Maden ocağında göçük

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, bir maden ocağında grizu patlaması nedeniyle göçük meydana geldiği bildirildi. Alpagut köyü yakınlarındaki maden ocağında göçük nedeniyle, mahsur kalan işçilerin olduğu öğrenildi.

cumhuriyet.com.tr

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Mustafakemalpaşa'da maden ocağındaki göçükle ilgili olarak, ''Şu ana kadar ulaşabildiğimiz bir durum olmadı, bekliyoruz'' dedi.

Harput, göçüğün 220 metre derinlikte meydana geldiğini, bunun bir hayli derin bir mesafe olduğunu belirtti. İlk planda Balıkesir'den teknik ekiplerin geldiğini, bunun dışında sivil savunma ve arama kurtarma ekipleriyle ilk yardım ekiplerinin olay yerinde olduğunu ifade eden Harput, şunları kaydetti:

"Ayrıca Tunçbilek ve Zonguldak'tan da ilave ekipler istedik, onlar da geliyorlar. Tabii mesafe uzun. Şu ana kadar ulaşabildiğimiz bir durum olmadı, bekliyoruz. Arkadaşlar, çalışma içindeler. Olay yerine parça parça müdahale etmeye çalışıyorlar, ama henüz ulaşabilmiş değiller. Derinlik mesafesi fazla ve içerde gaz da var, ona göre temkinli ve tedbirli hareket ediyorlar. Ümitli olmaya çalışıyoruz.''

Vali Harput,  ''İlk bilgilere göre, 15-20 işçinin göçük altında olduğu ifade edildi. Umarım, kurtarma çalışmaları başarılı olur. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz'' dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan da 20 kişilik arama kurtarma ekibiyle olay yerine ulaştıklarını ve çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Dadak, belediye olarak itfaiye başta olmak üzere bütün destek hizmetlerini göçük yaşanan bölgeye yönlendirdiklerini bildirdi.

Dadak, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan'ın şu anda olay mahallinde olduğunu ve bilgileri kendisinden aldıklarını söyledi. Dadak, şunları kaydetti:
''Belediye olarak itfaiye başta olmak üzere bütün destek hizmetlerimizi bu bölgeye yönlendirdik. Başkanımızdan aldığımız bilgiye göre, 20.30 sıralarında bir grizu patlaması oluyor. 17 kişi civarında göçük altında kalandan bahsediliyor. Sadece 2 kişinin kurtulduğu söyleniyor. Çökme anında, göçüğün arkasında 15 kişinin olduğundan bahsediliyor, sadece bacanın önünde bulunan 2 kişinin kurtulduğu söyleniyor.''

Kurtarma ekiplerince yürütülen çalışmalarda göçük altından çıkarılan 3 kişi, bölgede bulunan ambulanslarla Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesine kaldırıldı. Bu kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, göçüğün meydana geldiği maden ocağında incelemelerde bulunmak üzere helikopterle Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine hareket ettiği bildirildi.

Göçük sırasında maden ocağında olduğu bildirilen işçilerden Ahmet ve Mehmet Kuşoğlu kardeşlerin kuzeni Cihan Bayırlı, kendisinin de ocakta aşçı olarak çalıştığını, saat 16.00'da ocaktan çıktığını bildirdi.

Çıkışta aynı ocakta çalışan teyzesinin çocukları olan Ahmet ve Mehmet Kuşoğlu'nun da akşam vardiyası için içeri girdiklerini kaydeden Kuşoğlu, ''Kuzenlerimden Mehmet çavuş olarak, Ahmet de elektrikçi olarak görev yapıyordu. Girerlerken kendileriyle selamlaşarak 'hayırlı işler' dileğinde bulundum. Sonrasında da olayı duydum'' dedi.

Kuşoğlu, ocak yakınlarında çalışanların diğer yakınları gibi meraklı bekleyişini sürdürdüklerini kaydetti.

 

Zonguldak'tan kurtarma ekibi

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına katılmak için Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) 16 kişilik kurtarma ekibinin helikopterle Bursa'ya gönderileceği bildirildi.

TTK Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur, kurumun tahlisiye (kurtarma) ekibinde görevli 3'ü maden mühendisi ve 1'i maden teknikeri toplam 16 kişilik kurtarma ekibinin harekete hazır olduğunu söyledi.

Karaelmas Kemal Köksal Stadı'na gelmesi beklenen helikopterle ekibin Bursa'ya gideceğini belirten Onur, ''Kurumun Denizli'de eğitimde bulunan 1'i mühendis 3 kişilik ekibi de eğitimi bırakarak kara yoluyla Bursa'ya hareket etti'' dedi.

 

Kütahya'dan kurtarma ekibi

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde faaliyet gösteren Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesinin uzman arama kurtarma ekibi, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçükteki kurtarma çalışmalarına katılmak üzere olay yerine hareket etti.

GLİ Müessesesi Eğitim ve İş Güvenliği Şube Müdürü Refik Kocaman önderliğinde 24 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi, saat 22.30'da Tavşanlı'dan araçla yola çıktı.

Son yıllarda yurtta meydana gelen maden kazalarındaki arama kurtarma çalışmalarına katılan ekibin tam donanımlı olarak bölgeye hareket ettiği ve buradaki diğer ekiplerle koordineli şekilde görev yapacağı öğrenildi.

 

Kızılay'dan yardım malzemesi

Türk Kızılayı maden ocağında göçüğün meydana geldiği Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine personel ve yardım malzemesi gönderdi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türk Kızılayı Bursa Şubesi'ne bağlı ekipler, bölgedeki kurtarma ekipleri ve diğer madencilere su ve battaniye dağıttı.

Açıklamada, gelişmelerin Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi ile Marmara Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi tarafından yakından takip edildiği, gerekli tüm hazırlıkların yapıldığı belirtildi.