Lensle denize veya havuza girenler dikkat!
Kontakt lensle denize veya havuza girenlerde, banyo yapanlarda körlüğe kadar giden sağlık sorunları ortaya çıkabileceği bildirildi.
cumhuriyet.com.trDoç. Dr. Küçükerdönmez, kontakt lense bağlı gelişen rahatsızlıklarla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Kontakt lensin yapısının bozulması veya göz üzerinde oluşturduğu değişikliklere bağlı komplikasyonların en sık görülen sorunlar olduğunu dile getiren Küçükerdönmez, şunları söyledi:
"Kontakt lensler gözümüzde bazı değişikliklere yol açar, özellikle de gözyaşında. Vücuda yabancı bir madde olan kontakt lens, bağışıklık sistemini harekete geçirir. Kirpik dibi hastalığı, kişinin kontakt lensi kötü kullanımı, kontakt lens materyalinin gözle uyum sağlamaması veya kontakt lensin kendi parametrelerinin uyumsuz olması gibi sebepler bu türlü komplikasyonların çıkmasına yol açabilir." Korneanın iltihaplanmasında kontakt lenslerin risk faktörü oluşturabileceğine işaret eden Küçükerdönmez, bu vakaların yüzde 19-42'sinin kontakt lens kullanımıyla ilişkili olduğunu anlattı. Kontakt lensle denize, havuza girmenin bu tür hastalıklara davetiye çıkardığını dile getiren Küçükerdönmez, "Bu her kontakt lensle denize girenlerde hastalığın çıktığı anlamına gelmiyor, hatta çoğunda olmuyor. Çünkü gözyaşı fonksiyonları, kontakt lensin düzgün temizliği korumada etkili oluyor, gözün savunma mekanizmaları tarafından iltihaba yol açmıyor. Ama bir kez yol açarsa ciddi körlüklerle karşı karşıya kalınabilir. Çünkü tedavisi çok zordur" diye konuştu.
KONTAKT LENS BU NOKTADA ETKİLİ
Doç. Dr. Küçükerdönmez, devamlı temizlik görevi sağladığı için gözyaşının göz için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Kontakt lens işte bu noktada etkili oluyor. Taşıyıcı görevi yaptığı gibi hem gözyaşını bozabiliyor hem de mikroorganizmayı kendi içine hapseden biyofilmler daha kolay oluşuyor ve tutunuyor. Böylece gözümüze mikroorganizmalar taşınmış oluyor" ifadesini kullandı.
Kontakt lens kullanımına bağlı gelişen iltihaplanma belirtileriyle ilgili bilgi de veren Doç. Dr. Küçükerdönmez, hastaların genellikle gözde yabancı cisim hissi, gözyaşında artma, sulanma ya da kızarık gözle başvurduğunu belirtti. Doç. Dr. Küçükerdönmez, böyle bir durumda çok hızlı tedavi gerektiğini, hemen damla tedavisine başlanması gerektiğini kaydederek, gözden alınan kültürün hastalığın tanısında faydalı olduğunu söyledi.
KOMPLİKASYON GELİŞMEMESİ İÇİN ÖNERİLER
Doç. Dr. Küçükerdönmez, kontakt lens kullanımında komplikasyon gelişmemesi için şu önerilerde bulundu: "Kontakt lenslerin bakımı ve belli dönemlerde doktor ziyaretleri çok önemli. Kontakt lensin göze uyumu sağlandıktan sonra hastanın ve doktorun özellikle kontakt lens bakımı, gece çıkarılması, belli aralıklarla lens kabının ve solüsyonunun değiştirilmesi, hijyen, lensle yüzülmemesi gerektiği veya yüzülüyorsa mutlaka su geçirmeyen deniz gözlüklerinin, yüzme gözlüklerinin kullanılması, lensle banyo yapılmaması, gözde kızarıklık olduğunda hemen hekime gelinmesi konularında bilgilendirilmesi gerekiyor." Kontakt lenslerin, düzgün kullanıldığında hiçbir sıkıntı yaratmadığını ve uzun yıllar rahatlıkla kullanılabildiğini bildiren Doç. Dr. Küçükerdönmez, kişilerin hijyen, lenslerin uyurken çıkarılması gibi konularda bilgilendirilmesinin şart olduğunu vurguladı.