Madenci yakınından büyük isyan kamerada: Zehir zıkkım yesinler inşallah

Zonguldak'ta ücret alamadıkları için 85 işçinin geçen hafta başlattığı ocaktan çıkmama ve açlık grevi 7'nci günde de sürdürüldü. Polisin barikat kurduğu maden ocağı önünde bir madenci yakının isyanı kameralara yansıdı. Madenci yakını, "Yazıklar olsun valisine de kaymakamına da bütün milletvekillerine de.O milletvekilleri zehir zıkkım yesinler inşallah." dedi.

DHA
<video:540107>



Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 245 maden işçisi, 4 aydan bu yana ücret gerekçesiyle geçen 4 Nisan'da iş bıraktı. İşçiler, 13 Nisan da şirketlere 'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında kayyım atanması üzerine ücretlerinin ödenmesi için eylemler yapmaya başladı.

Seslerini duyurmaya çalışan işçilerden 85'i, geçen Çarşamba akşamı maden ocağına girerek dışarıya çıkmama eylemi başlattı. İşçiler, eylemlerini bir gün sonra açlık grevine dönüştürdü. Geçen 7 günde toplam 20 işçi rahatsızlanarak eylemi bırakmak zorunda kaldı. Hastanede tedavi edilen işçilerin sağlık durumu ise iyi olduğu ifade edildi. 65 işçi yer altındaki eylemlerini sürdürüyor. Polis, aileler ve diğer işçilerin maden ocağı önüne yaklaşmalarına izin vermiyor.

Madenci yakını isyan etti: Yazıklar olsun valisine de milletvekiline de

Polis barikatının önünde maden ocağına ulaşmayı bekleyen madenci yakını,  "İnsan olan anlardı. O çizmenin içinde ayakları. Yazıklar olsun oturup karnını doyurana. Oturup rahat edene, onların hakkını yiyene haram olsun.

Bir yetkili yok, sahibi yok Zonguldak'ın, sahipsiz şehir zaten.Yazıklar olsun valisine de kaymakamına da bütün milletvekillerine de.O milletvekilleri zehir zıkkım yesinler inşallah. Millet ne yer ne içer düşünmeyen o milletvekillerine zehir zıkkım olsun."dedi.

Aileler ile birlikte bekleyişini sürdüren işçi temsilcisi 13 yıllık madenci 41 yaşındaki Cemal Akın, ailelerin dayanacak güçleri kalmadığını sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini söyledi. İşten çıkarılmaları durumunda kıdem tazminatlarının da ödenmesini isteyen Akın, şöyle konuştu:

"Aileler de perişan oldu. Çocuklar babalarını görmek istiyor. Dün kayyum heyetiyle görüştüm. 5 bin ton kömürün sahibi olduğunu söyleyen kişiler ortaya çıkmış. Resmi belgeleri yokmuş ama kömürü hemen satamayacaklarını söylediler. Bunun bir süreç olduğunu çalıştıklarını söylediler. Fakat, 'Şu gün ücretler ödenecek' demediler.

Bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Biz de süreci yakından takip ediyoruz. Arkadaşlarımız ocakta kötü durumda. Bu kadar uzun süre madende durmaları, sağlık ve psikolojik olarak onları etkiliyor. Bir an önce sorunun çözülüp arkadaşlarımızın dışarı çıkmasını bekliyoruz."