Mali'de kriz

Ülkenin kuzeyine hakim olan silahlı gruplardan Ensaruddin ve Azavad hareketinin Mali hükümetiyle ilk görüşmesi olumlu sonuçlandı Silahlı gruplar ülkenin toprak bütünlüğüne saygı göstermeyi kabul etti.

cumhuriyet.com.tr

Ocak ayında Mali'nin kuzeyini ele geçiren silahlı grupların en büyükleri olan Ensaruddin ve Azavad hareketinin Mali hükümetiyle yaptıkları uzlaşma görüşmelerinin ilkinde, ülkenin toprak bütünlüğüne saygı prensibi üzerinde uzlaştıkları belirtildi.

Ensaruddin ve Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi arasındaki görüşme, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından Mali'deki arabuluculuk görüşmeleri için yetkilendirilen Burkina Faso'nun Cumhurbaşkanı Blaise Compaore'nin ev sahipliğinde başkent Ouagadougou'da gerçekleşti.

Görüşme hakkında bilgi veren Burkina Faso Dışişleri Bakanı Djibrill Bassolé, Ensaruddin ve Azavad hareketinin Mali'nin "toprak bütünlüğüne saygı" ve "terörün her şeklini reddedilmesi" konusunda Mali hükümeti ile anlaşmaya vardığını açıkladı.

Ülkenin kuzeyinde etkili olan diğer önemli gruplar Batı Afrika Birlik ve Cihad Hareketi ile İslami Magrib El-Kaidesi'nin ise uzlaşma görüşmelerine katılmıyor. Bu gruplar, diğer gruplardan farklı olarak, Batı ülkeleri, Mali hükümeti ve Mali'nin komşuları tarafından "terör eylemleri ve radikal faaliyetler" konusunda daha fazla suçlanıyor ve uluslararası askeri müdahalenin doğrudan hedefi olabilecekleri belirtiliyor.

Askeri müdahale planı beklemede

Bu yıl Ocak ayında Mali'nin kuzeyinin silahlı gruplar tarafından ele geçirilmesinin ardından, Mali'ye komşu ülkeler ile Fransa liderliğindeki bazı Batı ülkelerinin bölgeye askeri müdahale hazırlıkları gündemdeki yerini koruyor.

BM Güvenlik Kurulu'nun 12 Ekim'deki toplantısında, Mali merkezi hükümetinin çağrısı ve ECOWAS ile Afrika Birliği'nin talebi üzerine, kuzeydeki silahlı gruplara askeri müdahale konusunda bazı kararlar alınmış, ve ECOWAS ile Afrika Birliği'nden BMGK'na askeri müdahaleyle ilgili detaylı bir plan sunmalarını istemişti.

Ancak BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen hafta ECOWAS ve Afrika Birliği tarafından sunulan müdahale planı için BM'ne verdiği raporda, "Operasyon konusunda birliklere kimin öncülük edeceği, eğiteceği, takviye edeceği, donatacağı ve finanse edeceğine ilişkin temel sorular halen yanıtsız" demişti. Askeri operasyondan önce geniş tabanlı bir siyasi uzlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Ban, kuzeydeki askeri müdahalenin iyi planlanmaması ve icra edilmemesi halinde halihazırda aşırı kırılgan olan insani durumu daha da kötüleştireceğine dikkati çekmişti.

ECOWAS ve Afrika Birliği tarafından sunulan askeri müdahale planının önümüzdeki yakın zamanda BMGK'da değerlendirilmesi bekleniyor.