Laz kirazı kadınların yeni umudu

Taflan, yedikten sonra dilde hafif kekrek bir tat bırakan, daha çok farmakolojide kullanılan, küçük, sert kabuklu bir yemiş. Zaten Karadeniz’de Karayemiş ya da Laz Kirazı olarak biliniyor.

Yazgülü Aldoğan

Kadına dokunan ve hayatını değiştiren projeleri severim. Hele söz konusu kadınlar tarımda ve üretici ise. ABC Deterjan’ın 2017’de Osmaniye Bahçe’de safran çiçeği ile başlattığı “Yerli Yerinde temasının ikinci ayağı, Ordu Perşembe’de taflan bitkisiyle hayata geçti. Adını daha önce hiç duymamıştık, şubat ayında İstanbul’daki basın toplantısında tanıştık kendisiyle. 

REÇEL DE YAPILACAK 

Ordu Perşembe’de ziraat mühendisi Elif Saka, Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği’ni kurmuş. ABC Deterjan’dan başka bir kadın, Pazarlama Müdürü Deniz Özyer, proje danışmanı Şermin Topçu’nun yönlendirmesiyle bu kadınlara el uzatmış, Çevre ve Orman Bakanlığı yol göstermiş. Devlet, özel sektör ve sivil toplum el ele güzel bir model oluşmuş. 

Perşembe’de inşa edilen küçük ama anlamlı kurutma tesisinde sadece taflan değil, arazinin sarp olması nedeniyle ağaçların altına dökülüp değerlendirilemeyen başka meyveler de kurutulacak, reçel de yapılacak. 

Elif Saka, iki TIR erişte isteyen müşteri bile olduğunu gördükten sonra dernekle bu işi yürütemeyeceğini anlayıp acil kooperatifleşmeye gittiklerini anlattı. Perşembeli kadınlar “sakin” olmaktan çıkıp hızlı birer üretici olma yolunda koşuyorlar. Taflan da çürümeyecek, ekonomiye katkı sağlayacak. Özellikle elma ve Karadeniz’in yeni meyvelerinden kivi, kurutularak satılabilecek. 2020 hedefi 400 ton olan tesisin makine parkı tamamlanmış. Hedeflerin içinde taflanın yetiştirilmesi de var. Böylece 50 kadınla başlayan proje büyüyecek, Karadenizli kadın emeğinin karşılığını aile içinde kaybolmadan, para olarak da alabilecek. Karadeniz artık sadece çay ve fındık ile değil, taflan ile de anılacak.