Malatya'da kayısı saklanamıyor
Malatya'da ''kayısıyı saklama sorunu'' yaşandığını ifade eden ziraat odası başkanı Bayram Polatbaş, ''400 bin ton kayısı rekoltesi bulunan kentteki soğuk hava depo kapasitesi 5 bin ton'' dedi.
cumhuriyet.com.trBayram Polatbaş, Malatya kayısısının yaş haliyle 2 ay sürede tüketilebildiğini dile getirdi.
Ürünün tanıtımı noktasında da eksikliklerin olduğuna işaret eden Polatbaş, ürünün daha uzun süre yaş haliyle tüketiciyle sunulmasının da mümkün olmadığını kaydetti.
Polakbaş, şöyle konuştu:
''Malatya'nın dünya kuru kayısı pazarındaki yeri ve önemi konusunda herkesin hem fikir olduğunu biliyoruz. Yılda ortalanma 400 bin ton kayısı rekoltesine sahip Malatya'da kayısının saklanabilmesi için maalesef yeteri teknolojiye sahip değiliz. Kayısının yaş tüketilme süresi kentin mevsim dirimi göz önüne alındığında yaklaşık 2 aydır. Bu kayısının bir ay daha yaş olarak tüketilmesini sağlayamıyorsak, burada bir sorun olduğu anlamına gelir. Malatya'da yılda 400 bin ton kayısı üretiliyor ancak kentteki soğuk hava depolarının kapasitesi 5 bin ton civarında...''
"Çiftçi gün kurusu üretemiyor"
Malatya'da gün kurusu kayısıya kükürtlü kayısıdan daha fazla talep olduğunu dile getiren Polatbaş, gün kurusunun kükürtsüz olması nedeniyle daha dayanıksız olduğunu kaydetti.
Gün kurusu kayısıda da saklama sorunu yaşandığı için hızlı tüketilmesi gerektiğine işaret eden Polatbaş, şöyle devam etti:
''Gün kurusu kayısı islimlenmiş kükürtlü kayısıya oranla daha fazla talep ediliyor. Ancak üreticiler gün kurusu kayısının saklama süresinin kısıtlı olması nedeniyle üretimine sıcak bakmıyor. Soğuk hava depolaması sorununu çözemediğimiz sürece gün kurusu üretimi de yeteri seviyede olmayacaktır.''