Lira çöktü Merkez kurtaramadı

Sabah saatlerinde 2.30’lara yaklaşan dolara doğrudan müdahale edildi ancak ateşi düşürülemedi.

cumhuriyet.com.tr

Dolar/TL ve sepet bazında TL’nin bu sabah saatlerinde sert yükselişlerle tarihi rekor seviyelere ulaşması, Merkez Bankası’nın iki yıl aradan sonra ilk defa döviz satarak piyasaya doğrudan müdahalesini getirdi. Değer kaybı hızlanırken pek çok kesim durumdan olumsuz etkilendiğini açıkladı. TCMB yaptığı yazılı açıklamada, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini teyit etti. Bankacılar, sabah saatlerinde başlayan müdahalenin saat 13.00’ten sonra yapılmadığını, piyasaya doğrudan satılan döviz tutarının da 2 milyar dolara ulaşmış olabileceğini belirtti. TCMB en son 2011’in son işlem günü ve 2012’nin ilk günlerinde kura doğrudan müdahale etmiş, toplam dört iş gününde doğrudan yaklaşık 3 milyar dolarlık satış yapmıştı. Bankanın dünkü müdahalesi öncesi 2.2975 ile tarihi zirvesini test eden dolar/TL, 2.26’ya yaklaştı ancak bankacılar TCMB’nin “kararlı müdahalesine” karşın kurun bu seviyenin altına inemediğini söyledi.

Türkiye tehlikeli sularda yüzüyor

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, Merkez Bankası’nın doğrudan müdahalesini, bankanın kur için artık psikolojik sınırlara ulaştığının göstergesi olarak değerlendirdi. Karabulut, Foreks’e yaptığı açıklamada, “Eğer psikolojik sınır aşılırsa -burası 2.30 olarak gözükmekte-, bu seviye aşılırsa 2.47 ve 2.50 seviyeleri görülebilir. Şu an Türkiye tehlikeli sularda yüzüyor diyebiliriz, bu açıdan doğrudan müdahale işe yaramazsa daha da riskleri artırabilir” dedi.Faizler zirvede Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi anlık olarak son 2 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 10.65’i gördükten sonra şu dakikalarda yüzde 10.50’de dengelendi. Tarihi borçlanma Hazine uluslararası piyasalardan 2.5 milyar dolar ile bugüne kadar tek kalemde yapılan en yüksek borçlanmayı yaptı. 22 Mart 2024 vadeli dolar cinsi Eurobond ihracıyla 2.5 milyar dolar borçlanılırken, getiri yüzde 5.85, kupon oranı da yüzde 5.75 oldu. Borsa da düştü Çalkanlıtılı bir gün yaşanan paysalarda BİST yüzde 3’e yakın düştü. Borsa günü 1.937,98 düşüşle yüzde 2.88 değer kaybetti. BİST günü 65.429,29 puandan kapattı.

Artış sürecek

Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, TCMB’nin mevcut politikalarının tam anlamıyla işlemediğini belirterek “TCMB daha bilinen ve denenmiş olan metotlara geri dönüyor. TCMB düzenli döviz satım ihalelerden kur 2.30’lu seviyelere doğru gittikçe doğrudan müdahale yöntemine dönüyor. Bu kurdaki değer kaybının hızını yavaşlatabilir ancak trendi değiştirebileceğini düşünmüyorum”

Rezerv geriliyor

TCMB’nin müdahalesi ile piyasada yakından takip edilen bir başka konu ise Merkez Bankası’nın rezervleri ve önümüzdeki dönemde uygulayacağı sıkılaştırma adımları. Ocak ayının ikinci haftası itibarıyla 130 milyar dolarlık rezerve sahip TCMB’nin müdahalelerde kullanabildiği net döviz pozisyonu bankacıların hesaplamalarına göre 37 milyar dolar. Bankacılar bunun şimdilik yeterli olmakla birlikte düşük faiz politikası ve döviz müdahalelerinin devamı halinde sürdürülemez olduğunu belirtti. TL geçen yıl yüzde 17 değer kaybederken bu dönemde TCMB düzenli döviz satım ihaleleri ile 20 milyar dolara yakın döviz sattı. Öte yandan Merkez Bankası rezervleri 10-17 Ocak haftasında 3 milyar 559 milyon dolar azalışla 126 milyar 145 milyon dolara geriledi.