"Lübnan'daki manzara birilerini rahatsız etti"
Medeniyetler İttifakı Eşbaşkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nü açtı.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Erdoğan, Yenikapı Mevlevihanesi’nde faaliyet gösteren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne bağlı Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nün açılışını yaptı. Açılışa, Emine Erdoğan, Katar Emiresi Şeyha Mozah Bint Nasır, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, devlet bakanları Mehmet Aydın ve Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mevlana’nın 22. Kuşak torunu Esin Çelebi Bayru katıldı.
Erdoğan’a övgü yağdırdı
Katar Emiresi Şeyha Moza Bint Nasır, 2005 yılında BM Medeniyetler İttifakı Projesi yüksek seviye heyetine katılması teklif edildiğinde tereddüt ettiğini, ancak projenin başında Erdoğan’ın olduğunu öğrenince projeye dahil olduğunu söyledi. Bint Nasır, “Sayın Erdoğan’ın bu projenin başında olduğunu duyduğum zaman bundan dolayı da bir değişim için bir umut olduğu düşüncesi uyandı bende. Kendisi herkesin bildiği üzere geleceği ve gelişmeye bakan yüzü buna dönük bir insan. Kendisi, hem Doğu’da hem Batı’da uluslararası toplumun umudu haline gelmişti. Özellikle dürüstlüğü, güvenilirliği ve uyandırdığı saygıdan dolayı. Bundan dolayı ben de Medeniyetler İttifakı Projesi’nde yer almayı kabul ettim” dedi.
Eksen kaymasına eleştirisine ayetli atıf
Erdoğan, konuşmasında “Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş, bir insanı kurtaran bütün insanlığı kurtarmıştır” sözleriyle ayetlere atıfta bulunarak şunları söyledi: “İşte bu anlayışla, her insanın hukukunu hak namına korumak ve savunmak inancımızın, insanı esas alan, barışı esas alan medeniyet anlayışımızın gereğidir. Biz, bölgemizde olsun, bölgemiz dışında uzak coğrafyalarda olsun, haksızlık karşısında sesimizi yükselttiğimiz için çok farklı şekillerde eleştirilere maruz kalıyoruz. Bir saldırıya, bir işgale, terör eylemlerine, baskı ve zulme karşı tavır koyduğumuzda, hemen karşımıza malum ithamlar dikiliyor. ‘Türkiye’nin ekseni mi kayıyor? Türkiye’nin rotası mı değişiyor? Türkiye yön mü değiştiriyor? Türkiye farklı roller mi üstleniyor?” Bu ithamların tamamı yanlıştır, tamamı haksızdır ve açık söylüyorum, önemli bir kısmı da art niyetin, Türkiye aleyhine bir kampanyanın ürünüdür. Biz, millet olarak, ülke olarak, sadece bugün değil, tarih boyunca, varolduğumuz her zamanda ve her zeminde barışı savunduk, hakkı savunduk, adaleti savunduk.”
Lübnan ziyareti eleştirilerine yanıt
Lübnan ziyaretinde medyanın bakış açısını eleştiren Erdoğan, şöyle konuştu: “Bölgenin bu önemli ülkesinde barışı, huzuru, istikrarı desteklemek adına orada her kesimle görüştük. Her kesime destek mesajlarımızı sunuyoruz; bakıyorsunuz, bizim medyamızda, oradaki bir kaç pankart konuşuluyor, oradaki bir kaç küçük çaplı eylem konuşuluyor. Türkiye’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nın dost ve kardeş bir ülkede gördüğü büyük teveccüh, büyük ilgi ve alaka, bakıyorsunuz burada birilerinde ciddi rahatsızlık uyandırıyor ve hazımsızlığa yol açıyor. Lübnan bayraklarıyla birlikte Türk bayraklarının açılmış olması, Lübnan başbakanıyla birlikte Türkiye’nin Başbakanı’nın posterlerinin asılmış olması, bu ülkenin her bir ferdini gururlandırırken, nasıl oluyorsa birilerini rahatsız ediyor, kaygılandırıyor? Maalesef, milletin sevincini milletle birlikte paylaşamayanlar; bu ülkenin başarılarıyla mutlu olamayanlar var.”
Gizli ajandamız yok
Erdoğan, Lizbon Zirvesi sonrasında medyanın tavrını da tepki gösterdi. Erdoğan, “Emin olunuz, o zirveden farklı bir sonuç da çıksaydı, aynı kişiler, aynı yazarlar, aynı kalemler yine o sonucu da eleştirecek, bugünkünün tam tersi gerekçelerle yine bize yönelik ithamlarda bulunacaklardı. Biz, neysek, oyuz. Biz, Hazreti Mevlana’nın ifade ettiği gibi, olduğu gibi görünenlerden, göründüğü gibi olanlardanız. Hiçbir gizli ajandamız, hiçbir gizli niyetimiz yok ve olamaz” dedi.
Tek boyutlu dış politika
“Kimse bizden tek boyutlu dış politika beklemesin” diyen Erdoğan, “Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerini başlattığımız gibi, kararlılıkla da sürdüreceğiz ve sürdürüyoruz. Asya ile Afrika ile, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ile yakından ilgilenecek, tüm bu bölgelerde barış, adalet, refah ve dayanışma için üzerimize düşeni en iyi şekilde yerine getireceğiz” diye konuştu.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nün, hem ittifak çerçevesi içinde hem de uluslararası kültür ve eğitim faaliyetleri içinde çok faydalı olacağını söyledi. Konuşmaların ardından Erdoğan, eşi ve Katar Emiresi ile birlikte “Piri Reis'ten Katip Çelebi'ye Osmanlı’nın Dünyaya Bakışı Harita Sergisi” ile “Osmanlı Arşivlerinde Katar Sergisi”ni gezdi ve sema gösterisini izledi.