Lapseki'de şehitlik bulunduğu iddiası
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yaşayan eski milletvekili Zekiye Gülsen (93), sahil boyunda bulunan ve Çanakkale Savaşları'nda şehit düşenlerin defnedildiği şehitliğin, zamanla ortadan kaybolduğunu iddia etti.
cumhuriyet.com.trTBMM 14. ve 15. dönem Adalet Partisi Çanakkale Milletvekili Gülsen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk'ün Çanakkale Savaşları sırasında Gelibolu Yarımadası'nda şehit düşen askerlerin, Anadolu yakasında toprağa verilmesini istediğini anımsattı.
Savaşın sonucunun ne olacağının bilinmediği günlerde dahi askerlerin, şehitleri düşündüklerini dile getiren Gülsen, mezarlarının düşman çizmesiyle ezilmemesi için Anadolu yakasına defnedilmelerinin, onların ne kadar önemsendiğini gösterdiğini vurguladı.
Gülsen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te, uzak diyarlardan gelerek Tarihi Yarımada'da hayatını kaybeden yabancı askerlerin ailelerine hitaben yazdığı ve dönemin İçişleri Bakanı ile duyurduğu, ''Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükut içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Göz yaşlarınızı dindiriniz! Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır'' mesajını hatırlattı. Gülsen, şehitlerin vatandaşlar ve yöneticiler tarafından önemsenmediğini ileri sürerek, bunu anlayamadığını dile getirdi.
Zekiye Gülsen, Lapseki'de olduğunu iddia ettiği şehitlikle ilgili şu bilgileri verdi:
''Lapseki'de, şimdiki Ziraat Bankası ve Lapseki Devlet Hastanesi yanından başlayan, Barış Manço Çocuk Parkı hizasından sahil boyunca devam eden bölge, eskiden mezarlık olan bölgedir. O bölgede, eski mezarlığın uzantısında, sahil boyunca şehit mezarları vardı. Eskiler hatırlarlar, orada, eski mezarlığın hizasında bir boşluk bırakılmıştı. O bölgede eski mezarlık olduğunu, oradan gelip geçerken, babamın ve ninemin Fatiha okuduğundan ve büyüklerinin mezarlarından bahsettiği için, hatırlıyorum.''
''Şehitler için anıt yapılması lazım''
Eski Milletvekili Zekiye Gülsen, Lapseki'de sahil boyunda bulunan şehitliğin, zamanla ortadan kaybolduğunu öne sürdü.
Çanakkale Savaşları'nda bölge insanından tespit edilen 15 bin şehidin ismini belirlediğini ifade eden Gülsen, bazı kaynakların iddiasına göre de Lapseki, Bayramiç, Yenice ilçeleri ile Çardak ve Umurbey beldeleri ile köylerden 20 bin civarında Çanakkaleli şehit bulunduğunu söyledi.
Bu kahraman şehitlerin anısına, ilçede bir anıt yapılmasını isteyen Gülsen, ''Kahramanlarını unutanlar kahramanlara muhtaç kalırlar, ama vatan kurtaran kahramanlar da kolay yetişmez'' dedi.
Gülsen, tarihini unutanların tarihsiz kalacağına işaret ederek, buraya gerekli ihtimamın gösterilmemesinin, sorumluların sorumsuzluğundan kaynaklandığını savundu.
İlçede yaşayan Engin Çelebioğlu (75) da bölgede mezarların bulunduğunu hatırladığını belirterek, ''Şu an hükümet konağı olan bölgede daha önce elektrik binası yapılırken kemikler çıktı. Ben o zamanları hatırlıyorum. Hatta, bu kemikler (şehit mezarı bunlar) denilerek şehir mezarlığındaki şehitliğe gömülmüştü. O bölgeye bir anıt yapılsa iyi olur diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.
''Yaklaşık 1200 şehit var''
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, bu bölgedeki şehitliklere ilişkin daha önce bir çalışma yürüttüğünü söyledi.
Bölgede, Çanakkale Savaşları sırasında kullanılan iki hastanenin bulunduğunu belirten Sayılır, şu bilgileri verdi:
''O dönemde kullanılan iki hastaneden geriye bir şey kalmadı. Savaş döneminde Arıburnu bölgesinde yaralananlar, buradaki hastanelere getiriliyordu. Bu hastanelerden biri Çardak'taydı. Buraya genelde yaralılar getiriliyordu. Hastanede şehit düşenler, Çardak'ta şu an mevcut şehitliğe defnediliyordu.
Ayrıca Lapseki ilçe merkezinde de bulaşıcı hastalıkların tedavi edildiği bir hastane bulunuyordu. Yaptığımız araştırmalara göre, buraya getirilenlerden şehit düşenler de aynı şehitliğe defnedilmiş. Her iki hastaneye götürülenlerden yaklaşık bin 200 civarında askerin şehit düştüğünü biliyoruz. Şehitlik, o dönemde bugünkü mevcut alanından daha büyük bir alana sahipti.''