Kütüphane artık sokakta
Avrupa’da ve Amerika’da hızla yayılan ‘Book Crossing’ kampanyası Türkiye’de de ‘Sokak Kütüphanesi’ ismi ile Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi tarafından başlatıldı
cumhuriyet.com.trParklarda, telefon kulübelerinde, kafelerde, sokaktaki bankların üzerinde bir kitapla karşılaşırsanız şaşırmayın, çünkü artık Bakırköy bir 'sokak kütüphanesi'. Son zamanlarda Avrupa'da ve Amerika'da hızla yayılan 'Book Crossing' kampanyası Türkiye'de de 'Sokak Kütüphanesi' ismi ile Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi tarafından başlatıldı. Okuma alışkanlığını arttırmak amacıyla başlatılan kampanya, ayrıca insanların herhangi bir ücret ödemeden kitaplara kolaylıkla ulaşabilmesini sağlıyor. Amblemli kitapların arka kapağında kaç okucuya ulaşıldığını tespit etmek için de bir numaratör bulunuyor.
Bakırköy Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi Başkanı Meltem Ünal Erzen, ilk kez bir kitapseverin ismini gizli tutarak parklara kitap bırakmasıyla başlayan ve dünyaya yayılan bu kampayanın etkili bir yol olduğunu düşünüyor. Ünal Erzen, "Amerika'da ve Avrupa'da yaygınlaşan uygulamayı biz de hayata geçirmek istedik. Elimizde 5 binin üzerinde kitap vardı, Bakırköy Belediyesi'nin de desteğiyle çalışmalara başladık. Adını 'Sokak Kütüphanesi' olarak belirleyip önce duyurusunu yaptık. Sonuç, beklediğimizin üstünde bir ilgiydi. Dağıtıma başladığımız gün kitaplar tükendi. Parklarda herkesin elinde bir kitap okurken görmek bizi çok mutlu etti" diyor.
'Beni oku'
Kitaplar, yıpranmalarını önlemek için PVC benzeri bir malzeme kaplanmış. Üzerine dikkat çekecek bir renkte 'Beni Oku' yazan sticker’lar yapıştırılmış. Kapakların içinde, bu kampanyanın ne amaçla yapıldığı, kitabın okunduktan sonra ne yapılması gerektiği, yağmurlu havalarda kapalı mekânlara bırakılmasını rica eden yazılar bulunuyor. Ayrıca hangi tarihte, kaçıncı kişinin okuduğunun bilinmesi için de bir tablo yer alıyor. Kitapların takibinin çok kolay olmadığını belirten Ünal Erzen, "Biz bazı kitapları kaybetmeyi göze aldık, ama kaybetsek bile elbette o kitaplar da bir yerlerde okunuyor olacaktır. Amacımız en ekonomik yolla okumak ve okutmak. Görsel medyanın renkliliği, irdelemeyen, düşünmeyen, araştırmayan bir toplum yapısının oluşması dolayısıyla kitap okuma alışkanlığı içler acısı durumda. Bir de buna kitap fiyatlarını eklersek, okumak isteyenlerin de kısıtlı sayıda okuyabildiklerini görüyoruz" diyor. Ünal Erzen, bağışlarla toplanan kitapların sayısını çoğaltmak için Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi "Sokak Kütüphanemiz için evinizdeki fazla kitaplara ihtiyacımız var" sloganıyla yeni bir kampanya başlatmaya hazırlandıklarını da belirtiyor. (Kitap bağışı yapmak için: 0 212 465 10 02)