Kuzuların ahı: 'Yeşil Yol' kabusları oldu
Yeşil Yol köylülerin kâbusu oldu. Yol projesi, köylüleri ve yaylacıları meralardan koparıyor. Hayvancılıkla uğraşan köylülerin ahırları yol nedeniyle yıkıldı, söz verilen yeni ahırlar yapılmadı.
Ömer ŞanDoğu Karadeniz’de, bölgedeki 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayıp turizme açmayı amaçlayan fakat büyük bir doğa katliamına neden olan Yeşil Yol projesi, yaylacıları, hayvancılıkla uğraşan aileleri ve köylüleri yaylalardan ve meralardan koparıyor. Bölgede küçükbaş hayvancılıkla uğraşan köylülerin ahırları da yolun geçeceği güzergâha rastladığı için yıkıldı.
Soğuktan öldüler
Yetkililerin sözüne güvenen ailelerin hayvanları soğuk ve yağışlı havalarda dışarıda kaldı. Bölgede küçükbaş hayvancılıkla uğraşan, Rize Merkez’e bağlı Küçükçayır (Andon) köyünden Turgut Turpçi’nin ahırları da, yolun geçeceği güzergâha rastladığı için, yıkıldı. Ahırlar, söz verildiği gibi bu süre zarfında yapılmayınca kış vakti kar ve soğukta hayvanlar dışarıda kaldı. Aylardır yayla yolu ile Askoroz Deresi arasındaki açık alanda bekleyen hayvanlar, karlı ve soğuk kış şartları altında yaşamak zorunda kaldı.
Koyunların doğum yapma zamanı olduğu için kuzuların dışarıda doğduğunu ve gece doğan kuzuların soğuktan öldüğünü anlatan Turgut Turpçi, şunları söyledi: “Bizi devletimiz mağdur etti. Bizim burada kendi ahırlarımız vardı. Yeşil Yol çalışmalarına karşı gelmedik, devlet dedi diye ahırlarımızı kaldırdık. Bize ‘ahırları yeniden yapacağız’ dediler, bizim yapma gücümüz yok. Hayvanlar şu anda dışarıda, her gece doğuran hayvanlar oluyor, kuzular doğuyor. Her gece 1-2 kuzu burada telef oluyor.”
Köpeklerle nöbet
“10 kişilik bir aileyiz, hayvanlar soğuktan etkilenmesin diye mecburen hayvanları eve koymak zorunda kaldık. Akşamları hasta babam, köpeklerle beraber sabaha kadar bekliyor. Bu gidişle sadece kuzuları değil, bütün hayvanları kaybedeceğiz. Şimdi, bize verilen sözler tutulmadı diye yine biz mağduruz.”