'Kriz kahini'nden korkutan uyarı: 3. Dünya savaşı çıkabilir
Kriz kahini olarak da bilinen ABD’li profesör Roubini’ye göre, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki istikrarsızlık dünyayı tehdit eder hale geldi. Çöken devletlerin yeniden yapılanması sağlanmaz ve bölgedeki insanlara fırsat tanınmazsa yeni bir dünya savaşı kaçınılmaz
cumhuriyet.com.trDünyanın en saygın ekonomistleri arasında gösterilen, Amerikalı profesör Nouriel Roubini (57), son makalede dünyanın karşı karşıya olduğu büyük tehlikeye dikkat çekti. 2008’de dünyayı sarsan ekonomik krizi önceden bildiği için adı “kriz kahini”ne çıkan Roubini, Avrupa’ya ‘mülteci krizi’ olarak yansıyan Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki kaos ortamının tüm dünyayı sarsacak bir noktaya geldiği uyarısı yaptı. Avrupa’nın kendi içindeki bölünmüşlüğün, sorunlara doğru çözümlerin bulunmasını engellediğini belirten Roubini şu ifadeleri kullandı:
AVRUPA’NIN STRATEJİSİ YOK
Avrupa Birliği kurumları, bırakın sınırlarında aciliyet arz eden istikrarsızlık ve şiddet sorununu çözmeyi, mülteci ve göçmen akımı konusunda henüz ortak bir strateji belirleyebilmiş dahi değiller.
Ortadoğu’da, Kuzey Afrika’da yaklaşık 20 milyon yer değiştirmiş insan var. Avrupa 1 milyon mülteciyi hazmetmekte sorun yaşıyorsa, eninde sonunda karşısına çıkacak bu 20 milyonla nasıl başa çıkacak? Avrupa dış sınırlarını koruyamazsa, Schengen Antlaşması çökecek. Mültecilere kapıları kapatmak ise halihazırda milyonlarca mülteciyi kabul etmiş olan Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi ülkeleri istikrasızlaştırmak, sorunu daha da kötü bir hale getirmekten başka işe yaramaz. Mültecileri tutması için Türkiye’ye para vermek hem çok maliyetli hem de sürdürülebilir olmaktan uzak. Özellikle Ortadoğu’ yu yeniden inşa edebilmek için, mali kaynakları harcama konusunda ancak Marshall Planı gibi büyük bir planla, uzun dönemli bir istikrar sağlayabilmek mümkün olabilir. Peki Avrupa bunun için payına düşeni ödemeye hazır mı? Bu krizin çözümü mali anlamda Avrupa ve dünya için pahalı bir bedel olur. Fakat bunun alternatifi kaostur ve bunlar yapılmazsa, Üçüncü Dünya Savaşı başlar.”
‘Stratejik ortak düşman oldu; çar, sultana karşı’
İngiltere’de yayınlanan ve dünyanın en saygın haber dergilerinden olan The Economist bu haftaki sayısında, Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Ankara ile Moskova arasında başlayan krizle ilgili geniş bir habere yer verdi. ‘Çar, sultana karşı’ başlığıyla verilen haberde, Türkiye’ nin Rusya’nın stratejik ortağıyken, ana düşmana dönüştüğü belirtildi. Haberde ‘Rusya, Türkiye ile silahlı savaş istemiyor. Ticari savaş, belki… Rusya, Türkiye’yi artık ‘IŞİD’in suç ortağı’ diye anmaya başladı. Yılların diplomasisinin yaptığını, Türk jetinden atılmış bir bomba mahvetti. Stratejik ortak olarak görülen Türkiye aniden ana düşman haline geldi. Kremlin’in baş propagandisti Dimitri Kiselev, tüm pazar akşamını Türkiye’yi yerden yere vurmakla geçirdi” denildi.
Akdeniz savaş gemisi kaynıyor
Suriye ve Irak’ta yaşanan son gelişmeler, dinci terör örgütü IŞİD’e yönelik yapılan saldırılar, Akdeniz’i de hareketlendirdi. Birçok ülke bölgeye savaş gemilerini konuşlandırdı. Akdeniz’deki son tablo şöyle:
TÜRKİYE: 34 GEMİ
20 muhrip, 14 yardımcı gemi var. Bu gemilerden 3 korvet, 1 denizaltı, 1 hücum bot ve 1 fırkateyn sürekli olarak Akdeniz’de hareket halinde. Keşif ve gözetleme görevleri yapıyor.
RUSYA: 13 GEMİ
Suriye’nin Lazkiye bölgesinde hava üssü ve Tartus’ta da deniz üssü bulunan Rusya’nın Akdeniz’de 13 gemisi bulunuyor. Bu gemilerden 4’ünün muhrip 9’unun ise yardımcı gemi olduğu belirtildi.
ABD: 3 GEMİ
ABD’nin 3 muhrip gemisi var. Ancak Körfez’de de bir uçak gemisi ve muharip gemileri bulunuyor.
FRANSA: 5 GEMİ
Paris saldırılarının ardından Akdeniz’deki varlığını artırdı. Ülkenin tek uçak gemisi Charles de Gaulle bölgeye gönderildi. 2 muhrip gemi, 1 fırkateyn ve 1 istihbarat gemisi de var.
İTALYA: 2 GEMİ
İtalya da bölgede uzun süredir 1 fırkateyn ile 1 denizaltı bulunduruyor.
DİĞER ÜLKELER
İngiltere, Belçika, İspanya, Kanada, Portekiz, Yunanistan ve Hollanda’nın da Akdeniz’de birer gemilerinin bulunduğu belirtildi.