Macaristan'da "kritik" Nabucco zirvesi
Rusya-Ukrayna gaz krizi nedeniyle daha "hayati" bir hale gelen Nabucco projesine ilişkin "yol haritası"nı görüşmek üzere yarın Macaristan'da "kritik" olarak değerlendirilen iki günlük bir zirve başlıyor. Devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki zirvede Türkiye'yi Enerji Bakanı Hilmi Güler temsil edecek.
cumhuriyet.com.trMacaristan'da iki günlük zirve yarın başlıyor. Nabucco konsorsiyumunun bir parçası olan Macaristan hükümetince düzenlenen iki günlük Nabucco Zirvesi'nde 3 bin 300 kilometrelik Nabucco boru hattı projesinin yapımı ele alınacak.
Rusya'yı by pass ederek 2013 yılında devreye girmesi istenen boru hattı projesine ilişkin "yol haritası"nın görüşülerek sonuçlandırılması planlanan toplantıda AB devletleri, Hazar'daki üretici ülkeler ile aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, transit ülkelerin temsil edileceği belirtildi.
Bu arada, AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerden devlet veya hükümet başkanlarının katılacağı belirtilen zirvede Türkiye ise, Enerji ve Tabii Kaynaklar Hilmi Güler tarafından temsil edilecek.
İran'a davet yok
Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu Üyesi Andris Piebalgs'ın da hazır bulunacağı zirveye üretici ülkelerden Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan'ın yanısıra, Irak ve Mısır da davet edilirken proje için olası gaz sağlayıcıları arasında adı geçen İran'ın dışlandığı bildirildi.
İran basınına göre, İran Ulusal Gaz İhracat Şirketi Genel Müdürü Rıza Kasaizade, ülkesinin Macaristan'daki toplantıya davet edilmediğini açıkladı.
Macaristan'taki zirvede ayrıca, Nabucco Gaz Boruhattı Şirketi Genel Müdürü Reinhard Mitschek ile Avrupa Yatırım Bankası ile Avrupa Yeniden İmar ve Kalkınma Bankası Başkanlarıyla ABD yetkilileri de hazır bulunacak.
"Eşsiz fırsat"
Bu arada, AB Dönem Başkanı Czech Cumhuriyeti'nin Başbakanı Mirek Topolanek'in AB'nin "başlıca bir öncelik" olarak ilan etmesini önerdiği Nabucco projesine ilişkin zirveyi değerlendiren Nabucco Gaz Boruhattı Şirketi Genel Müdürü Reinhard Mitschek de, zirveyi "eşsiz bir fırsat" olarak nitelendirirken toplantıda projeye önemli bir destek verilmesi beklentisini dile getirdi.
Türkiye'nin yaklaşımı
Bu arada, Nabucco projesini destek verdiğini defalarca ifade eden Türkiye'nin birçok çevre tarafından projeye "soğuk" olmakla, "engel çıkartmak"la suçlandı. Bu bağlamda Türkiye'nin, gazı indirimli fiyatla almak istediği belirtilerek bunun da projeyi baltalayacağı iddia ediliyor.
Son olarak da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz günlerde Brüksel'e yaptığı ziyaret sırasında AB müzakerelerinde Rum Kesimince bloke edilen "Enerji" başlığı ile Nabucco projesi arasında bir "bağlantı" kurarak "şantaj" yaptığı da öne sürüldü.
Öte yandan, Ankara'nın Nabucco projesine İran'ın da katılması istediği, Türkiye'nin ayrıca projede yer alması için Rusya'ya çağrı yaptığı ifade ediliyor.
Toplam yatırımının, 8 milyar Avro'ya aşabileceği tahmini yapılan Nabucco boru hattı ile, enerji zengini Orta Asya'dan, Türkiye, Bulgaristan ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya gaz taşınması öngörülüyor. Avusturya'ya ulaştırılacak gaz da, buradan Orta ve Batı Avrupa'ya aktarılacak.
Boru hattı için ilk aşamada Azerbaycan'dan, daha sonra da Gürcistan üzerinden Türkmenistan'dan da gaz sağlanması planlanıyor.