Lise için önce kılavuzu çözmek gerek

Birkaç gün önce sonuçları açıklanan LGS’de şimdi de tercih ve yerleştirme kılavuzu krizi yaşanıyor. Velilerin içinden çıkmakta zorlandığı kılavuza göre, merkezi sınava giren öğrenciler de önce evlerine yakın okul tercihi yapacak. Ancak ondan sonra sınavla alan okulların tercih sistemi açılacak.

Ozan Çepni

Milli Eğitim Bakanlığı Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nu, önceki gece yarısına doğru yayımladı. Velilerin içinden çıkmakta zorlandığı kılavuza göre, merkezi sınava giren öğrenciler de önce evlerine yakın okul tercihi yapacak. Ancak ondan sonra sınavla alan okulların tercih sistemi açılacak. 2-13 Temmuz’da yapılacak tercih sürecinde öğrenciler, evlerine yakın en az 3 tercih yapmak zorunda olacak. Öğrenciler bir okul türünden en fazla 3 tercih yapabilecek. MEB öğrencilere en fazla 5 tercih imkânı sunarken, tercih sayısını artırmak isteyen veliler, bu listeye meslek lisesi veya imam hatip lisesi eklemek zorunda kalacak. Merkezi sınava giren öğrenciler için evlerine yakın okul tercihlerini belirlemelelerinin ardından sistemde “Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar” listesi açılacak. Bu okullara gitmek isteyen öğrenciler bu listeden de en fazla 5 tercihte bulunabilecek. Aldıkları sınavla kayıt yapan lise tercihine yerleşemeyen öğrenciler, adrese dayalı olarak yaptıkları tercihlerine göre yerel yerleştirme sistemine dahil olacak.

Renkli tercihler

Yerel yerleştirmelerde ise öğrenciler tercih ekranında okul listesini evlerine yakınlıklarına göre renklendirilmiş olarak görecek. Ekranda, ‘yeşil renk’ öğrencilerin evlerine en yakın olan liseleri yani kayıt alanı içindeki okulları gösterecek. ‘Mavi renk’, “komşu kayıt alanı” yani öğrencinin evine çevre bölgelerdeki okulları işaret edecek. Listedeki ‘kırmızı renk’ ise kayıt alanı dışındaki yani öğrencinin evine uzak il içindeki diğer kayıt alanlarını ve il dışındaki kayıt alanlarını belirtecek. Öğrenciler sınavla alan okullara puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleşecek.

Liselere geçiş sınavının yeni şampiyonları

Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) 500 tam puan alarak şampiyon olan öğrencilere, çeşitli illerden yedi öğrenci daha eklendi. Adana Çukurova Selahaddin Eyyubi İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Azra Kargı, Kütahya Dumlupınar Koleji öğrencisi Elif Taş, Konya PEMA Koleji öğrencisi Mehmet Faruk Köylü ve Ordu’nun Altınordu ilçesi 19 Eylül Ortaokulu öğrencisi Akbel Aydın da Türkiye birinciliğini kazandı. Onat Şafak, Sarp Eren Hangişi ve Efe Keleş LGS’de tüm sorulara doğru cevap vererek Bahçeşehir Koleji’nin birinci çıkan öğrencileri oldu. Onat Şafak, “Sınavlara hazırlanırken öğretmenlerimizin tavsiyelerini aynen uyguladım, düzenli çalıştım ve sürekli eksiklerimi tespit ederek ilerledim” derken, Sarp Eren Hangişi, motivasyonunu sürekli yüksek tuttuğunu, Efe Keleş ise hazırlık kamplarının ve okulunda girdiği deneme sınavlarının, sınava hazırlık sürecinde büyük katkısı olduğunu söyledi.

"Eğitim hakkı ihlalidir"

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, kılavuzun tüm öğrencilerin yerel yerleştirme tercihinde bulunmasını zorunlu hale getirdiğine dikkat çekerek, “Hiçbir öğrenciye adres sınırı üzerinden bir dayatma getirilemez.Her öğrencinin istediği yerleşim yerindeki okulu, okul türünü tercih etme hakkı vardır’’ dedi. Öğrencileri istemedikleri okulları tercih etmek zorunda bırakmanın, gerçek anlamda bir tercih yapma durumunu ortadan kaldırmak anlamına geldiğini, bunun da “eğitim hakkı ihlali’’ olduğunu belirten Aydoğan’ın eleştirileri şöyle: 

-Kılavuz bu haliyle öğrencilerin tercih etmediği okulların kontenjanlarının doldurulması hedefi ile hazırlanmış durumdadır. 

-Yerleşememe kaygısının öğrencileri istemedikleri okul türlerine ‘tercihte’ bulunmaya yönlendireceği ortadadır.

-Kayıt alanlarında bulunması gereken okul türleri ve sayıları ile ilgili hâlâ bir açıklama yapılmamış durumdadır.

-Kılavuz öğrencilerin özel okullara daha fazla yönelmesine olanak sağlayacak şekilde hazırlanmıştır.

Yerleştirme Takvimi

-Tercihlerin alınması: 2-13 Temmuz

-Sonuçlar ve boş kontenjan ilanı: 30 Temmuz 

-1. Nakil için tercih başvurularının alınması : 6-10 Ağustos

-2. Nakil için tercih başvurularının alınması: 13-17 Ağustos

-3. Nakil için tercih başvurularının alınması: 27-31 Ağustos

-4. Nakil için tercih başvurularının alınması: 3-6 Eylül n Yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca başvuruların alınması: 10-14 Eylül

-Nakil komisyonlarınca yerleştirme işlemlerinin yapılması: 16 Eylül

Robert’in taban puanı 450

LGS sonuçlarına göre öğrenci alacak bazı özel okulların taban puanları belli oldu. İlk kayıt dönemi için Robert Koleji, 500 üzerinden 450, Özel Alman Lisesi 440, NDS 405 taban puan açıkladı. Özel okullara ön kayıtlar 1 Temmuz Pazar günü saat 17.00’de sona erecek ve ön kayıt listesi saat 20.00’den itibaren okulların internet sitesinde ilan edilecek. 2 Temmuz’da asil liste, 3 Temmuz’da yedek liste kesin kayıtları yapılacak. 4 Temmuz’da 2. ön kayıt dönemi başlayacak. 5 Temmuz’da kesin kayıt yapıldıktan sonrda 6 Temmuz’da “Serbest Kayıt Dönemi’’ne geçilecek. Bu dönem 11 Temmuz’da sona erecek.

Puanlar düştü

Bazı özel liselerin taban puanları şöyle: 

-Robert Koleji: 450 

-Saint Joseph Fransız Lisesi: 410

-Notre Dame de Sion Fransız Lisesi: 405

-Üsküdar Amerikan Lisesi: 440 n SEV Amerikan Koleji: 410 

-İzmir Amerikan Koleji: 404

-Sainte Pulcherie Fransız Lisesi: 390 

-Tarsus Amerikan Koleji: 384

-İtalyan Lisesi: 390 n Avusturya Lisesi: 440

-Avusturya Ticaret Okulu: 430