"Kuzey Kore'ye uluslararası cevap verilemeli"

Çıktığı ilk denizaşırı gezisinin Prag ayağında, halka hitap eden ABD Başkanı Barack Obama'nın konuşmasına, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatması damgasını vurdu. Obama, Kuzey Kore'nin ''kuralları yıktığını ve bu hareketin uluslararası bir cevabı gerektirdiğini'' söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Denizaşırı ilk gezisinde ABD-AB zirvesi için Çek Cumhuriyeti'nde bulunan ABD Başkanı Barack Obama, ''Avrupa'nın merkezi'' dediği Prag'da geniş kalabalıklara hitaben bir konuşma yaptı.

Coşkulu bir kalabalığın alkışlarıyla karşılanan ve konuşması sık sık alkışlarla kesilen Obama, nükleer silahların kontrol altına alınması ve teröristlerin eline geçmesinin engellenmesi konularına odaklandı.

Obama'nın bu konuşmasından saatler önce Kuzey Kore'nin füze fırlatması manidar oldu. ABD Başkanı, ''Mevcut kurallara karşı çıkanlara yaptırım getirilmeli. Kuzey Kore, kuralları yıktı. Bir kere daha, uzun menzilli füze kullandı. Bu bir provokasyondur. Bu silahların yayılması önlenmeli. Sözcüklerin bir anlamı olmalı. Kuvvetli uluslararası cevap gerekiyor.Kuzey Kore bilmeli ki, güvenlik ve uluslararası itibar yasal olmayan silahlarla sağlanamaz. Omuz omuza durmalıyız ve Kuzey Kore'yi yönünü değiştirmeye zorlamalıyız'' diye konuştu.

ABD Başkanı, ''uluslararası cevaptan'' bahsederken, bunun BM Güvenlik Konseyi'nde alınacak kuvvetli bir kararla başlayabileceğine işaret etti.

 

Nükleer zirve

Obama, ABD'de gelecek yıl içinde nükleer güvenlik amacıyla bir küresel nükleer güvenlik zirvesi yapılmasını da önerdi.

Prag konuşmasıyla yeni bir girişimi duyurduğunu belirten Obama, nükleer materyalin dünyada gelecek dört yıl içinde güvenlik altına alınması çabası içinde olacağını kaydetti. Zirve de bu amaca hizmet edecek.

ABD Başkanı, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile G-20 zirvesi sırasında nükleer silahların kontrol altına alınması yönünde görüşmeler için anlaştıklarını hatırlattı ve ABD'nin somut adımlar atacağını söyledi.

 

"Füze savunma sistemine ihtiyaç kalmayabilr"

İran'ın nükleer programı konusuna da değinen Obama, ''Biz diyaloğa inanıyoruz'' dedi. İran'a diyalog için açık bir seçenek sunacaklarını kaydeden Obama, bu seçeneklerden birinin ekonomik ve siyasi olarak İran'ın nükleer enerji ihtiyacının kuvvetli uluslararası denetim altında desteklenmesi olduğunu, diğerinin ise İran'ın kendini uluslararası toplumdan izole etmesi olduğunu söyledi.

Obama, ''İran'ın nükleer bir ülke olma arayışı sadece bize değil, bütün dünyaya tehdittir. Eğer İran'ın nükleer tehdidi ortadan kalkarsa, güvenlik bakımından önemli bir temel oluşturulmuş olacak ve Avrupa'da füze savunma sistemine ihtiyaç kalmayacak'' dedi.

ABD'nin de kendi ulusal güvenlik stratejisinde nükleer silahları azaltacağını ve dünyadaki diğer ülkeleri de bu yönde cesaretlendireceğini vurgulayan Obama, konuşmasında iklim değişikliği meselesine de değinirken, ABD'nin bu konuda liderlik rolü üstlenmeye hazır olduğunu bildirdi.