Kuzey Kore'yi öfkelendiren tatbikat başladı

Güney Kore ile ABD'nin ortak tatbikatı, Kuzey Kore'nin karşı çıkmasına rağmen başladı. Bu yılki tatbikat Kore Savaşı'nda bölünen ailelerin üç yıl sonra yeniden birleşmesine denk geldi.

cumhuriyet.com.tr

Kuzey Kore'nin şiddetle karşı çıktığı ABD-Güney Kore ortak tatbikatı başladı. Tatbikatta sınır ötesi bağlantıların gelişmesinin test edileceği belirtildi. Bu yılki tatbikat Yarımada'da işbirliği umudunu artıran Kore Savaşı'nda bölünen ailelerin üç yılın ardına yeniden bir araya gelmesiyle baraber gerçekleşti.

Pyongyang yönetimi daha önce ortak tatbikatın yeniden birleşmenin sona ereceği salı gününe kadar ertelenmesinde ısrar etti ama Seul bunu reddetti. Kuzey Kore ise nadir bir davranışla planlamadan önce ailelerin birleşmesine izin verdi.

Her yıl gerçekleştirilen "Kilit Çözüm" ve "Yavru Kartal" tatbikatları Kuzey Kore tarafından rutin olarak işgal planı şeklinde değerlendirilerek kınanır. Tatbikat 18 Nisan'a kadar sürecek ve toplam 12.700 ABD ve Güney Kore askeri tatbikata katılacak.

Bilgisayar simülasyonu tatbikatına dayanan Kilit Çözüm bir hafta içinde sona erecek ama hava, kara ve deniz saha eğitimini içeren Yavru Kartal sekiz hafta devam edecek. Seul ve Washington tatbikatın savunma amaçlı olduğunu söylese de Kuzey Kore'nin işgaline karşı savaş senaryoları oynanıyor.

Önceki gün bir açıklama yapan Güney Kore Silahlı Kuvvetler sözcüsü, bu yılki ortak tatbikatların Kuzey Kore’yi kışkırtmamak için nispeten sınırlı ve ölçülü olacağını belirtti.