‘Kurultay’da kritik gün

MHP’de muhaliflerin toplantısından, “Gemerek’teki mahkemenin tedbir kararının bugün akşama kadar kaldırılması halinde kurultay toplanabilir. Aksi takdirde Yargıtay beklenecek” kararı çıktı.

SELDA GÜNEYSU

Kurultayın yılan hikâyesine döndüğü MHP’de muhalif kanattan Koray Aydın, Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan’dan kurultay açıklaması geldi. MHP’de muhalif cepheden 4 genel başkan adayı, bugün mesai bitimine kadar “Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin tedbir kararının kaldırılması halinde 15 Mayıs’ta kurultayı yapacaklarını, aksi takdirde ise Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin kararının bekleneceğini” bildirdi.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin “olağanüstü kurultay toplansın” yönünde verdiği kararın ardından atanan çağrı heyeti “tüzük kurultayının 15 Mayıs’ta yapılmasını” kararlaştırmıştı. Bu süreçte genel merkez Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri’nden kurultaya ilişkin “ihtiyadi tedbir” kararı çıkartmıştı. Hatta Ankara 25. İcra Müdürlüğü’ne başvurularak, “ihtiyadi tedbir kararının” uygulanması istenmişti. Bu nedenle muhaliflerin önünde kurultayın yapılması için iki engel bulunuyor. Bunlardan ilki Tosya ve Gemerek mahkemelerinden kurultaya ilişkin alınan “ihtiyadi tedbir” kararı. Bir diğer engel de Yargıtay’ın kararı mayıs ayı içinde yapacağına dair açıklaması.

Dün 4 genel başkan adayı bir araya gelerek, durum değerlendirdi. Yapılan açıklamada “Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin tedbir kararının kaldırılması halinde 15 Mayıs’ta kurultay yapılacağı, aksi takdirde de Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin kararının bekleneceği” bildirdi.

GENEL MERKEZ ‘TEDBİR’ ALACAK

Yargıtay’ın mayıs ayı içinde “olası kurultay kararı” vermesi karşısında ise MHP’nin çareleri tükenmiş değil. Edinilen bilgiye göre, eğer Yargıtay’dan “olağanüstü kurultay yapılsın” yönünde bir karar çıkarsa, genel merkez muhalif delegeleri, olağanüstü kurultay öncesinde “tedbirli olarak ihraç istemiyle” disipline sevk edebilir. MHP’nin Siyasi Partiler Yasası’na göre böyle bir hakkı bulunuyor. Siyasi Partiler Yasası’na göre “disipline sevk edilen üyeler, parti içindeki görevlerinden de uzaklaştırılmış sayılıyor. Bu da üyeliklerinin askıya alınması anlamına geliyor.” Siyasi Partiler Yasası’nın 59. maddesi de “Tedbir niteliğinde olmak üzere disiplin kuruluna sevk edilen üye, parti içindeki görevinden derhal uzaklaştırılabilir” deniliyor. “Tedbirli olarak hakkında ihraç istemiyle disipline sevk edilen” delegelerin de “üyelikleri askıya alınacağından” olası bir kurultayda oy kullanma hakkı bulunmuyor.