliğ ile 1 Seri No'lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği'nde Yapılan Değişiklikliğe gidildi. Buna göre, bu Tebliğin yayım tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği'nin 1 sayılı listenin B cetvelinde yer alan benzol, toluol, solvent, hekzan, heptan, baz yağı gibi ÖTV Kanunu çerçevesinde keciy terkin kapsamında bulunan ürünlerin gümrük idaresi ve yurt içine yapılan teslimlerinde vergi dairesine verilecek indirimli teminat tutarını yüzde 25'e yükseldi. Bu oran daha önce yüzde 5 olarak uygulanıyordu.
 

6 seri nolu ÖTV Genel Tebliği'nde değişiklik

Maliye Bakanlığı, Tebliğ ile 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği'nde bugünden geçerli olmak üzere bir takım değişikliklere gitti. "Kararname Kapsamında Deniz Yakıtı Teslim Edebilecek Olanlar, Gerekli Belgeler ve Eylemler" Başlıklı 3. bölümünde yapılan değişikliğe göre ÖTV mükellefiyetinin bulunduğu yer vergi dairesi müdürlüğünün bağlı olduğu vergi dairesi başkanlığı veya defterdarlık tarafından verilen ve geçerlilik süresi dolmamış olan ÖTV mükellefiyetinin bulunduğu yer vergi dairesinden alınan ve geçerlilik süresi dolmamış olan "dağıtım izin belgesi"ne haiz Genel ve Katma Bütçeli İdareler, İl Özel İdareleri ile sermayesinin 51'i veya daha fazlası bunlara ait olan kuruluşlar ve özelleştirme kapsam ve programına alınmış olup hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan kuruluşlar için dağıtım izin belgesini haiz olma şartı aranmayacak. Dağıtıcılar teslim edebilecek. İlgili vergi dairesi başkanlığı veya defterdarlık tarafından dağıtım izin belgesi talep eden dağıtıcıların dağıtım izin belgesi için vergi dairesine müracaat tarihinde herhangi bir vergi borcu bulunmaması, yönetim kurulu üyeleri ile şirket sermayesinin yüzde 10'undan fazlasına sahip olanların affa uğramış olsalar dahi, hırsızlık, emniyeti suistimal, dolandırıcılık, yalan yere şahadet, yalan yere yemin, suç tasnii, iftira, irtikap, rüşvet, ihtilas cürümlerinden biri dolayısıyla hapis cezası veya 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun ile 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanuna muhalefetten mahkum olmamaları ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde yazılı kaçakçılık suçlarını işlememiş olmaları gerekecek. Ayrıca ilgili vergi dairesine 2 milyon TL karşılığı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10. maddesinde sayılan teminatlardan herhangi birini vermiş olmaları, "Yakıt Dağıtım Taahhütnamesi"ni ilgili vergi dairesine vermiş olmaları zorunlu olacak.

Dağıtıcıların gerekli şartları taşımadığının anlaşılması halinde

Dağıtıcıların, müracaat tarihinde gerekli olan şartları taşımadığının sonradan anlaşılması veya dağıtım izin belgesi aldıktan sonra söz konusu belgeyi alabilmek için gerekli olan şartlardan bir ya da birkaçını ihlal etmeleri halinde, dağıtım izin belgesi ilgili vergi dairesi başkanlığı veya defterdarlık tarafından iptal edilecek ve dağıtıcılar vergi incelemesine sevk edilecek.
 

Faaliyetlerini sonlandırmaları nedeniyle teminatları geri almak isteyenlerin durumu

Kararname kapsamındaki faaliyetlerini sonlandırmaları nedeniyle vermiş oldukları teminatlarını geri almak isteyen dağıtıcıların teminat çözümü işlemleri, Kararname kapsamında teslim edilmesi gereken akaryakıtların, bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak teslim edildiğini deniz yakıtı kullanıcıları nezdinde yapılacak karşıt incelemeleri de içerecek şekilde tevsik eden vergi inceleme raporu sonucuna göre yapılacak. Kendilerine dağıtım izin belgesi düzenlenen dağıtıcılar, Kararname kapsamındaki teslimlerini gelecek yıllarda da devam ettirmeleri halinde, geçmiş akaryakıt teslimlerinin bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olup olmadığının deniz yakıtı kullanıcıları nezdinde yapılacak karşıt incelemeleri de içerecek şekilde tespit edilmesi amacıyla üç yılda bir vergi incelemesine sevk edilecek.
 

Dağıtım belgesine el konulacak

Kararname kapsamında teslim edilmesi gereken akaryakıtların bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak teslim edilmediğine dair yetkili makamlarca tespitte bulunulması ya da sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığına ilişkin herhangi bir vergi inceleme raporunda tespitte bulunulması halinde, dağıtıcılar vergi incelemesine sevk edilecek ve bunların dağıtım izin belgesine el konulacak. Yapılan vergi incelemesi sonucunda herhangi bir vergi tarh edilmemesi veya tarh edilen vergi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve uygulanan cezaların ödenmesi halinde, el konulan dağıtım izin belgesi iade edilecek veya yenisi verilebilecek. Ancak söz konusu incelemeler sonucunda Vergi Usul Kanununun 359. maddesinde sayılan suçların işlendiğine ilişkin görüşleri içeren vergi suçu raporu düzenlenmesi halinde el konulan dağıtım izin belgesi iade edilmeyecek veya yenisi düzenlenmeyecek. Bu suçların kesinleşmesi halinde ise dağıtıcılara yeni dağıtım izin belgesi verilmesi söz konusu olmayacak.

Maliye Bakanlığı, 18 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği'nde bugünden itibaren geçerli olmak üzere değişikliğe gitti. Buna göre üreticilerin, müracaat tarihinde gerekli olan şartları taşımadığının sonradan anlaşılması veya LPG. satın alma izin belgesi aldıktan sonra söz konusu belgeyi alabilmek için gerekli olan şartlardan bir ya da birkaçını ihlal etmeleri halinde, LPG. satın alma izin belgesi ilgili vergi dairesi tarafından iptal edilmek suretiyle üreticiler vergi incelemesine sevk edilecek ve aynı gün içinde dağıtıcılara da bildirilmek üzere konu hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı'na bilgi verilecek. Dağıtım izin belgesi talep eden dağıtıcıların dağıtıım izin belgesi için müracaat tarihinde herhangi bir vergi borcu olmayacak. Ayrıca Yönetim kurulu üyeleri ile şirket sermayesinin yüzde 10'undan fazlasına sahip olanların affa uğramış olsalar dahi, hırsızlık, emniyeti suistimal, dolandırıcılık, yalan yere şahadet, yalan yere yemin, suç tasnii, iftira, irtikap, rüşvet, ihtilas cürümlerinden biri dolayısıyla hapis cezası veya 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanuna muhalefetten mahkum olmamaları, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan hükümlü bulunmamaları, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde yazılı kaçakçılık suçlarını işlememiş olmaları gerekecek. Dağıtım izni talep edenlerin ilgili vergi dairesine 1 milyon TL karşılığı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10. maddesinde sayılan (5 numaralı fıkrası hariç) teminatlardan herhangi birini vermiş olmaları zorunlu olacak.

Dağıtım izin belgesinin iptali

Dağıtıcıların, müracaat tarihinde gerekli olan şartları taşımadığının sonradan anlaşılması veya dağıtım izin belgesi aldıktan sonra söz konusu belgeyi alabilmek için gerekli olan şartlardan bir ya da birkaçını ihlal etmeleri halinde, dağıtım izin belgesi ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı, defterdarlık tarafından iptal edilecek ve dağıtıcılar vergi incelemesine sevk edilecek. Kararname kapsamındaki faaliyetlerini sonlandırmaları nedeniyle vermiş oldukları teminatlarını geri almak isteyen dağıtıcıların teminat çözümü işlemleri, Kararname kapsamında teslim edilmesi gereken LPG.'nin, bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak teslim edildiğini üreticiler nezdinde yapılacak karşıt incelemeleri de içerecek şekilde tevsik eden vergi inceleme raporu sonucuna göre yapılacak. Kendilerine dağıtım izin belgesi düzenlenen dağıtıcılar, Kararname kapsamındaki teslimlerini gelecek yıllarda da devam ettirmeleri halinde, geçmiş LPG teslimlerinin bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olup olmadığının üreticiler nezdinde yapılacak karşıt incelemeleri de içerecek şekilde tespit edilmesi amacıyla üç yılda bir vergi incelemesine sevk edilecek.

Tebliğ ile 4760 sayılı ÖTV Kanununun 12. maddesinin 4 numaralı fıkrası uyarınca, Kararname kapsamında satın alınan LPG'nin normal teslimlerinde uygulanan ÖTV tutarının yarısı kadar nakit veya banka teminat mektubu alınması uygun görüldü. Buna göre Kararname kapsamında teslimin yapıldığı döneme ait beyanname ile birlikte dağıtıcının bağlı olduğu vergi dairesine teminat verilecek. Beyanname verme süresi içerisinde söz konusu teminatın verilmemesi halinde Kararname kapsamındaki uygulamadan yararlanılması mümkün bulunmayacak. Teminatın çözümü işlemi ise bu Tebliğ kapsamında usulüne uygun düzenlenen aerosol üretim tasdik raporunda üretimde kullanıldığı belirtilen LPG.'nin satın alma tarihi ve miktarına ait bilgileri içeren bir yazının, üreticinin vergi dairesi tarafından dağıtıcının vergi dairesine gönderilmesi üzerine gerçekleştirilecek.

Kararname kapsamında satın alınan LPG.'nin normal teslimlerinde uygulanan ÖTV tutarının yarısı kadar nakit veya banka teminat mektubu alınacak. Buna göre teminat, Kararname kapsamında teslimin yapıldığı vergilendirme dönemine ilişkin beyannamenin verilme süresi içerisinde dağıtıcının ÖTV yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine verilecek. Bu süre içerisinde söz konusu teminatın verilmemesi halinde Kararname kapsamındaki uygulamadan yararlanılması mümkün bulunmayacak. Teminatın çözümü işlemi ise bu Tebliğ kapsamında usulüne uygun düzenlenen aerosol üretim tasdik raporunda üretimde kullanıldığı belirtilen LPG.'nin satın alma tarihi ve miktarına ait bilgileri içeren bir yazının, üreticinin vergi dairesi tarafından dağıtıcının vergi dairesine gönderilmesi üzerine gerçekleştirilecek.

Kararname kapsamında teslim alınan LPG'nin, bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak üretimde kullanılmadığına dair yetkili makamlarca tespitte bulunulması halinde, üreticiler vergi incelemesine sevk edilecek ve bunların LPG. satın alma izin belgesine el konulacak. Yapılan vergi incelemesi sonucunda herhangi bir vergi tarh edilmemesi veya tarh edilen vergi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve uygulanan cezaların ödenmesi halinde, el konulan LPG satın alma izin belgesi iade edilecek veya yenisi verilebilecek. Ancak söz konusu incelemeler sonucunda Vergi Usul Kanununun 359. maddesinde sayılan suçların işlendiğine ilişkin görüşleri içeren vergi suçu raporu düzenlenmesi halinde el konulan LPG satın alma izin belgeleri iade edilmeyecek veya yenisi düzenlenmeyecek. Bu suçların kesinleşmesi halinde ise üreticilere yeni LPG satın alma izin belgesi verilmesi söz konusu olmayacak.
 

Teslimatta yapılan usulsüzlüklerde

Kararname kapsamında teslim edilmesi gereken LPG.'nin, bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak teslim edilmediğine dair yetkili makamlarca tespitte bulunulması ya da sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığına ilişkin herhangi bir vergi inceleme raporunda tespitte bulunulması halinde, dağıtıcılar vergi incelemesine sevk edilecek ve bunların dağıtım izin belgesine el konulacak. Yapılan vergi incelemesi sonucunda herhangi bir vergi tarh edilmemesi veya tarh edilen vergi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve uygulanan cezaların ödenmesi halinde, el konulan dağıtım izin belgesi iade edilecek veya yenisi verilebilecek. Ancak söz konusu incelemeler sonucunda Vergi Usul Kanununun 359. maddesinde sayılan suçların işlendiğine ilişkin görüşleri içeren vergi suçu raporu düzenlenmesi halinde el konulan dağıtım izin belgeleri iade edilmeyecek veya yenisi düzenlenmeyecek. Bu suçların kesinleşmesi halinde ise dağıtıcılara yeni dağıtım izin belgesi verilmesi söz konusu olmayacak.
 

Diğer hususlar

Bugüne kadar kendilerine 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği uyarınca bilgi formları düzenlenmiş bulunan mükellefler, mevcut formlarında belirtilen azami miktardan kalan miktarlar bitene kadar yüzde 5 oranındaki indirimli teminat hakkından yararlanmaya devam edebilecek. Söz konusu mükelleflere bu Tebliğin yayım tarihinden sonra düzenlenecek bilgi formları ise yüzde 5 oranındaki indirimli teminat hakkını içeren mevcut formlar iptal edilmeksizin bu Tebliğde belirlenen yüzde 25 oranı üzerinden yeni form olarak düzenlenecek. 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği kapsamında, bu Tebliğin yayım tarihine kadar kendilerine dağıtım izin belgesi düzenlenmiş bulunan dağıtıcılardan, 2012 yılı için bu Tebliğde belirtilen teminatlar aranmayacak. 18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği kapsamında bugüne kadar kendilerine üç takvim yılı için dağıtım izin belgesi düzenlenmiş bulunan dağıtıcıların, bu Tebliğde dağıtım izin belgesi verilmesi için belirlenen teminatlarını 31 Aralık 2012 tarihine kadar tamamlamaları uygun görüldü. Buna göre söz konusu dağıtıcılardan teminatlarını 31 Aralık 2012 tarihine kadar tamamlamayanların dağıtım izin belgeleri ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı veya Defterdarlıkça iptal edilecek.