Londra Olimpiyatları'na doğru

Olimpiyat oyunlarına 3. kez evsahipliği yapmaya hazırlanan İngiltere'nin başkenti Londra'da heyecan dorukta.

cumhuriyet.com.tr

Londra'nın turistik yerleri, oyunların maskotu olan Mandeville ve Wenlock'un büyük maketleriyle süslenirken, iki gün önce başkente getirilen olimpiyat meşalesi de belirlenen rotada, kentte dolaştırılmaya devam ediyor.

Güvenlik şirketi G4S'in taahhüt ettiği şartları yerine getiremediğini açıklamasının ardından başlayan hararetli güvenlik tartışmaları, yerini meşale coşkusuna ve 542 sporcuyla olimpiyatlara katılan Britanya'nın başarılı olması beklentilerine bıraktı.

Westminster, Covent Garden, Tower Bridge, Hyde Park gibi turistlerin uğrak mekanı olan yerler başta olmak üzere toplam 83 noktaya maskotlar Mandeville ve Wenlock'un maketleri yerleştirildi. Maskotlara büyük ilgi gösteren turistler ve İngilizler hatıra fotoğraflarıyla olimpiyat coşkusunu ölümsüzleştiriyor.

8 milyon nüfuslu Londra'da bir başka heyecan da olimpiyat meşalesiyle yaşanıyor. 2 gün önce dünyanın sıfır noktası kabul edilen Londra'daki Greenwich'ten yola çıkan meşale, her gün yaklaşık 12 saat boyunca başkent sokaklarında elden ele dolaşıyor.

26 Temmuz'da Buckingham Sarayı, Başbakanlık binası (10 Numara) ve Trafalgar Meydanı'nın önünden geçecek olan meşale, 27 Temmuz'da son durağı Olimpiyat Stadı'na getirilecek.
 

Olimpiyat halkaları her yerde

Oyunlar öncesinde ilk olimpiyat halkası açılışa 100 gün kala Londra'nın önemli parklarından Kew Gardens'ta 20 bin menekşeden oluşturuldu. Çeşitli renklerdeki menekşelerden yapılan olimpiyat halkası, Heathrow Havaalanına inen uçaklardan da rahatlıkla görülebiliyor.

Halkalar oyunların yaklaşmasına kısa bir süre kala tarihi Tower Bridge üzerine yerleştirilirken, Başbakan David Cameron'ın ikamet ettiği Başbakanlık Binası'nın (10 Numara) önüne yine çiçeklerden olimpiyat halkaları yapıldı.
 

Sıcak hava beklentisi

Birkaç gün öncesine kadar etkisini sürdüren sağanak yağış, olimpiyatların keyifsiz geçeceği endişelerine sebep olurken, hafta sonunda kendisini gösteren güneşli hava, oyunlar öncesinde Londralılar'ın yüzünü güldürdü. Meteoroloji yetkilileri olimpiyatların büyük bir bölümünde güneşli havanın etkili olacağını ancak zaman zaman yağmur geçişlerinin yaşanabileceğini bildiriyor.
 

Oyunlara renkli açılış

2012 Londra Olimpiyatları'nda sporseverleri renkli bir açılış bekliyor. Sanat direktörlüğünü 8 dalda Oscar kazanan ''Slumdog Milyoner'' filminin yönetmeni Danny Boyle'un yaptığı açılış töreninde, Olimpiyat Stadı'nın içine koyun, at, inek, keçi, ördek, kaz, tavuk gibi çiftlik hayvanlarının yer alacağı örnek bir İngiliz köyü kurulacak.

Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar kişinin izlemesinin beklendiği açılış töreninde 10 bin gönüllü görev yapacak. 27 milyon sterlin harcanarak hazırlanan açılış töreninde, efsanevi müzik grubu Beatles'in üyesi Paul McCartney'nin de aralarında bulunduğu ünlü sanatçılar sahne alacak. 


Oyunlar sırasında kültür festivali

8 milyon nüfuslu Londra'da, olimpiyat oyunlarının kültür festivaline dönüştürülmesi de amaçlanıyor. Başkentteki birçok müzeye girişin ücretsiz olması ve Londra'nın çok sayıda müzikale ev sahipliği yapmasından dolayı oyunlar için gelenlere spor festivalinin yanı sıra, kültür festivalinin de yaşatılması hedefleniyor.

Birleşik Krallık genelinde oyunlarla paralel olarak 9 Eylül'e kadar konserler verilecek, moda defileleri, film gösterimleri ve dans gösterileri yapılacak. Londra'daki müzeler de kendilerini olimpiyat temasına göre hazırladı. Birçok müzede, olimpiyatla ve sporla ilgili özel sergiler açıldı.

İngiltere, olimpiyatlar ve sonrasındaki dönemde ülkeye fazladan 4,6 milyon ziyaretçi çekmeyi ve 2,3 milyar sterlin gelir elde etmeyi amaçlıyor.
 

Hükümet güvenlik konusunda garanti verdi

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Spor ve Olimpiyatlardan Sorumlu Bakan Hugh Robertson ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, güvenlik konusunda endişe edilecek bir durum olmadığını ve olimpiyatların büyük bir festivale dönüşeceği garantisini verdi.

G4S'in eleman eksikliği askerlerle doldurulurken, oyunlar sırasında 12 bin 500 polis, 13 bin 500 askeri personel, 13 bin özel güvenlik görevlisi ve öğrenciler güvenliği sağlamak için görev yapacak.

Londra'nın doğusunda iki apartman bloğunun çatısı dahil olmak üzere toplam altı yere karadan havaya güdümlü füze yerleştirildi. Füzelerle ülkenin hava üslerinin korunmasının amaçlandığı açıklandı.

Öte yandan ulaşımın aksamaması için şehir merkezinde, üzerinde olimpiyat halkasının bulunduğu şeritler oluşturuldu. Bu şeritlerde öncelik olimpiyat oyunları sırasında görev yapacak araçlara verilecek. Londra'nın en büyük ve en yoğun havaalanı Heathrow ise özel uçuşlara kapatıldı.

 

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson

İngiltere'nin başkenti Londra'nın Türk kökenli belediye başkanı Boris Johnson, olimpiyat oyunlarında Türk sporcuların performanslarını yakından takip edeceğini belirterek, ''Türk kafilesini karşılamayı dört gözle bekliyoruz'' dedi.

Boris Johnson, Londra Olimpiyat Oyunları öncesi soruları yanıtladı. Türkiye'nin tarihinin en kalabalık kafilesiyle Londra Olimpiyatlarına katılacağının hatırlatılması üzerine Johnson, ''Bu beni çok mutlu ediyor. Umarım Türkiye, oyunlarda büyük başarı elde eder. Çok iyi sporcuları ve takımları var. Türk sporcuların performanslarını yakından takip edeceğim. Türk kafilesini karşılamayı dört gözle bekliyoruz'' diye konuştu.

Herhangi bir Türk takımını ya da sporcuyu olimpiyatlarda izlemeyi planlayıp planlamadığı sorusuna ise Johnson, ''Elbette planlıyorum. Emin değilim ama sanırım voleybol takımının maçına biletim var'' yanıtını verdi.

Olimpiyat Oyunlarına gelecek herkesin Londra'da iyi vakit geçirmesini umduğunu söyleyen Johnson, oyunlara denk gelen Ramazan ayına hazırlıklı olduklarını kaydetti.

Olimpiyatlar sırasında havanın yağışlı olabileceğine ilişkin endişeler konusunda ise Johnson, ''Havadan nasıl şikayetçi olabilirsiniz, bakın hava güneşli, yağmur yağmıyor. Roma'da, Londra'dan daha fazla yağmur yağıyor'' dedi.

Johnson, olimpiyatların güvenli geçeceği konusunda hiçbir şüphelerinin bulunmadığını sözlerine ekledi. Muhafazakar Partili 48 yaşındaki Boris Johnson, Damat Ferit Paşa hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal Bey'in torununun oğlu.

Türkiye'yi artistik cimnastikte Göksu Üçtaş temsil edecek

Londra Yaz Olimpiyat Oyunları'nda cimnastik dalındaki müsabakalar 3 ayrı kategoride yapılacak, Türkiye'yi artistik cimnastikte Göksu Üçtaş temsil edecek. Oyunların en çok ilgi çeken dalları arasında yer alan cimnastikte sporcular, artistik, ritmik ve trambolin olmak üzere 3 kategoride yarışacak. Artistik cimnastik ve trambolin müsabakaları North Greenwich Arena'da, ritmik cimnastik müsabakaları Wembley Arena'da yapılacak.

Spor ile estetiğin mükemmel bir bileşimi olan cimnastik, olimpiyat oyunlarını tanımlayan en iyi spor dalları arasında yer alıyor. Mukavemet ile yeteneğin, stil ve zarafet ile kaynaştığı dalın uzun bir tarihi bulunuyor. Roma, İran, Hindistan ve Çin tarihinde erkeklerin, dövüş alanındaki yeteneklerini güçlendirmek için benzeri çalışmalar yaptıkları biliniyor. Artistik cimnastikte mücadele edecek milli sporcu Göksu Üçtaş, cimnastik dalında ilk kez yarışacak Türk sporcu olarak olimpiyat tarihine geçti.

Dalların özellikleri şöyle:

Artistik Cimnastik: Erkekler, kulplu beygir, yer hareketleri, halka, atlama beygiri, paralel bar ve barfiks olmak üzere 6, bayanlar ise atlama beygiri, asimetrik paralel, denge aleti ve yer hareketleri olmak üzere 4 kategoride mücadele eder.

Ritmik Cimnastik: Bayan sporcular tarafından, cimnastikle müziğin uyumu esas alınarak yapılır. Sporcular, ayrı branşlarda, ip, çember, top, lobut ve şerit kullanarak müziğe uyumlu cimnastik hareketleri yapar.

Trambolin: Sadece bayanlar ve erkekler olmak üzere iki kategoride yapılan müsabakalar, 1 Ocak 1999'da olimpiyat oyunları programına dahil edildi.

 

Hentbolda müsabakalar 28 Temmuz'da başlayacak

Londra Olimpiyat Oyunları'nda, hentbol müsabakaları 28 Temmuz'da başlayacak. Oyunlarda hentbolda grup maçları ve bayanlar çeyrek final maçları, Olympic Park'taki Copper Box'ta, erkekler çeyrek final maçları ile tüm yarı final ve final maçları ise Olympic Park'taki Basketbol Arena'da yapılacak. Elemelerde takımlar 2 grupta mücadele edecek ve bayanlarda ve erkeklerde her grupta 6 takım bulunacak. Pekin-2008'de erkeklerde Fransa, bayanlarda Norveç şampiyon olmuştu. Hentbolda gruplar şöyle oluştu:

Bayanlar
--------
(A) Grubu: Angola, Brezilya, Hırvatistan, İngiltere, Karadağ, Rusya
(B) Grubu: Danimarka, İspanya, Fransa, Güney Kore, Norveç, İsveç

Erkekler
--------
(A) Grubu: Arjantin, Fransa, İngiltere, İzlanda, İsveç, Tunus
(B) Grubu: Hırvatistan, Danimarka, İspanya, Macaristan, Güney Kore, Sırbistan.

 

Eskrim, bugüne dek yapılan tüm olimpiyatların programında yer aldı

Modern olimpiyat oyunlarının tamamına dahil edilen 9 spor dalından biri olan eskrim, koşullara uyma yeteneği, yaratıcılık, iyi organizasyon ve sabır gerektiren bir dal olarak göze çarpıyor.

Eskrim sanatı ile eskrimci arasında ihtiyaç duyulan ortaklık, uzun süren eğitimin sonucunda elde ediliyor. Eskrimci, kazanmak için gereken toplam tuşu yapmak amacıyla rakibine hücum ederken, bir yandan da rakibine hedef olmamaya çalışıyor. Epe, flöre ve kılıç olmak üzere 3 ana dala ayrılan eskrim sporunda rakibin hedef bölgeleri, dala göre farklılık gösteriyor. Her dalda, farklı ağırlıklarda silah kullanılıyor.

Londra Olimpiyatları'nda 105 erkek, 107 kadın eskrimci, 10 farklı kategoride madalya için mücadele edecek. Müsabakalar, erkekler flöre (bireysel ve takım), bayanlar flöre (bireysel), erkekler epe (bireysel ve takım), bayanlar epe (bireysel ve takım), erkekler kılıç (bireysel ve takım), bayanlar kılıç (bireysel) kategorilerinde yapılacak.
 

Kurallar

Bireysel müsabakalar: Her müsabaka, her biri 3 dakika süren 3 raund üzerinden, aralarda 1 dakikalık dinlenme süresi verilerek yapılır. 15 tuş yapan veya süre sonunda en çok puanı kazanan rakibine üstünlük sağlar. Beraberlik durumunda oyuna 1 dakikalık süre eklenir ve ilk puanı kazanan rakibini elemiş olur.

Takım müsabakaları: Takımlar 3 sporcudan oluşur ve 45 puan alan veya müsabaka sonuna dek en çok puan kazanan takım rakibine üstünlük sağlamış olur. Beraberlik durumunda müsabakaya 1 dakika eklenir ve ilk puanı alan takım galip sayılır.

Flöre: Silah ucunda puantere vardır. Dürtüşle puan kazanılır. Metalik bir yelek giyilir. Yalnızca göğüs ve sırta dürtüş gelirse tuş olur. Rakipler aynı anda tuş yaparsa, ayrıcalık ve savunma önceliklerine göre puan verilir.

Epe: Dürtüşle puan kazanılır. Rakibin herhangi bir bölgesine yapılan dürtüş tuş olur. Yelek giyilmez, yalnızca eskrim giysisi ve maske donanımı vardır. Aynı anda yapılan tuş, iki sporcuya da puan kazandırır.

Kılıç: Hem dürtüş, hem de vuruşla tuş yapılır. Metalik bir yelek giyilir. Maske de dahil olmak üzere belden yukarısına yapılan tuş puan kazandırır. Aynı anda yapılan tuş, öncelik ve savunma önceliklerine dayanarak puanlandırılır.

Tarihçesi

Eskrim sporunun ilk kuralları 1474 yılında İspanya'da belirlendi. Pozisyonlar ve çizgiler ise 1530'da biçimlendi. 1537'de, Paris'te Silah Akademisi açıldı, maske de 1780'de kullanılmaya başlandı. İtalyanlar, Macarlar ve Fransızlar ilk eskrim okullarını açtılar. Uluslararası Eskrim Federasyonu ise 29 Kasım 1913'te kuruldu.

 

Binicilik yarışları 28 Temmuz'da başlayacak

Londra Olimpiyat Oyunları'nda binicilik yarışları, 28 Temmuz'da başlayacak. Dresaj (at terbiyesi), engel atlama ve 3 gün yarışmaları (dresaj, kros ve engel atlama) kategorilerinde düzenlenecek yarışlar, Greenwich Park'da düzenlenecek. Dresaj yarışları, 2-9 Ağustos, engel atlama yarışları 4-8 Ağustos, 3 gün yarışmaları ise 28-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bayan ve erkeklerin karışık yarıştığı bu spor dalında, bireysel ve takım olmak üzere toplam 6 disiplinde madalya verilecek. Yarışlarda, toplam 200 sporcu mücadele edecek. Pekin-2008'de Almanya 3 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya alarak binicilikteki üstünlüğünü kanıtlamıştı.

 

Bisiklet yarışları 28 Temmuz'da başlayacak

Londra Olimpiyat Oyunları'nda bisiklette Türkiye'yi Ahmet Akdilek, Miraç Kal ve Kemal Küçükbay temsil edecek. Özellikle Avrupa ülkelerinde yaygın olan bisiklet sporu, olimpiyat oyunları programına 4 kategoride dahil edildi. Yol, pist, dağ ve BMX kategorilerindeki bisiklet yarışlarında, 197'si bayan, 528 sporcu madalya için mücadele verecek.

Yol yarışları The Mall, Box Hill ve Hampton Court Palace'da, pist yarışları Olympic Park Velodromu'nda, dağ bisikleti Essex'teki Hadleigh Farm'da, BMX yarışları ise Olympic Park'taki BMX Track'te yapılacak. Müsabakalar 28 Temmuz-12 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek. Türkiye'yi Londra'da 2009 Balkan ikincisi Kemal Küçükbay, Ahmet Akdilek ve Miraç Kal, yol bisikleti kategorisinde temsil edecek. Dalların özellikleri şöyle:
 

Yol Yarışları

Bisiklet sporunun en çok ilgi çeken kategorisi olarak göze çarpan yol yarışları, sınıfına göre, müsabaka sırasında yarışçılara tahsis edilen, yokuş ve zor dönemeçleri de kapsayan şehir içi ve dışı otoyollarda ve bisiklet parkurlarında yapılır.

Yarışlar, dayanıklılığın esas tutulduğu yol ile zamanın ön plana çıkarıldığı, bireysel zaman yarışı olmak üzere 2 sınıfta yapılır. Şehir içinde yapılan yarışlarda erkekler 250, bayanlar ise 140 kilometreye varan mesafeleri dereceyle bitirmek için pedal basacak.

Bisikletçiler yarışmaya, sınıflarına göre hep birlikte başlayacak ve finiş çizgisine ulaşmayı ilk başaran yarışmacı olimpiyat şampiyonu unvanını alacak. Yarışmacıların gıda ve içecek almalarına izin verilecek ve mekanik sorun olması durumunda teknik yardım hakkı tanınacak.

Bireysel zaman yarışlarında ise erkekler 50, bayanlar da 30 kilometreye varan mesafelerde pedal basacak. Yarışmacılar, başlangıç çizgisini 90 saniye aralıklarla tek tek terk edecek ve zamana karşı yarışacaklar. Kondisyonun ön plana çıktığı bu sınıfta, en iyi zamanı yapan sporcu altın madalya alacak.
 

Pist Yarışları

Diğer bisiklet kategorilerine göre daha çok hız içeren pist yarışları, kısa, orta ve uzun mesafelerde yapılır. Pist yarışlarında başarı, hız gerektirir ve yarışçının direncine ve stratejisine dayanır. Erkekler 1 kilometre bireysel zaman yarışı, bayanlar 500 metre zaman yarışı, erkekler ve bayanlar sprint, erkekler bireysel takip, erkekler ve bayanlar nokta yarışı, erkekler Madison, erkekler Keirin, erkekler takım sprinti yarışlarında başarı, disiplinine göre zaman, rakibe üstünlük ve mesafeyi tamamlama dereceleri göz önüne alınarak belirlenir.
 

Dağ Bisikleti

Kaliforniya'da, 1970'li yılların ortalarında bir eğlence aktivitesi olarak ortaya çıkartılan dağ bisikleti yarışları hızla geliştirildi ve tehlikeli uluslararası spor dalları arasındaki yerini aldı.
Oyunlar programına ilk kez 1996'da Atlanta'da dahil edilen dağ bisikleti yarışlarında, tüm yarışmacılar aynı anda pedal basacak ve bitiş çizgisine ilk gelen altın madalyayı alacak.
 

BMX

İlk kez Pekin-2008'de olimpiyatlara dahil edilen BMX kategorisi, bayan ve erkekler olmak üzere 2 dalda yapılıyor. Toplam 48 sporcunun mücadele edeceği BMX yarışları, 270-400 metre uzunluğunda rampalı bir pistte düzenlenecek.

Tarihi

İlk bisiklet 1790 yılında Fransız aristokrat Kont Sivrac tarafından bulundu. Pedalı ve direksiyonu bulunmayan tahtadan yapılmış bisiklet, 1817 yılında bir başka aristokrat, Alman Baron von Drais tarafından geliştirildi. İlk bisiklet yarışı 1868'de Paris'te yapıldı. İlk Dünya Şampiyonası ise 1895'te organize edildi.

İngiliz J.K. Starley, 1885'de zincir ve vites ekleyerek tekerlekleri eşit boyutlara getirdi ve bisiklet modern halinin ilk şeklini aldı. Bisiklet yarışları, Olimpiyat Oyunları programına ilk kez 1896 Atina Olimpiyatları'nda, yol ve pist yarışları kategorilerinde dahil edildi.

Uluslararası Bisiklet Federasyonu da Atina Olimpiyatları'ndan 4 yıl sonra, Roma'da kuruldu. Bisiklet, şu ana kadarki tüm olimpiyat oyunları programında yer alan nadir sporlardan biri.