Libya'da aşiret liderleri devrede

Libya'daki aşiret liderlerinin, Misrata'daki muhalifleri 48 saat içinde silahlarını bırakmaya ikna etmeye çalıştığı bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, müzakerelerin başarısız olması halinde aşiret liderlerinin, kente muhaliflerle çatışmaları için silahlı destekçilerini gönderebileceğini söyledi. Kaim, Libya ordusunun, aşiret liderlerinin muhaliflerin kentten ayrılmasıyla ilgili bir anlaşma yapmasına imkan tanımak için dünden beri kentteki operasyonlarına son verdiğini belirtti.

Kaim, müzakereler başarısızlıkla sonuçlanırsa, aşiret liderlerinin Misrata'yı kurtarmak için askeri müdahalede bulunacaklarını, bölgedeki 6 aşiretin 60 bin silahlı adamı harekete geçirebileceğini kaydetti.

Halid Kaim, aşiret liderlerinin kentteki çatışmalara 48 saat içinde bir son vermeye kararlı olduğunu, bunun ana sebeplerinden birinin çatışmanın limana ulaşımı engellemesi olduğunu söyledi.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin bu aşiretler arasında ne kadar desteği bulunduğu ve muhaliflerin aşiretlerle müzakereye istekli olup olmadığının bilinmediği belirtiliyor.

Muhalifler Kaddafi'nin güçlerinin kentten çekildiğini doğrularken, rejimin Misrata'dan tamamıyla çıkacağı konusunda kuşkularını dile getiriyorlar.

Kaddafi'nin kontrolündeki batıda muhaliflerin elindeki tek büyük şehir olan Misrata, Libya'daki ayaklanmada en şiddetli çatışmaların yapıldığı kent oldu. Son iki aydır süren hükümet kuşatmasında yüzlerce kişi öldü.

 

Muhalifler: "Askerlerin Misrata'yı terk edeceğini açıklaması tuzak"

Muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin askeri sözcüsü Ömer Bani, Libya lideri Muammer Kaddafi yönetiminin birliklerin ayrılacağı açıklamasının bir tuzak olduğunu ve hükümet güçlerinin yeni saldırılar düzenlemeye hazırlandığını söyledi.

Bani, Kaddafi güçlerinin kentteki Trablus Sokağı'nın hemen dışında olduklarını söyledi.

Kaddafi'nin dünyayı aşiretlerarası bir savaş olduğuna inandırmak istediğini, ancak bunun doğru olmadığını ifade eden Bani, "Gerçekten ailemle savaşacağımı düşünüyor musunuz? Bu imkansız, bu sadece Kaddafi'nin bir hayali" diye konuştu.

Öte yandan, Libya'nın batısındaki Misrata kentinin, Muammer Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin ağır bombardımanı altında olduğu bildirildi.

Adının Abdüsselam olduğunu söyleyen muhaliflerin bir sözcüsü, durumun çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Kaddafi'nin kuvvetleri sabahın erken saatlerinde rasgele bombardımana başladılar. Bombardıman hala devam diyor. Başta Trablus Caddesi ve 3 yerleşim bölgesi olmak üzere kent merkezini hedef alıyorlar" dedi.

Abdüsselam, NATO uçaklarının da Misrata üzerinde uçtuğunu, ancak hava saldırısı olmadığını söyledi.

Hükümet güçleri 2 aylık kuşatmadan sonra dün Mistara'dan çekildiğini açıklamış, muhalifler de kentte zafer ilan etmişlerdi.

 

Rusya'dan sivillere saldırıların durdurulması çağrısı

Rusya, Libya Başbakanı Ali Bağdadi El Mahmudi'den sivillere saldırıların durdurulmasını ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyulmasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığının internet sitesindeki açıklamada, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Mahmudi ile dün yaptığı telefon görüşmesinde, "şu anda en önemli meselenin akan kanı durdurmak ve sivil nüfusun acılarına son vermek olduğunu" söylediği belirtildi.