"Mahkeme, halkın da Anayasa değiştirme yetkisini elinden alıyor"

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Atar, Anayasa Mahkemesinin, Anayasa değişikliğine ilişkin kısmi iptal kararıyla ilgili, ''Mahkeme, bu kararıyla halkın da Anayasa değiştirme yetkisini elinden alıyor. En vahim olanı bu'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Atar, yaptığı açıklamada, iptallerin vahim sonuçlara neden olabileceğini belirtti.

Bu tür bir kararla, yasama organının Anayasa değiştirme yetkisinin elinden alındığını savunan Atar, ''Yasama organı nihai söz sahibi olmaktan çıkıyor, bu yetki Anayasa Mahkemesine geçmiş oluyor. Referanduma giden metinde bunun yapılmış olması daha vahim bir durum ortaya çıkartıyor. Bu değişikliğin geçerli olabilmesi için halkın 'evet' demesi gerekiyor. Mahkeme, bu kararıyla halkın da Anayasa değiştirme yetkisini elinden alıyor. En vahim olan tarafı bu'' dedi.

Atar, şöyle devam etti:
''Anayasa Mahkemesinin 'her seçmen, her üye, bir oy kullanır' hükmünü cımbızla çıkarmak suretiyle şuna imkan hazırladı; artık burada çoğunluk sistemi geçerli olacak. Yargıtaydaki çoğunluk adayları belirleyecek, Danıştaydaki çoğunluk adayları belirleyecek. Anayasa Mahkemesi bunu daha çok hukuk devletine uygun olacağını düşünerek iptal etti. Oysa iptal tam tersi sonuç doğuracak. Paketle getirilen sistem nispi temsildi. İptalle durum yine çoğunluk sistemi oluyor. Dolayısıyla paketi geri götürecek bu durum, hukuk devleti anlamında, katılım anlamında.''

''Paket önemli bir reform niteliği taşıyor. Bu bakımdan halkın 'evet' diyeceğini düşünüyorum'' diye konuşan Atar, pakette bütün yurttaşları yakından ilgilendiren düzenlemeler olduğunu, sadece yargı reformu değil, onun dışında insan hakları ve hukuk devleti bakımından da iyileştirmelerin yer aldığını dile getirdi.