Mahkemenin "lan" sözüne verdiği ceza Yargıtay'dan döndü
Çorum'da bir kavgaya müdahale eden polis memurlarına "lan" dediği iddiasıyla hakkında dava açılan kişiye yerel mahkemenin hakaret suçundan verdiği 8 bin 840 liralık ceza, Yargıtay tarafından "lan"ın, şikayetçilerin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı gerekçesiyle bozuldu
AAÇorum'da bir kavgaya müdahale eden polis memurlarına "lan" dediği iddiasıyla hakkında dava açılan kişiye yerel mahkemenin hakaret suçundan verdiği 8 bin 840 liralık para cezası, Yargıtay tarafından "lan"ın, "Şikayetçilerin onur, şeref ve saygınlıklarını rencide edici boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı söz" olduğu gerekçesiyle bozuldu.
Kent merkezinde 2009 yılında yaşanan bir kavgaya müdahale eden polis memurlarına "lan" diye hitap ettiği öne sürülen D.Ş. (33) hakkında "görevli memura hakaret" suçundan dava açıldı. 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada D.Ş, "lan" diyerek hitap ettiği polis memurlarına hakaret ettiğini gerekçesiyle suçlu bulundu ve 8 bin 840 liralık cezaya çarptırıldı.
D.Ş'nin avukatı Eşref Kaya ise mahkemenin verdiği bu kararı, temyiz hakkını kullanarak Yargıtay'a taşıdı.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 10 Haziran 2014'te yerel mahkemenin verdiği kararı inceleyerek, kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek filini oluşturması gerektiğini belirtti.
Mahkemenin karar verdiği davada hakaret unsurlarının oluşmadığına hükmeden Yargıtay, kararında şunları kaydetti:
"Yargılamaya konu somut olayda, kavgaya karışan sanığın, olaya müdahale etmek isteyen görevli polis memurlarına söylediği kabul edilen 'lan' şeklindeki sözlerin, şikayetçilerin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı söz niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçeyle mahkumiyet kararı verilmesi kanuna aykırıdır."
Hükmün bozulmasına oy birliğiyle karar veren Yargıtay, kararı yeniden değerlendirmek üzere yerel mahkemeye gönderdi.
D.Ş'nin avukatı Kaya, "Yargıtay tarafından verilen bozma kararında müvekkilimin kullandığı sözcüğün bir hakaret içermediği belirtilmiş ve suç unsurlarının oluşmadığına hükmedilmiştir. Bu kararla halk arasında sıkça kullanılan bu sözcüğün hakaret oluşturmadığı belirtilmiştir" dedi.