Kuş gribi şüphesi üzerine tavuk ve yumurtada uzman uyarısı
Üç ildeki kuş gribi şüphesi üzerine uzman uyarısı: İyi pişmiş tavuk ve yumurtada virüs yaşamaz, risk yoktur.
Sibel Bahçetepe/ CumhuriyetAmbalajlı ve bilindik markalara ait tavuk ve yumurtaların tüketilmesi gerektiğini, bunların daha güvenilir olduğunu vurgulayan Arslan, “Yumurtalar için de benzer risk var mı” sorusuna “Hastalıklı hayvanın yumurtasında da aynı risk var. Böyle bir yumurtanın kabuğuna dokunduğumuz da hasta olabiliriz. Tavuk ve yumurta 70 santigrat derecede ısıtılırsa zaten bu virüs ölüyor. Risk kalmıyor. Etin içi de 70 dereceye gelmeli. Bunun için mesela yumurta kaynıyorsa, kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynaması beklenmeli. Et pişirilecekse pişirilme noktasından sonra 5 dakika daha o sıcaklıkta kalması gerekiyor” yanıtını verdi.
Hastalıktan korunmak için öneriler
- Çevrede tavuk veya kuş ölüsü görüldüğü zaman ellenmemeli, özellikle gıda, tarım ve hayvancılık müdürlerine haber verilmeli.
- Veteriner hekimler risk görürse, o bölgede karantina uygulanmalı.
- Risk varsa tavuklar itlaf edilmeli.
- Araç ve insan giriş-çıkışı bu bölgelere sınırlandırılmalı.
- Dezenfekte kurallarına dikkat edilmeli, el temizliğine çok önem verilmeli.
Kuş gribi nedir?
Hindi, tavuk gibi kanatlı hayvanları etkileyen ve bu hayvanlarda ölüme neden olan bir hastalık. Hastalığın etkeni H5N1. H5N1’in yer aldığı Influenza A virüs grubu, kanatlı sürülerinde çok hızlı yayılıyor. Kontrolü oldukça zor ve bir ülkeden diğerine göç eden kuşlarla taşınıyor. Kanatlılarda tedavisi yok ve şiddetli ölümle seyrediyor.
Belirtileri:
38,5 veya daha üstü bir ateş
Baş ağrısı
Solunum sıkıntısı
Göz ve yüzde kızarma
Burunda akıntı