Mağdurlara ‘Gelincik’ desteği

Sena Yaşar

Ankara Barosu’nun şiddet mağduru kadınlara, çocuklara ve LGBT bireylere psikolojik ve hukuki destek sağlamak amacıyla başlattığı “Gelincik Projesi” ile bugüne kadar 55 bin şiddet mağduru bireye ulaşıldı. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan Gelincik’e ilişkin “Gelincik Merkezi bir Emniyet Müdürlüğü veya Cumhuriyet Savcılığı gibi görev yapıyor. Şiddet gören kadınlar Gelincik Merkezi’ni arayarak rahatlıkla ilk elden avukatlara ulaşabiliyor” dedi.

Ankara Barosu avukatları tarafından 2011’de kadına şiddetin giderek arttığı bir dönemde başlatılan ve geçtiğimiz günlerde 8. yaşına giren “Gelincik Projesi”, 8 yılda yalnızca şiddet gören kadınlarla sınırlı kalmayarak çocuk ve LGBT bireylerin uğradığı şiddete de yardım eli uzattı. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ne özel olarak, Gelincik’in çalışma yöntemini Cumhuriyet Anadolu’ya anlattı. Sağkan, 2011’in ilk 6 ayında 26 bin kadının şiddet mağduru olduğu raporlara yansıdığını belirterek “Şiddetin azalması gerekirken giderek artması bizi harekete geçirdi. Toplumun diğer bileşenlerini de yanımıza alıp daha etkin bir mücadele verilmesi gerektiğini düşünerek Gelincik’i hayata geçirdik. Projenin başladığı dönemlerde ben de Ankara Barosu Yönetim Kurulu’ndaydım” dedi.

‘444 43 06 ALO GELİNCİK’

Gelincik’in kadına karşı şiddetle mücadele birimi olarak kurulduğunu,  geçen zaman içerisinde yanına çocuk mağdurları, yaşlıları ve LGBT bireyleri de eklediklerini belirten Sağkan, şunları kaydetti:

“Gelinciğin içerisinde bu konuda özel eğitim almış, bu alanda çalışan 221 gönüllü avukat görev yapıyor. 45 tane de rehber avukatımız var. Hem rehber avukatlarımız hem de gönüllü avukatlarımız aracılığıyla bir kadın şiddet gördüğünde anında o kadına ulaşabiliyoruz ve onun bütün hukuki sürecini konunun en uzmanı avukatlarıyla yürütüyoruz. Mağdurlar, 444 43 06 nolu telefondan 7 gün 24 saat bize ulaşabiliyor. Ayrıca Ankara Barosu’ndaki Gelincik Merkezi’nde ve Sincan Adliyesi’ndeki Gelincik Merkezi’nde avukatlarımız da nöbet tutuyor. Şiddet gören kadınlar Gelincik Merkezi’ni arayarak rahatlıkla ilk elden avukatlara ulaşabiliyor. Gerekli gördüğümüz anda anında emniyet birimlerini de yanımıza alarak olay yerinde destek verebiliyoruz. Merkezdeki tüm hizmetler mağdurlara ücretsiz olarak sunuluyor.”

‘HUKUKİ SÜREÇ 3 GÜNDE BAŞLIYOR’

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa kapsamında merkeze gelen mağdurların gerekli tedbir başvurularını da yaptıklarını belirten Sağkan, “3 gün içerisinde bütün hukuki süreçleri tamamlayarak mahkemeye taşıyoruz. Şiddete uğrayan kadınla ilgili bütün koruma tedbirlerini alıyoruz. Belediyelerle de ortak çalışmalarımız var. Gerekli görülürse mağdurları belediyelerin sığınma evlerine yerleştirilmelerini de sağlıyoruz. Amacımız, süreci hızlı hale getirerek kadını o şiddet sarmalından en hızlı şekilde çıkartmak ve en etkili hukuki müdahaleyi vermek” dedi.

‘CİNSEL SALDIRILARA CEZASIZLIĞIN TAKİPÇİSİYİZ’

Bugüne dek 55 bin fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddet mağduru kadına yardım eli uzattıklarına dikkat çeken Sağkan, şunları kaydetti:

“Gelincik Merkezi bir Emniyet Müdürlüğü veya Cumhuriyet Savcılığı gibi görev yapıyor. Şiddete uğrayan kadınların sadece yüzde 11’i resmi makamlara başvurabiliyor. Amacımız hem şiddet uğradığı resmi makamlara yansımış kadınlara yardımcı olmak, hem de bunu resmi makamlara yansıtamayan yüzde 89’a ulaşmak. Yüzde 89’luk dilimdeki kadın mağdurlara resmi makamlara ulaşabilecek cesareti kazandırmayı, hukuksal yola başvurduklarında sonuç alamayacaklarını hisseden mağdurlara bunun böyle olmadığını, yanında Ankara Barosu’nun olduğunu göstermeyi hedefliyoruz. Gelinciğin hedef kitlesini kurulduğu günden bugüne artırdık. Amacımız; 2020’de de Gelinciğin tanıtımını iyi yaparak daha çok yurttaşın Gelincik’ten haberdar olmasını ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin şekilde uygulanabilmesini mahkemelerde sağlamak, özellikle cinsel saldırılarda cezasızlık noktasındaki mahkeme uygulamalarına son verebilmek için bir baskı unsuru olmak.” ANKARA