'Kutu kutu makbuz'

Türkiye'yi sarsan “Büyük Rüşvet” operasyonuyla ilgili iddialar havada uçuşuyor.

Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet

Soruşturmanın kapsamında tutuklanan isimlerden Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın evinde ayakkabı kutusunda bulunan 4.5 milyon Avro’nun imam hatip lisesi yapılması için yapılan bağış parası olduğu iddia edildi. Kamuoyunu tatmin etmeyen bu savunmayla ilgili bugüne kadar herhangi bir belge-bilgi ortaya çıkmadı. Bu süreçte üst düzey bir yetkiliden önemli bir iddia geldi. Tıpkı Deniz Feneri e.V. davasında olduğu gibi “sahte makbuz” basıldığı öne sürülüyor.

Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmanın Türkiye ayağını yürütürken görevden alınan savcılar bağış paralarıyla ilgili düzenlenen makbuzların büyük bir bölümünün sahte olduğunu ispatlamıştı. Almanya'daki uzmanlar bağış makbuzlarının aynı elden birkaç gün içerisinde çıktığını kriminal incelemede tespit etmiş, Türkiye'deki savcılar da makbuzların üzerlerinde yazan isimlere ödeme yapılmadığını yapıldıysa da makbuzda yazan rakamla örtüşmediğini belgelemişti.

Siyasiler ne demişti?

Başbakan Tayyip Erdoğan Pakistan dönüşü uçakta gazetecilere şöyle konuşmuştu: “Halkbank müdürünün evinde çıkan bir şey, bankayla ilgisi var mı? Böyle bahsedilmesi, vatana ihanettir. Müdürün dürüstlüğünden en ufak şüphem yok. Olsa olsa saflığının kurbanı olmuştur. Bunu farklı yerler çekme gayreti olacaktır. Süleyman Bey bunun dekontunu vermiş mi vermemiş mi? Eğer dekont verdiyse bu ayrı ya da kaydını almak üzere. Ortada makbuz varsa o zaman kimsenin söyleyecek bir şeyi kalmaz. Eğer mevzuat itibarıyla hayır sahibinin makbuzunu teslim ediyorsa, o hayır sahibi de bunun çıkışını kayıt altına aldıysa. Hayır sahibi de, okul da bunu söylüyor. Emniyet’in de yapacağı şey bankada en ufak bir şey var mı yok mu? Arayıp bulursun ama sen işi hemen buraya getirirsen bu ihanettir. Suçluların, bunun bedelini ödemesi lazım. Bunlar hâlâ bu ülkeyi sahipsiz zannediyorlar. Böyle bir banka için nasıl böyle bir şeyin içine girersiniz.”

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ayakkabı kutularından çıkan para bağışmış... Makbuzları varmış... Bana gelsinler ben bir saat içinde bin tane makbuz keseyim” demişti.

Böylece bir yolsuzluk soruşturmasında daha “sahte makbuz” tartışması doğmuş oldu. Soruşturma sonucunda savcılığa sunulacağı söylenen makbuzların da gerçek olup olmadığı yapılacak kriminal incelemeler sonucu ortaya çıkacak.