'Kusurluysa şiddeti hak görüyorlar'
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Türkiye'de yapılan bir araştırmanın, erkeklerin yüzde 44,9'u eşinin kusuru halinde ona şiddet uygulamayı bir hak olarak gördüğünü otaya çıkardığını belirtti.
cumhuriyet.com.trEge Üniversitesi (EÜ), EÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen ''Kadına Yönelik Şiddet Sempozyumu'', Bornova Belediyesi Nikah Salonu'nda başladı.
EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, ''Kadınların eşitlik temelli haklarını, devletin kurucusu sayesinde dünyadaki bir çok ülkeden önce elde eden Türkiye'de, kadına yönelik şiddet olayları yaşanıyor olması üzüntü verici'' dedi. Prof. Dr. Yılmaz, Birleşmiş Milletler (BM) Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi'nde, ''İster kamusal, ister özel yaşam alanında olsun fiziksel, cinsel ve psikolojik her türlü acı veren veya verebilecek olan, ruhsal çöküntüye yol açan ve kadını ekonomik özgürlüklerden yoksun bırakan eylemlerin şiddet olarak tanımlandığını'' anlattı.
Devletin her şeyden önce kadının zorla başkasına bağımlı hale getirilmesine yol açacak tutumları önlemesi gerektiğini, AB ve ABD de dahil dünyada kadına yönelik şiddetin olmasının Türkiye'deki şiddeti maruz gösteremeyeceğini dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu: ''Bizi Türkiye ilgilendiriyor ve Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre, erkeklerin yüzde 44,9'u eşinin kusuru halinde ona şiddet uygulamayı bir hak olarak görüyor. Yine erkeklerin yüzde 66'sı evde kendisini mutlak otorite olarak görüyor ve yüzde 64'ü de evde karı ile kocanın anlaşmazlığı halinde kadının kocasıyla tartışmaması gerektiğini düşünüyor. Şiddeti önlemenin en etkin yolu eğitimden geçiyor. Ancak, şiddetin önlenmesi için eğitimden kastımız, diplomadaki yükseköğrenim değil, eğitimin günlük yaşamda içselleştirilmesidir. Ne yazık ki, yükseköğrenim gören kadınlar da şiddet görüyor ve bunun sayısı her geçen gün artıyor. Ayrıca yapılan araştırmalar, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin doğuda, batıdan daha fazla olduğu görüşünü doğrulamıyor. Türkiye'nin her yerinde kadın şiddet görüyor.''
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Aksoy ise şiddetin dünyada tarih boyunca, güçlü olanın gücü üzerinden karşısındakine üstünlük kurması şeklinde süregeldiğini belirtti. Prof. Dr. Aksoy, ''İnsan sahip olduğu gücü ancak eğitimle kontrol altına alabilir. Onun için bizim, kadınımızı da erkeğimizi de eğitmemiz, insanlara haklarını ve bu haklarını nasıl kullanacaklarını öğretmemiz gerekiyor'' dedi.
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır da toplumda kadına yönelik şiddetin, doğru olmayan bir şekilde örf ve adetlere sığınılarak var edildiğine işaret etti. Sındır, herkese ve her kesime eşit hizmet anlayışı ile hizmet verdiklerini, ancak eşitsizlikle karşı karşıya olan kadınlar, yoksullar gibi gruplara pozitif ayrımcılık uyguladıklarını sözlerine ekledi.