Madalya umudumuz Erdoğan

2011 Universiad Kış Oyunları’nın açılışında ‘Soçi’de başarı’ sözü veren Başbakan, 6 kişilik kafileye ‘liderlik’ yapıyor.

Arif Kızılyalın / Cumhuriyet

Yıl 2011... Yer Erzurum. Türkiye, birçok ülkenin ‘masraflar’ nedeniyle organizasyonundan vazgeçtiği Üniversiad Kış Oyunları’nın ev sahipliğini kazanmış. O dönemin parası ile 450 - 500 milyon dolarlık yatırım yapılıp, kent ‘mini olimpiyata’ hazır hale getirilmiş. Ve Cemal Gürsel Stadı’ndaki açılış töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kürsüye çıkıyor. Çoğunluğu AKP Erzurum İl teşkilatının çevre kentlerden otobüslerle taşıdığı yurttaşlar olmak üzere binlerce bölge insanı o soğukta Başbakan’ı dinliyor. Hatta komşu Yunanistan, Gürcistan ve Rusya’dan Devlet Başkanı veya vekili pozisyonunda konuklar da var... “Sevgili vatandaşlarım, Erzurumlular, Doğu’nun görmediği yatırımı biz yaptık. Kış Olimpiyatlarını Erzurumumuza armağan ettik (Üniversite oyunu olduğu halde ısrarla kış olimpiyatı ifadesini kullanıyor Başbakan) Şimdi buradan yetişecek sporcular Türkiye’yi olimpiyatlarda ve dünya şampiyonalarında temsil edecek. Bu tesisler sayesinde turizm gelirleri artacak, Erzurumlu, Doğulu vatandaşlarımız bu tesislerden yararlanacak” sözleri dakikalarca alkışlanıyor...

Ve yıl 2014. Türkiye, bugün Rusya’nın Soçi kentinde başlayacak 22. Kış Olimpiyat Oyunları’na ‘6’ (yazı ile altı) sporcu ile katılabiliyor. Kafilenin 1 numaralı ismi ise oyunlar için Rusya’ya davet edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Birçok branşın ya elemesini geçememiş Türk sporcular ya da Suat Kılıç’ın bakanlığı döneminde ‘başvuru’ yapılmadığı için olimpiyat katılım şansı erimiş gitmiş. Üstelik bu 6 sporcunun bir tanesi devşirme, yarısı da yurt dışında antrenman yapıyor. Yani, Başbakan Erdoğan’ın, Erzurum’da verdiği “Şampiyon sporcuların yetişeceği tesisler” sözü havada kalmış. Atlama kulesinin asansörü çalışmıyor, pistler, parkurlar spor ruhundan uzaklaşmış, turistler ise Palandöken’in dışındaki tesislere adım bile atmamış, yatırımcılar, işletmeciler, özel sektör kan ağlıyor...

 

2500 SPORCU, 50 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Spor Servisi - Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlenecek olan 22. Kış Olimpiyatları bugün başlayacak. Rusya’nın ilk kez bir Kış Olimpiyatına ev sahipliği yapacağı bu olimpiyatlar 23 Şubat’ta son bulacak. 7 ayrı dalda, 15 kış sporunun yer alacağı olimpiyatlara Türkiye alp disiplininde 2, kros kayağında 2 ve artistik patinajda 2 olmak üzere toplam 6 sporcuyla katılacak. 90 farklı ülkeden 2500 kişinin yarışacağı oyunlara en çok sporcu gönderen ülke ABD (224) oldu. İkinci sırada Kanada (222), üçüncü basamakta ise Rusya (216) bulunuyor.

Turnuvanın favorisi, 2010’da kendi evinde düzenlenen turnuvada 14 altın madalyayla en başarılı ülke olan Kanada. Kanada’dan sonra en şanslı ülke olarak 2010 Kış Olimpiyatları’nda toplamda en çok madalyayı alan Almanya görülüyor. Rusya hükümeti bu olimpiyatlara ciddi yatırım yaptı. Başbakan Dmitri Medvedev toplamda 50 milyar dolar harcandığını, bunun 6,4 milyar dolarının hazırlıklar için ayrıldığını, kalanının ise bölgenin kalkınması ve tesis yapımı için olduğunu açıklamıştı. 7 spor dalı, 15 disiplin ve 98 karşılaşmayla Rusya’nın Soçi şehrinde gerçekleşecek 2014 Kış Olimpiyatları için toplamda 50 milyar dolar harcama yapılarak tarihin en pahalı spor organizasyonlarından birine imza atılıyor. Yeni teknolojilerin de uygulanacağı bu dev organizasyonun yaklaşık 3 milyar kişi tarafından televizyondan takip edileceği öngörülüyor.

 

TEKNOLOJİK OLİMPİYAT

4 yılda bir gerçekleştirilen ve bu sene 22.’si düzenlenen Kış Olimpiyatları, daha başlamadan rekorlara konu oldu. Zira, Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk defa bir organizasyon 1500’den fazla kamera ile takip edilecek. Üstelik bu kameralar sadece sabit noktalarda değil, zeplin ve helikopterler üzerinde de konumlandırılacak. 2014 Kış Olimpiyatları’nda yaşanacak bir diğer ilk de yayın kalitesi noktasında olacak. Rusya’nın Soçi şehrinde gerçekleştirilecek organizasyon, Kış Olimpiyatları tarihinde ilk kez HD TV’ye göre 16 kat daha yüksek çözünürlüğe sahip Super Hi-Vision (Ultra Yüksek Çözünürlüklü Televizyon) formatında yayın yapılacak.

 

BÜYÜK TERÖR KORKUSU

Soçi kentinin yıllar önce Çerkeslerin katledildiği yer oluşu ve Çerkes halkının burada yapılacak olimpiyatlara karşı çıkması nedeniyle oyunların ilk gününde bir protesto olması da ihtimal dahilinde tutuluyor. Kafkas könenli bazı etnik terör örgütlerinin oyunları sabote etmesinden korkulduğu için Soçi civarına füze kalkanları konuşlandırıldı. Ayrıca Rus Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar da kentin üzerinde sürekli devriye uçuşu yapacak. ABD’den gelen uçaklara ‘terör’ uyarısı yapılırken hiçbir şekilde sıvı ve tüp içinde krem sokulmaması istendi. Kafkas kökenli bazı etnik terör örgütlerinin oyunları sabote etmesinden korkulduğu için Soçi civarına füze kalkanları konuşlandırıldı. Öncesinde terör tehditlerinin yapıldığı olimpiyatlar için normal prosedürün üzerinde bir güvenlik uygulaması var. Soçi kentinin yanı sıra merkeze yaklaşık 40 kilometre mesafedeki sahildeki olimpiyat parkı ve dağdaki olimpiyat alanında çok sayıda güvenlik gücü bulunuluyor. Özellikle olimpiyat parklarının güzergahlarındaki karayolları ve tren yollarında belirli mesafelerde güvenlik görevlileri dikkat çekiyor. Olimpiyat alanlarına ulaşım için kullanılan toplu taşıma araçları sürekli güvenlik güçlerinin kontrolünde bulunduruluyor. Trenlerde yapılan anonslarda sahipsiz görülen çanta ve paketler için güvenlik görevlilerine haber verilmesi isteniyor. Olimpiyat parkının açıklarında denizde bekletilen savaş gemileri de dikkati çekiyor. Toplam 37 bin güvenlik görevlisinin yer aldığı olimpiyatlar için çevre kentlerden de çok sayıda polis Soçi'de görev yapıyor.