LGBT'lerden Rusya'ya Olimpiyat mesajı (05.11.2013)

2014 Kış Olimpiyatları'nın düzenleneceği Rusya'nın anti-gey propoganda kanunlarına dikkat çekmek için hazırlanan videoda, Soçi'de altın madalyayı eşcinsel bir atlet kazanırsa ne olacağı soruldu.

cumhuriyet.com.tr

All Out kampanya grubu, 2014 Kış Olimpiyatları’nın düzenleneceği Rusya’nın anti-gey propaganda kanunlarına dikkat çekmek için bir video hazırladı.
“Aşk her zaman kazanır” başlıklı videoda Olimpiyat Komitesi’ne ayrımcılık karşıtı ilkeleri hatırlatılıyor.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

İki dakikalık videoda, 2012 Londra Olimpiyatları’nda Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge’nin “Olimpiyat hareketinde, Olimpiyat değerlerini çok önemsiyoruz” diye başlayan ve bu değerlerin sadece oyunların başarısını değil, organizasyonu ve sporun öğrettiği değerleri de kapsadığını söylediği konuşması eşliğinde, altın madalyayı kazandığında sevgilisine sarılamayan lezbiyen bir artistik patinajcıyı izliyoruz.

Video “Ya hayalinizi yaşamak, bir yalanı yaşamak anlamına geliyorsa” mesajıyla sona eriyor.

Ne olmuştu?

Haziran 2013’te “eşcinsel propagandayı” yasaklayan yasa yürürlüğe geçti. Yasa kapsamında, eşcinsellik ve cinsel yönelimler hakkında bilgi vermeyi propaganda olarak niteliyor ve yüksek para cezalarıyla cezalandırıyor.

Kış Olimpiyatlarının Soçi’de düzenlendiğinin açıklanmasının ardından LGBT aktivistleri buna tepki gösterdi.

Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach’a “Olimpiyat Oyunlarına katılacak sporcular, destekçileri ve ziyaretçilerin etnik köken, ırk ve cinsel yönelimine bakmaksızın kendilerini rahat hissetmeleri için elimizden geleni yapacağız. Bunun altını çizmek isterim” dedi.

Bunun üzerine LGBT aktivistleri, Olimpiyat Komitesi’nin Rusya üzerinde yeterli baskı oluşturmadığını söyledi ve Ulusal Olimpiyat Komitelerini 2014 Soçi Olimpiyatlarında Pride House etkinlikleri düzenlemeye çağırdı.