Kuzey Kore'den uzun menzilli füze denemesi
Kuzey Kore'nin, uluslararası uyarılara karşı gelerek uzun menzilli füze denemesi yaptığı bildirildi.
cumhuriyet.com.trResmi medya organları, Unha-3 füzesinin fırlatıldığını ve uydunun başarıyla yörüngeye yerleştiğini duyurdu. Kuzey Kore, daha önce teknik sorunlar nedeniyle füzenin fırlatılmasının 29 Aralık'a ertelendiğini açıklamıştı. Birleşmiş Milletler, ABD, Güney Kore, Japonya ve diğer ülkeler, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini kınadı.
Kuzey Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kim Min-seok, televizyonlardan canlı yayınlanan basın toplantısında Kuzey Kore'nin fırlattığı füzeyi yerel saatle 9.51'de tespit ettiğini, füzenin ilk katının bir dakika sonra Sarı Deniz'e düştüğünü, füzenin en son 9.58'te Okinawa'nın batısında görüldükten sonra radarlardan kaybolduğunu açıkladı.
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Yung-bak, ulusal güvenlik konseyini acil toplantıya çağırırken Dışişleri Bakanı Kim Sung-hwan, Kuzey Kore'ye uygulamanın sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulundu.
Japonya Dışişleri Bakanlığı ise, BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanması talebinde bulundu. BM Güvenlik Konseyi'nin 1874 sayılı kararı, Kuzey Kore'nin nükleer ya da balistik deneme yapmasını yasaklıyor.
Kuzey Kore'nin Nisan ayında yaptığı deneme başarısız olmuş, Taepodong-2 füzesinin ilk katı Sarı Deniz'de Seul'un 165 km uzağına, çalışmayan ikinci ve üçüncü katları ise açık denize düşmüştü. Kuzey Kore, uzun menzilli balistik füzesi Taepodong-2'yi daha önce de Temmuz 2006 ve Nisan 2009'da denemişti.
Babası Kim Jong'un 17 Aralık'ta ölmesinin ardından iktidara gelen genç lider Kim Jong Un, Kuzey Kore'nin balistik füze ve nükleer silah hedeflerinin devam edeceğini açıklamıştı.
Beyaz Saray: Yüksek derecede provokatif bir eylem
Beyaz Saray, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini ''bölgesel güvenliği tehdit eden yüksek derecede provokatif bir eylem'' olarak niteledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor, yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Kore'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yasaklamalarına rağmen uzun menzilli füze denemesinin, ''bölgesel güvenliği tehdit eden, BMGK'nın 1718 ve 1874 sayılı kararlarını doğrudan ihlal eden, Kuzey Kore'nin uluslararası yükümlülüklerini çiğneyen ve küresel çapta nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejimine zarar veren yüksek derecede provokatif bir eylem'' olduğunu belirtti.
Bu adımın, Kuzey Kore'nin ''sorumsuzca davranış'' modelinin yeni bir örneğini oluşturduğunu kaydeden Vietor, ''ABD, Kuzey Kore'nin provokasyonları karşısında tetikte olmayı ve bölgedeki müttefiklerimizin güvenliğine tam bağlılığını sürdürüyor'' ifadesini kullandı. Vietor, ABD'nin, bölgesel güvenliğe yönelik bu ''mevcut tehdidi'' dikkate alarak, müttefikleri ve ortaklarıyla yakın koordinasyonunu güçlendireceği ve artıracağını, Kuzey Kore'ye karşı ''uygun eylem'' için BMGK ve diğer ülkelerle birlikte çalışacağını bildirdi.
Uluslararası toplumun, Kuzey Kore'ye BMGK kararlarını ihlal etmesinin sonuçları olacağı yönünde net mesaj göndermek için uyumlu şekilde birlikte çalışması gerektiğini kaydeden Vietor, açıklamasına şöyle devam etti: ''Kuzey Kore, bu tür provokatif eylemlerle kendini daha da yalnızlaştırıyor. Sınırlı kaynakları balistik füzelerin ve nükleer silahların geliştirilmesine harcaması, Kuzey Kore'ye güvenlik ve uluslararası toplumun kabulünü getirmedi ve hiçbir zaman da getirmeyecek. Kuzey Kore kendisini gerçek manada ancak uluslararası normlara uyarak, taahhütlerini ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirerek, halkını beslemek, çocuklarını eğitmek ve komşularının güvenini kazanmak için çalışarak güçlendirebilir.''
Rusya: BMGK kararı ihlal edildi
Rusya, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesine tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kore'nin füze denemesiyle BM Güvenlik Konseyi'nin 1874 nolu kararını ihlal ettiği belirtilirken, bu girişimin kabul edilemez olduğu açıklandı.
Açıklamada, Kuzey Kore'nin attığı bu adımın Kuzey Doğu Asya'daki mevcut duruma olumsuz etki edeceği vurgulanırken, "Kuzey Kore'yi, BM Güvenlik Konseyi kararlarını karşısına alan herhangi bir yeni adım atmamaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Çin, denemeyi esefle karşıladı
Çin, Kuzey Kore'nin sürpriz bir şekilde yaptığı uzun menzilli füze denemesini esefle karşıladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, uluslararası toplumun genel olarak endişe duyduğu Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini esefle karşıladıklarını belirtti.
Kuzey Kore haber ajansı KCNA, Unha-3 füzesinin fırlatıldığını ve uydunun başarıyla yörüngeye yerleştiğini duyurmuştu.
Kuzey Kore'nin Nisan ayında yaptığı deneme başarısız olmuş, Taepodong-2 füzesinin ilk katı Sarı Deniz'de Seul'ün 165 kilometre uzağına, çalışmayan ikinci ve üçüncü katları ise denize düşmüştü. Kuzey Kore, uzun menzilli balistik füzesi Taepodong-2'yi daha önce de Temmuz 2006 ve Nisan 2009'da denemişti.
Babası Kim Jong'un 17 Aralık'ta ölmesinin ardından iktidara gelen genç lider Kim Jong Un, Kuzey Kore'nin balistik füze ve nükleer silah hedeflerinin devam edeceğini açıklamıştı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague: Kuzey Kore Büyükelçisini, çağırdık
İngiltere, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini kınadı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, füze denemesinin BM Güvenlik Konseyi'nin balistik füze denemeleriyle ilgili 1718 ile 1874 sayılı kararlarının ihlali anlamına geldiğini kaydederek, "Kuzey Kore'nin füze denemesini şiddetle kınıyorum" dedi. Denemeyi "provokatif bir davranış" olarak tanımlayan Hague, bunun bölgedeki gerginlikleri artıracağını kaydetti.
Hague, Kuzey Kore'nin Londra Büyükelçisini konuyla ilgili İngiltere Dışişleri Bakanlığına çağırdıklarını ifade ederek, İngiltere'nin ayrıca BM Güvenlik Konseyi'ndeki ortaklarıyla konuyu görüşeceğini bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı açıklamasında, Kuzey Kore'yi benzer provokatif davranışlardan kaçınmaya çağırdı.
BM Genel Sekreteri Ban'dan tepki
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesine tepki gösterdi. BM Genel Sekreter sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, ''Genel Sekreter, Kuzey Kore tarafından gerçekleştirilen füze denemesini esefle karşılamıştır. Bu denemenin uluslararası toplumun güçlü birlik çağrısına açıkça meydan okuması daha fazla üzüntü sebebidir'' denildi.
Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesinin, BM Güvenlik Konseyi'nin 1874 sayılı kararını ihlal ettiği belirtilen açıklamada, Genel Sekreter Ban, Pyongyang yönetimine, bu tür denemelerden ziyade komşuları ile iyi geçinerek halkının yaşam kalitesini yükseltmesi yönünde tavsiyede bulundu.
Genel Sekreter Ban'ın yazılı açıklamasında ayrıca, bu provokatif eylemin bölgede barış ve istikrar üzerinde yaratabileceği olumsuz sonuçlar konusunda duyduğu endişe dile getirildi. Sözcülük ofisi, Genel Sekreterin ilgili hükümetler ile yakın temas içinde olduğunu ve bu yakın ilişkilerini Kore yarımadasına barış ve istikrarın gelmesi yolunda çaba göstermek için kullanma kararlılığını teyit etti.