Kuşlar, Seyfe Gölü'nü terk etmiyor

Kırşehir'de bulunan, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Seyfe Gölü, kurak geçen yaz aylarına rağmen başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türünü misafir ediyor.

cumhuriyet.com.tr

Seyfe Gölü'nün son durumuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kırşehir Çevre ve Orman Müdür Vekili Reşat Karaca, son yıllarda konuyla ilgili bütün kamu ve özel kuruluşların Seyfe Gölü'yle ilgili çalışmalar yaptığını belirterek, ''8 yıldır çevre ve orman il müdürlüğü görevini yürütmekteyim. Seyfe Gölü için bakanlığımızın ve valiliğimizin yaptığı bazı çalışmalar var. Bundan önceki yıllarda temmuz ayında kuruyan gölde tek su kuşu yokken bugün birçok kuş çeşidini görüyoruz'' dedi.

Göldeki balık ölümleriyle ilgili incelemeler yapıldığını, yüzlerce, binlerce balığın ölmediğini ifade eden Karaca, şöyle konuştu:

''Tahliye kanallarındaki su azlığı nedeniyle yeterli oksijen alamayan minik balıklarda ölümler olabiliyor. Bunların dışında ölü balık görmedik. Bazı kişiler, ölen balıkları kuşların yediğini söylüyor. Kirlilikten balık ölümleri olsaydı ve bu ölen balıkları kuşlar yeseydi kuşların da ölmesi gerekirdi. Ayrıca, Seyfe Gölü Yönetim Planı kapsamında yapılan mevsimsel tahlillerde, değerleri aşan kirliliğe rastlanmadı. Seyfe Gölü, Seyfe, Horla ve Malya pınarlarından besleniyor. Öte yandan, Gümüşkümbet ve Seyfe köylerinin tarım arazilerini sulamak için Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce Seyfe Pınarı'na su pompası kurulmuş, bu pompa daha sonra sulama kooperatifine devredilmiş. Tarım arazilerinin sulaması yıllarca buradan yapılmış. Ancak Çevre ve Orman Bakanlığınca oluşturulan Ulusal Sulak Alan Komisyonu kararlarıyla gölün kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasından dolayı su pompası kapatıldı.''

Yazın gölün su seviyesinin yüksek olmasının sebeplerinden birinin de sulama pompalarının kapatılarak gölün beslenmesinin sağlanması olduğunu ifade eden Karaca, ''Ayrıca Seyfe Pınarı'ndan oluşan tatlı su göleti, balıkların yetişmesi, sazlıkların oluşması, su kuşlarının üremesi ve yaşaması için kaynak oluşturuyor'' dedi.

Karaca, gölün çevresinde tarımla uğraşan çiftçilerin de mağdur edilmemesi için, tarımsal sulama ihtiyacının alternatif çözümlerle karşılanmaya çalışıldığını, bu çözüm yollarının daha da çeşitlendirilmesi gerektiğini kaydetti.