Madımak için araştırma önergesi
AKP Çorum Milletvekili Afah Kafkas ve 114 milletvekili, Çorum, Kahramanmaraş, Sıvas, Başbağlar ve 1 Mayıs 1977'de Taksim'de meydana gelen olaylarla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.
cumhuriyet.com.trDevlet Bakanı Faruk Çelik, AKP'li Kafkas ve bir grup milletvekiliyle düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili görüşlerini ifade etti. Önergedeki bazı konuların bakanlığının yürüttüğü faaliyetlerle ilgili olduğunu belirten Çelik, Alevi Bektaşi yurttaşların talepleriyle ilgili bir dizi çalıştay yaptıklarını hatırlattı.
Çalıştaylarda öncelikli hedef olan 'hoşgörüye dayalı diyalog zeminini oluşturma''yı başardıklarını anlatan Çelik, ikinci hedefin sonuçlarla ilgili çözüm süreci olduğunu, tüm katılımcıların yoğun şekilde Çorum, Sıvas,Kahramanmaraş ve Başbağlar olaylarının aydınlatılmasını istediklerini, bunun bir araştırma önergesine dönüştürülmesinin önemli olduğunu vurguladı. Bakan Çelik, şunları kaydetti:
''Olayların araştırılması ve aydınlatılması hem kendimize olan saygının hem de milletimize karşı olan sorumluluğun bir gereğidir. Artık, Türkiye, bir yandan sorunlarıyla yüzleşirken diğer yandan da bu sorunları istismar eden mihrakların yakasına yapışacak demokratik ve hukuki olgunluğa sahiptir. Yakın geçmişimizdeki karanlık noktaları ne kadar aydınlatırsak, toplumsal barış ve güven ortamı o kadar gelişecek. Ülkemizin geleceğinin daha parlak olacağı muhakkak...''
Komisyonun elde edeceği somut verilerin savcı, hakim ve mahkemelere yeni önemli doneler sunacağına inancını dile getiren Çelik, ayrıca ''mağdurların yüreğine bir nebze de olsa su serpeceğini'' vurguladı. Diğer siyasi partilerin de bu sürece katkı sağlayacağına inandığını belirten Çelik, şöyle konuştu:
''Çalıştaylarda öne çıkan ve çözüme kavuşturulması istenen konulardan biri buydu. Diğerleri ise devletin bu konudaki hafızasının yenilenmesiydi. Önümüzdeki yakın bir zaman dilimi içinde Çalıştaylardaki konuşmaları içeren kitapçık ve geniş bir raporunu basınla paylaşacağız.
Ayrıca, Madımak Oteli'nin kamulaştırılarak yeni şekil alması talebi vardı. Sivas Valiliği bu çalışmayı sürdürüyor, kamulaştırması son aşamaya geldi.
Diğer bir konu, Din Kültürü ve Ahlak Kültürü dersi müfredatının yeniden ele alınması konusunda komisyon, bu hafta ilk toplantısını gerçekleştirecek ve kısa sürede çalışmasını tamamlayacak. Cemevlerinin statüsü konusunda da komisyon kurma aşamasındayız. Tüm bu konuların çalışmalarını sürdürüyoruz. Kısa sürede bunları sonuçlandırıp, tarihsel derinliği olan, 1400 yıllık geçmişi olan, birçok çatışma ve huzursuzlukların konusu olan bu önemli konunun, barış ve demokrasimizi güçlendirecek şekilde çözümünü sağlamış olacağız.''
Verilen önergeyle, çalıştaylarda ortaya çıkan bir sonucun Mecliste ele alınmasının önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, buna destek olan milletvekillerine teşekkür etti.
''Çok amaçlı kullanımı söz konusu''
Çelik, ''Madımak Oteli'nin müze yapılması talebi vardı. Kamulaştırıldıktan sonra ne yapılacak?'' sorusuna karşılık, şunları söyledi:
''Çorum, Sivas, Kahramanmaraş ve Başbağlar olayları, toplumda ciddi travma oluşturmuştur. Oralarda kimse bu olaylarla anılmak istemiyor. Madımak'ın Sivas'ta nasıl algılandığının tespit edilip sonuca ulaşılması şekilinde bir yol haritası izlendi. Ben tüm taraflarla görüştüm. Çıkan karar kamulaştırılmasıydı. Şimdi kamulaştırma ile meşgulüz. Kısa zamanda bu bitince binanın çok amaçlı kullanımı söz konusu ama kesinlikle 2 Temmuz olaylarını unutturma, yeni çatışmalara gebe olacak bakış açısı da olmayacak. Sivas'ta barış huzur var. Bunu güçlendirecek bir bakış açısıyla çözüm noktasındayız. Girişte, orada öldürülenlerle ilgili bir bölüm olacak. İl halk kütüphanesi olarak kullanılma talebi var. Bu bina çok katlı... Kimse çatışma alanı olmasını istemiyor. Sivas'ta, 'burası birilerinin gününe dönüşmesin' diye güzel bir bakış açısı var.''
Çelik, ''Olayların üzerinden 30 yıl zaman geçti, yeniden yargılanma mümkün mü? AK Parti 8 yıldır iktidarda, bu konuda bir geç kalmışlık söz konusu mu?'' sorusuna, çıkacak sonucun önemli olacağını belirterek, ''Yeni tanık, bulgular söz konusu olursa bunlar toplu raflarda kalmayacak. Bunları ele alacak olan savcılar ve mahkemelerdir. Konuyla ilgili ısrarlı taleplere TBMM'nin cevap vermesi önemlidir. Çıkacak tabloyu birlikte göreceğiz'' karşılığını verdi.
Önerge sahibi AKP'li Kafkas da yaptığı konuşmada, Türkiye'de 1 Mayıs'ların kutlamalarında hep sorun yaşandığını, ilk kez devlet ile 1 Mayıs'ın barışmasının 2008 yılında gerçekleştiğini belirterek, 2009 yılında resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs'ın bu yıl ilk kez Taksim'de özgürce kutlanacağını anlattı.
Türkiye'nin demokratikleşmesi ve önünün açılması için ''Karanlık 1 Mayıs 1977'inin aydınlatılması gerektiğini'' hep vurguladıklarını ifade eden Kafkas, önergeye 1 saat içinde 115 AP milletvekilinin imza attığını söyledi.
Çorum olaylarını yaşayan bir kişi olduğunu kaydeden Kafkas, şöyle konuştu:
''Çorum, Sivas, Kahramanmaraş olaylarıyla anılmaktan yorulduk, bıktık, usandık. Rencide oluyoruz. Biz asırlardır orada Alevi-Sünni dengesini kardeşlik, muhabbet ortamı içinde yaşamış ve bunun keyfini çıkarmış insanlar olarak, bir gün, bir sabah kalktık, bir arızanın ortaya çıkmasını ve insanların birbirini öldürdüğü bir zemin oluştuğunu gördük. Aklın, mantığın bittiği bir sürecin yaşandığı o günleri Allah bir daha bu topluma yaşatmasın. Halen birlikte yaşamaya devam ediyoruz. Ergenekon olaylarına baktığınız zaman, o günün darbe hazırlığının altyapısında bu olayların olduğunu çok rahat görme imkanını elde etmiş oluyorsunuz.''
Kafkas, önergede, 1 Mayıs 1977'de Taksim'de, Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta, Mayıs-Temmuz 1980'de Çorum'da, 2 Temmuz 1993'te Sıvas'ta, 5 Temmuz 1993'te Erzincan Başbağlar'da meydana gelen olayların karanlık noktalarının ortaya çıkarılması için araştırma önergesi hazırladıklarını ve 115 milletvekilinin imzasıyla bugün TBM Başkanlığına sunacaklarını bildirdi.
Dünün kodları çözülmeden, karanlık noktaları aydınlatılmadan bugünün yol haritasının sağlıklı olmasının mümkün olamayacağını savunan Kafkas, Komisyonun kurulmasına diğer partilerin de duyarlılık göstereceğine inandığını vurguladı.
Kafkas, Komisyonun kurulmasıyla birlikte Türkiye'nin karanlık noktalarının aydınlatılması adına, elinde bilgisi, belgesi olan kim varsa, neyi varsa, şimdiden hazırlığını yapıp destek olmasının ''bütün demokratların ve insanların insanlık borcu'' olduğunu savunarak, şunları kaydetti:
''Şimdiden elinde bilgi ve belge olanların yaklaşımını bekliyoruz. Geçen gün Meclisteki tartışmada CHP'li Kemal Anadol, karanlık 1 Mayıs ile ilgili elinde belgelerin olduğunu söylemişti. Komisyonun ilk toplantısında Anadol'un elindeki bilgi ve bölgeye başvurmasını diliyorum. Çünkü bu işler lafla olmuyor, bunları aydınlatmak lazım, herkesin duyarlı olması lazım. Bu olayların siyasi istismarının anlamı yok. Katliamlar kim tarafından gerçekleştirilmiş olursa olsun insanlık suçudur ve bunların aydınlatılarak faillerin cezalandırılması insanlık görevidir.''
Kafkas, ''Beş ayrı komisyon mu kurulacak?'' sorusuna, tek bir araştırma komisyonu kurulacağını, çalışma yöntemini kendi içinde belirleyeceğini söyledi. Çeşitli konularda TBMM'de araştırma komisyonları kurulduğunu hatırlatan Kafkas, ''Susurluk Araştırma Komisyonunun bilgi almak için çağırıp da bilgi alamadığı Türkiye ile bugünün Türkiye'sinin demokrasi ve hukuk iklimi daha farklı... Bugünün ikliminin bu olayları araştırmaya uygun olduğunu düşünüyoruz'' dedi.