Likör Fabrikası projesi iptal edildi
Yıkılan Şişli Likör Fabrikası’nın yerine inşa edilecek Quasar gökdelenlerini mümkün kılan imar planı değişiklikleri, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin açtığı dava sonucunda kamu yararına ve şehir planlama ilkelerine aykırı bulunarak iptal edildi.
cumhuriyet.com.tr
6. İdare Mahkemesi, 4 Aralık 2013 tarihli kararında tescilli eserlere zarar verildiğini belirterek plan değişikliğinin şehrin anayasası hükmündeki 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndaki hükümlere uymadığını, parsel bazında yapılan değişiklik ile “Önemli bir nüfus ve yapı yoğunluğu getirilerek plan bütünlüğünün bozulduğunu”, bodrum katlarının emsale (toplam inşaat alanını belirleyen katsayı) dahil edilmemesi gibi imar yönetmeliğine aykırı yollarla nüfus yoğunluğunun arttırıldığını, trafik yoğunluğunun çok fazla olduğu bir bölgede sıkışıklığın daha da artacağını tespit etti. Mahkeme kararında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın ‘ayrıcalıklı imar hakları talebi’nin, yapı-trafik yoğunluğunun çok fazla olduğu ve boş alanın bulunmadığı Şişli bölgesini daha da kötü etkileyeceğini belirtti.
Plan yeni, her şey aynı!
Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘yeni imar planı değişikliklerinin onaylandığı’ ve ‘dava konusu planın yürürlükten kalkığı’ yönündeki itirazını da kabul etmedi. Mahkeme kararında, ‘Yeni planla davacının talep ettiği değişikliklerin yapılmadığı anlaşıldığından’ mevcut davaya devam edilmesinin uygun görüldüğü not edildi.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Sami Yılmaztürk “Yargının kararı çok net, inşaatın şu anda durdurulması ve ruhsatı veren ilçe belediyesi tarafından mühürlenmesi lazım” dedi. Yılmaztürk, dava edilen imar planından sonra onaylanan ve şu an yürürlükte olan imar planının da sorunlu hükümleri gidermediği için hukuksuz duruma düştüğünü belirterek “İmar planlarına açtığımız davalar, sürekli yeni planlar çıkartarak işlevsiz kılınmaya çalışılıyor. Mahkeme kararında açıkça ‘Buraya bu yükseklikte, bu yoğunlukta yapı yapamazsın, bu planlama ilkelerine aykırı’ diyor. Bu hükümleri dikkate almayan hiçbir plan hukuki değildir. Çok ciddi rantlar karşılığında hukuk işlevsiz bırakılıyor. Yolsuzluk ve rüşvet dosyaları da bu ilişkileri ortaya serdi. İstifa eden Çevre ve Şehircilik Bakanı bu tür uygulamaların Başbakan’ın talimatıyla yapıldığını açıkladı” diye konuştu.
"Haber gerçeği yansıtmıyor" açıklaması
Arsa sahibi, Toki iştiraki Emlak Konut GYO’nun konuyla ilgili kamu aydınlatma platformu, haberin 2011 imar planına ait olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı:
"Bazı Basın-Yayın Organlarında Eski Likör Fabrika arazisinde yapılan inşaatın durdurulduğuna yönelik kamuoyunu yanlış yönlendirebilecek haberler yer almaktadır. İstanbul 6. İdare Mahkemesinin 2011/920 E., 2013/2177 K. Sayılı ilamı 22.02.2011 onanlı plana ilişkin olup aynı yer ile ilgili faaliyetler 19.06.2013 tarihli 1/5000, 1/1000 lik Koruma amaçlı Nazım ve Uygulama imar planları doğrultusunda devam etmektedir."