Kuşların göç yolları uzaydan izlenecek

Küçük kuşlar, kelebekler, arılar ve meyve yarasaları üzerine takılan küçük radyo alıcıları ile uzaydan izlenecek. Böylelikle yanardağ ve diğer felaketlerin uyarılmasına yardımcı olunacak.

cumhuriyet.com.tr

Uygulamanın gelecek yıl Uluslararası Uzay İstansyonu'na yerleştirilecek alıcılar ile bu proje yürütülecek. Küçük canlıları uzaydan saat saat izlemenin onları uzun vadede göç yolalrını anlama açısından devrimsel bir adım olduğu belirtildi.

Ayrıca insanları hayvanlarda beliren Sars, kuş gribi, Batı Nil Virüsü  gibi hastalıklardan korumaya yardımcı olacağı belirtildi.

Birçok hayvan sürekli olarak göç ediyor fakat biyologlar kesin hareketleri konusunda çok az bilgiye sahip ve bunların çoğu da büyüklere ait. Ama düşük yörünceli Icarus yabani hayat alıcısı Dünya'nın 320 km üzerinde dönecek.

40 milyon euroluk projenin koordinatörü Uschi Müller bu alıcının kelebekleri bile izleyeceğini vurguladı. Projenin arkasında Almanya ve Rusya uzay ajansları ile diğer 12 bilimsel örgüt var.

Müller "Başlaması ile Icarus bilimcileri 5 g verici kullanacak ama gelecekte 1 gr'ım altında bundan daha küçüğü olacak. Bunlarla küçük böcekleri de inceleyebileceğiz. Bu koruma, sağlık ve felaketleri tahmin için kullanılacak" dedi.

Tektonik felaketleri algılama yeteneklerinin bu gibi hayvanların algılama kapasitesinin yüksek olduğunu belirten uzmanlar felaketlerden daha önce kaçabilmek için bu çalışmanın yararlı olacağını kaydetti.