Kuzey Ormanları ağaç savunmasında.... Manzara sorunu ‘kökten’ çözüldü
Kuzey Ormanları Savunması, Katarlı bir bankacının satın aldığı Sarıyer’deki Kocataş Yalısı’nın inşaat çalışmalarında çok sayıda ağacın kesilmesini protesto etti. Otel yapılacak yalının inşaat sorumlusu ağaçların kesilmediğini belirterek “Sadece yol için makiler temizlendi” dedi. Arazide anıt ağaçlar için herhangi bir çevirme yok.
Hazal OcakAtatürk’ten Ecevit’e, Yahya Kemal’den Ruşen Eşref’e birçok ismi ağırlayan, arazisinde bir dönem faaliyet gösteren gazoz fabrikasıyla da ünlü olan Kocataş Yalısı’nın arazisini satın alan Katarlı bankacı Ömer Hüseyin Alfardan çalışmalarına son hız devam ediyor. Kuzey Ormanları Savunması (KOS) aktivistleri araziye giderek yalının müştemilatındaki çalışmalar sırasında çok sayıda ağacın kesildiği iddiasıyla dün eylem yaptı.
İnşaattan sorumlu yetkili ise ağaçların kesilmediğini belirterek “Burada hiç ağaç kesilmedi. Çalışmalar sırasında sadece yol için makiler temizlendi. Zaten buranın sahibi manzara bozuluyor diye 2 ağacın kesilmesini istemiş, ancak izin alamamış” dedi.
Bu arada Boğaziçi Ön Görünüm alanında kalan arazide iş makinelerinin ve beton mikserlerinin çalışması dikkat çekti. Arazide anıt ağaçlar için de herhangi bir çevirme yapılmamış. Bazı anıt ağaçların çevresi çalışmalardan dolayı boşta kalmış.
25 dönümlük Boğaz manzaralı arazi, dünyanın en zengin işadamlarından Katarlı Ömer Hüseyin Alfardan tarafından yaklaşık 235 milyon liraya (70 milyon dolar) satın alınmıştı. Sarıyer Meserburnu Caddesi üzerindeki arazi, doğa harikası ve manzarasıyla tanınıyor.
Arazinin içinde bazıları anıt olmak üzere onlarca ağaç bulunuyor. 1997 yılında yanan boğaz manzaralı yalı ve müştemilatları şimdi otel olmaya hazırlanıyor.
KOS adına basın açıklaması yapan Eren Özmen Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne de başvurduklarını belirterek “Burada herhangi bir yurttaşa çatı onarımı bile yaptırılmazken burada ağaçların kesildiğini görüyoruz. Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nü göreve davet ediyoruz. Buradaki ağaç kesimini durdurmalıdır” diye konuştu.
Araziye gidildiğinde bitki örtüsünün kazıldığı, üzerine inşaat malzemeleri konduğu dikkat çekti. Ayrıca anıt ağaçların çevresinde hiçbir önlem alınmadığı, köklerinin dışarıda kaldığı görüldü. Eyleme katılan İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği öğrencisi Mustafa Çakır “Orman sadece ağaçtan oluşmuyor. Burada bir bitki örtüsü var. Siz ona makinelerle zarar veriyorsunuz. Buradaki ağaçların çevresinde süren çalışmalar onlara zarar veriyor” diye tepki gösterdi.
Yol açıldı, taş döküldü
İnşaat şefi ise ağaçların kesilmediğini belirterek yol açtıklarını ve makilerini temizlediklerini kamyonların geçmesi için yola taş döktüklerini söyledi.
Yetkili “2 ayda bitecekken biz buradaki kalıntıları korumak için 1.5 yıldır kabasıyla uğraşıyoruz” dedi. Öte yandan Boğaziçi İmar Müdürlüğü önceki gün arazide inceleme yaptı.