Kuzey Irak'taki Kürtler eleştirildi

İnsan Hakları İzleme örgütü, kuzey Irak'taki Kürt yetkililerle Bağdat'taki merkezi yönetim arasında süregelen anlaşmazlığın, bölgedeki azınlıklar için "insan hakları felaketine" yol açabileceği işaretini verdiği uyarısında bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Merkezi New York'ta bulunan örgütün raporunda, "Kuzey Irak'taki Hristiyan, Şabak ve Yezidi gibi azınlıkların, direnişçilerin hedefi olduğu ve bölgedeki yarı özerk yönetimle Bağdat hükümetinin arasında sıkışıp kaldıkları" bildirildi.

Erbil'de yayımlanan 51 sayfalık raporda, merkezi hükümet, azınlıkları koruma konusunda başarısız olmakla eleştirilirken, Kürt yetkililere yönelik eleştirilerin bulunduğu uzun bir listeye yer verildi.

Raporda, Kürt yetkililer, keyfi gözaltı ve tutuklamalarla Kürtlerin "yayılmacı politikalarına" direnenlerin gözünü korkutmakla suçlanırken, yine Kürt yetkililerin, örneğin yeni ibadet yerleri için ödeme yaparak bazı azınlık gruplarının sempatisini kazanma girişimlerinden bahsedildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, kuzey Irak'taki Kürt yetkililerle Arapların çoğunlukta olduğu hükümet arasında uzun zamandır süregelen anlaşmazlığın, yeniden patlama noktasına geleceği işareti verdiği belirtilerek, "Bu, asırlardır orada yaşayan küçük azınlıklar için tam anlamıyla insan hakları felaketi oluşturma riski taşıyor" ifadesi kullanıldı.

Raporda ayrıca, çok sayıda azınlık grubunun bulunduğu ve Kürtlerin etkilerini genişletmeye çalıştıkları Ninova vilayeti konusuna da değinildi. Kürtlerin kazanımlarının, buradaki çok sayıda Sünni Arabı öfkelendirdiği ve Musul'un, direnişin son merkezlerinden biri haline dönüşmesine yardımcı olduğu kaydedildi.

Örgüt, azınlıkların, sıklıkla direnişçilerin yıkıcı saldırılarının hedefi olduğunu bildirerek, buna örnek olarak, 2008 yılı sonunda direnişçilerin, Musul'da 40 Keldani'nin ölümü ve binlercesinin evlerini terk etmesine yol açan eylemleri verildi. Bölgede yine 2007 yılında Kataniye köyünde düzenlenen intihar saldırılarında, Yezidi azınlığın 500'den fazla üyesinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Irak'ın kuzeyindeki yönetim ise internet sitesinde yaptığı açıklamada, rapordaki suçlamaları reddederek, bunun, "Ninova'daki koşulların sistematik olarak yanlış anlaşılması ve Irak tarihiyle ilgili endişe verici biçimde bilgisizliği ortaya koyduğu" ifade edildi.

Açıklamada, Kürt yetkililerin, tüm Irak'ta hoşgörü konusunda ısrarlı olduğu savunuldu ve azınlıkları hedef alan saldırılardan direnişçiler sorumlu tutuldu.

Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi'ye bağlı insan hakları bürosunun başkanı Yahya Gazi ise büronun, Musul ve çevresindeki azınlıklarla bağlantı kurduğunu söyleyerek, hükümetin azınlıkların yüz yüze olduğu sorunların ağırlığını bildiğini ve onlara yardım etmeye çalıştığını bildirdi.