Maden ocağında göçük: 18 işçi mahsur (28.10.2014)

Karaman'ın Ermenek İlçesi'ndeki Pamuklu Köyü yakınlarındaki kömür ocağındaki göçükte işçiler mahsur kaldı.

Cumhuriyet.com.tr / Ajanslar

Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki özel şirkete ait kömür ocağı suyla doldu. Yeraltı su seviyesinin altındaki bölümde meydana gelen olayda ocaktaki 26 işçiden 8'i kendi çabalarıyla kurtulurken, 18 işçi mahsur kaldı. Bölgeye aralarında Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait tahlisiye ekibinin de bulunduğu çok sayıda kurtarma ve AFAD ekibiyle, suyu tahliye için ekipman gönderilirken, mahsur kalan işçileri kurtarmak için zamanla yarışılıyor.

MADENİN ÖNÜNDEN İLK FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Maden ocağında göçük: 18 işçi mahsur - VİDEO


Ermenek İlçesi'nin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay bugün saat 12.15'te meydana geldi. Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Bu bölümde çalışan işçilerden 8'i kendi çabalarıyla kurtulmayı başarırken, 18 işçi su ile dolan bölümü geçemedi.

Mahsur kalan madenciler için canlı yayında acı açıklama - VİDEO

CANLI YAYINDA ACI SÖZLER: UMUT YOK

CNN Türk'te canlı yayına katılan maden yetkilisi Şahin Uyar, olayın 12.15'te meydana geldiğini, 18 madencinin mahsur kaldığını söyledi. Uyar, "Kurtulmaları çok zor gözüküyor. Gaz maskeleri iki saat dayanabilir. Olay olalı üç saat olmuş..." dedi. Uyar, madende yaşam odası olmadığını da söyledi.

AFAD VE MADENLERDEN EKİP

Kurtulan işçilerin ocaktan çıkıp haber vermesiyle, önce bölgede faaliyet gösteren 7 maden ocağından ekipler gelerek kurtarma çalışması başlatıldı. Ocağın bir anda suyla dolması nedeniyle bu ekiplerin çalışmasından sonuç alınamayınca yardım istendi. Ocakta mahsur kalan işçilerin yakınları da olay yerine akın etti.

Karaman başta olmak üzere çevre illerden Ermenek'e kurtarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. AFAD 6 ilden 206 kişilik ekip gönderirken, Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) 20 kişilik tahlisiye ekibi yola çıktı. TTK Merkez Tahlisiye İstasyonu'nda hazırlıklarını tamamlayan 7'si mühendis, 13'ü maden işçisi 20 kişilik ekip, kurtarma çalışmalarında kullanacakları malzeme ve ekipmanlarla Zonguldak'tan hareket etti. Ekip, Çaycuma İlçesi Saltukova Beldesi'ndeki Zonguldak Havalimanı'ndan uçakla Konya'ya, oradan da helikopterle kazanın meydana geldiği kömür ocağına ulaştırılacak.

Ekibin başında bulunan TTK İş Güvenliği Daire Başkan Vekili Ahmet Sarıalioğlu, hızla Ermenek'e ulaşarak kurtarma çalışmalarına katılacaklarını söyledi. Ekibin, ağırlıklı olarak Soma'da 301 madencinin öldüğü kazada kurtarma çalışmalarına katılan personelden oluştuğunu belirten Sarıalioğlu, kazanın içeriği ve boyutuyla ilgili henüz net bilgileri olmadığını sözlerine ekledi.

Bölgedeki birçok maden şirketi de kazanın olduğu ocağa kurtarma ekibi sevk etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de yerin 10 kilometre derinliğinden su çekebilen 'Ahtapot' adlı su tahliye cihazını bölgeye gönderdi.

ÜÇ KOLDAN SU TAHLİYESİ

Karaman Valisi Murat Koca, ilk anda göçük olduğu söylenen kazanın su baskını olduğunu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Koca, "Yer altında biriken su galeriyi işgal etti. Yaklaşık 50 metrelik bir bölümü su işgal etmiş durumda. İşçileri kurtarmak için galerideki suyu tahliye çalışmaları devam ediyor" dedi.

Has Şekerler Madencilik Şirketi yetkilisi Şahin Uyar, saat 12.15'te işçilerin yemek molasında olduğu sırada ocağı bir anda su bastığını ve ocağın 350 metreden 50 metresinin su ile dolduğunu anlattı. O bölümde bulunan 26 işçiden 8'inin havalandırma ve diğer galerileri kullanarak kurtulduğunu belirten Uyar, "18 işçi arada kalmış. Ocağın 3 girişi var. Bu girişlerden su çekiliyor. Çevredeki 7 maden ocağından destek geldi. Maden ocağının 50 metresi su ile dolduğu için elektrik devreleri çalışmaz durumda. Dolayısı ile bağlantı kurulamıyor. 3 koldan su çekilmeye devam ediliyor" dedi.

Mahsur kalan işçilerle henüz irtibat kurulamadığını kaydeden Uyar, yeraltı suyunun birden bire boşalmasıyla meydana gelen olayın 'öngörülemeyen maden kazası' olduğu görüşünü savundu.

ÜRETİME ARA VERMİŞ

Torba Yasa ile yürürlüğe maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi.

Ermenek İlçesi'nde bulunan 9 maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçinin çalıştığı, Has Şekerler Madencilik'te toplam işçi sayısının 350 olduğu, ancak Torba Yasa'dan sonra hem işçi sayısının azaltıldığı, hem de düşük kapasitede çalışıldığı  kaydedildi.

Maden ocağında göçük: 20 işçi mahsur - FOTO GALERİ

BAKANLAR KARAMAN'A GİDİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağına gidecek.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yıldız ve Elvan, maden kazası haberinin alınmasının ardından uçakla Konya'ya hareket edecek. Bakanlar daha sonra kara yoluyla Karaman Ermenek'te bulunan maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak.

CHP DE BÖLGEYE GİDİYOR

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu başkanlığında bir heyetin, işçilerin mahsur kaldığı Ermenek'e gitmek üzere görevlendirildiğini bildirdi.