'Liseliler AKP iktidarını sallıyor'
CHP Gençlik Kolları Başkanı İrfan İnanç Yıldız, gençliğin büyük kısmının tarlada, sanayide ve esnafın yanında çalıştığını ifade ederek, 'Bu kesim gençlerin yüzde 30'unu oluşturuyor. Gençliğin yüzde 40'ı ne okuyabilmekte, ne de çalışabilmekte' dedi.
cumhuriyet.com.trCHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Yıldız, yaklaşan seçimler öncesinde gençliğin sorunlarına ilişkin Cumhuriyet Portal’a değerlendirmeler yaptı. 1980 darbesi sonrasında siyasetin asıl aktörleri olan gençlerin siyasal alanda var olamadıklarını vurgulayan Yıldız, “Hukuki düzenlemeler ve üniversitelerde siyasetin tamamıyla yasaklanması bu sonucu doğurdu. 1980 sonrasını anlayabilmek 1980 öncesini doğru tahlil edebilmekten geçer. Bugün partinin hem mutfağında hem de pratik saha çalışmasında başı çekiyoruz. Projelerin tamamında tuzumuz var. Belirlenen ana siyasal başlıklarda raporlar sunuyor ve sürece katkı yapıyoruz. Ve böylelikle gençlerin siyasete dönüşünü, partideki dönüşümle gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz” dedi.
“YÖK’ü kaldıracağız”
Üniversite gençliğinin yurt, burs, harç, askerlik, eğitim kalitesi ve özgürlük başta olmak üzere birçok sorunu olduğunu ifade eden Yıldız, şunları söyledi: “Türkiye’de son 8 yılda 78 yeni üniversite açıldı ama yanlış hatırlamıyorsam 800 bine yakın öğrencinin barınma sorunu devam etmekte. Üniversite öğrencilerinin yurt sorununun istismar edilmesi tamamiyle fırsatçılıktır. Burslar çok komik rakamlarda. Anadolu’dan gelen öğrenciler 240 TL gibi bir rakamla hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. CHP iktidarında burslar asgari ücret düzeyinde olacak. 1980 sürecinin yarattığı YÖK’ü hemen kaldıracağız. Bugün Türkiye’de milyonlarca yaşıtımız askerlik sorunu yaşamakta. okurken yapılabilecek ve böylece okul sonrası askerlik derdi olmayacaktır. 12 Haziran sonrası Eğitim Şurası yapmayı planlıyoruz ama sadece eğitimcilerle değil, gerçekten sürecin paydaşı olması gereken öğrencilerle. Hareketli bir gençlik vizyonu tahlilimiz var. Dünyayı ve ülkesini dolaşma imkanını yaratacağımız esnek programlar olacaktır. Böylelikle ülkesini ve dünyayı tanıyan bir gençlik hayal ediyoruz. Örneğin ben yurt dışına hiç çıkmadım ve merak ediyorum.”
“Görünmeyen gençlik”
AKP’nin 9 yıllık iktidarında bir gençlik politikası oluşturamadığını ifade eden İnanç Yıldız, sadece spora bağımlı olmayan, Bakan’ın emir ve istekleri doğrultusunda hazırlanmayan, gençler tarafından oluşturulan bir gençlik politikasını oluşturacakları söyledi. Anayasa tartışmalarında hükümetin birt gençlik örgütü ile görüşmediğini kaydeden Yıldız, “Türkiye’de görünmeyen bir gençlik var. Tarlada, sanayide, esnafın yanında çalışan bir gençlik. Bu kesim gençlerin yüzde 30’unu oluşturuyor. Çok ciddi bi rakam. Gençliğin yüzde 30’u da okumakta. Ancak gençliğin yüzde 40’ı ne okuyabilmekte, ne de çalışabilmekte” diye konuştu.
“Sokağa çıkmak hakları”
YGS'deki şifre iddialarının ardından yıllrdır ilk defa liselilerin sokağa indiğini vurgulayan Yıldız, “Bu toplumsal muhalefettir, kendiliğinden gelişir ve sürecine yön vermek isteyenler siyasette samimiyetinide yitirir, dünya siyasi tarihinde de böyledir. 1.7 milyon genci etkileyen bir sınavda şifre gerçeği ortaya çıkarılıyor ve iktidar herkesin susmasını bekliyor. Eleştirilmeyi niye bu kadar hazmedemiyor. Hayatını şekillendireceği bir sınavda insanlar haksızlığa uğratılıyorsa, sokağa da çıkmakta haklılar, sınavın iptal edilmesinde de haklılardır. Her şey ortada, liseliler AKP iktidarını sallıyorlar, AKP bunun farkında değil” dedi.
Başbakan’ın “10 bin genci Taksim’e yollarız” sözlerinin kutuplaştırma siyasetinin bir parçasıdır olduğunu ifade eden Yıldız, Başbakan’ın iktidara geldiğinden bu yana hep bu yöntemi benimsediğini ifade etti. Yıldız, “10 bin genç toplarım demek, her muhalif protestoya karşı iktidar güçlerini toplamak anlamına geliyorsa 1 Mayıs’ta da alternatifini yaratsaydı. Öğrencilerin piyon olduğuna inandığı için kendisi asla eleştirilmeyi kabul etmeyecektir. Bu zihniyet nasıl gence özgürlüğü vaat edebilir” diye konuştu.