Kyoto Protokolü imzalandı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine Yönelik Kyoto Protokolü'nün Türkiye'nin katılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye iklim değişikliği sözleşmesine yönelik Kyoto Protokolü'nü imzaladı. Protokolü imzalan Türkiye artık salım sınırlandırma ve azaltım taahhütlerini yerine getirirken, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik de edecek. Bu amaçla Türkiye, ulusal ekonominin ilgili sektörlerinde enerji verimliliğinin arttırılması, Montreal Protokolü'nce denetlenmeyen sera gazlarının yutaklarının ve haznelerinin, ilgili uluslararası çevre anlaşmalarındaki taahhütlerinin dikkate alınarak korunması ve geliştirilmesi; sürdürülebilir orman yönetimi uygulamaları ile ağaçlandırma ve yeniden ormanlaştırmanın teşvik edilmesine çalışacak.

Ayrıca, sürdürülebilir tarım türlerinin, iklim değişikliği ışığında teşvik edilmesi; yeni ve yenilenebilir enerji türleri, karbondioksiti gideren teknolojiler ile çevre dostu ileri ve yenilikçi teknolojilerin araştırılmaları, teşvik edilmeleri, geliştirilmeleri ve kullanımlarının arttırılmasına da çalışılacak.


Sera gazı salan sektörlere teşvik kaldırılacak

Anlaşmaya göre, sera gazı salımlarına yol açan tüm sektörlerde, Sözleşme'nin amacına ve piyasa araçlarının uygulanmasına aykırı olan piyasa uyumsuzluklarının, mali teşviklerin, vergiler ile gümrük istisnalarının ve sübvansiyonların, kademeli olarak azaltılmaları ya da ortadan kaldırılmaları amaçlanıyor.

Montreal Protokolü'nce denetlenmeyen sera gazlarının salımlarını sınırlayan ya da azaltan politikaları ve önlemleri teşvik etmeyi amaçlayan ilgili sektörlerde de uygun reformlar özendirilecek.

Ulaştırma sektöründeki, Montreal Protokolü'nce denetlenmeyen sera gazlarının salımlarının sınırlandırılması ve azaltılmasına yönelik önlemler de teşvik edilirken, metan gazı salımlarının gerek atık yönetiminde geri kazanım ve kullanım sırasında, gerek enerji üretimi, nakli ve dağıtımı aşamasında sınırlandırılması veya azaltılması planlanıyor.


Havacılık alanında sera gazları azaltılacak

Sözleşmeye imza atan diğer ülkeler ile birlikte Türkiye, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ve Uluslararası Denizcilik Örgütü ile çalışarak, havacılık ve depo yakıtlarından kaynaklanan ve Montreal Protokolü'nce denetlenmeyen sera gazları salımlarının sınırlandırılmasına ya da azaltılmasına çalışacak. Ayrıca Türkiye, 2008-2012 yıllarını kapsayan taahhüt döneminde, karbondioksit eşdeğeri sera gazlarının salımları toplamını, 1990 yılı seviyelerinin en az yüzde 5 aşağısına indirecek.