Kurultay’a 1 yıl erteleme

CHP PM’de üyelerin büyük bölümü İhsanoğlu için ‘yöntem doğru olmasa da desteklemeliyiz’ görüşünü bildirdi.

Ayşe Sayın / Cumhuriyet

 Ekmeleddin İhsanoğlu’nun MHP ile birlikte Cumhurbaşkanlığı için “çatı aday” olarak gösterilmesi kararının tartışıldığı CHP Parti Meclisi’nde (PM) söz alan üyelerin büyük bölümü“aday gösterilme yöntemi”ni eleştirmekle birlikte destek yönünde görüş bildirdi. Aralarında eski genel başkan yardımcılarından Adnan Keskin’in de bulunduğu 5 üye, hem İhsanoğlu hem de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sert eleştiriler yöneltti. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise eleştirileri anlayışla karşıladığını ve bu süreçte kendisinin risk aldığını bir kez daha vurgularken, İhsanoğlu’nu herhangi bir kesimin ya da kişinin önerisiyle değil, kendisine gelen isimler arasından en uygunu olduğu için aday gösterme kararı aldığını bildirdi. Toplantıda, CHP’nin temmuz ayı içinde yapılması gereken olağan kongresi de 1 yıl süreyle ertelendi.

CHP PM, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun mayıs ayı içinde yaptığı Merkez Yönetim Kurulu (MYK) değişikliği sonrasında ilk kez toplandı. Eski MYK üyeleri Adnan Keskin, Bihlun Tamaylıgil, Umut Oran, Perihan Sarı ve Gökhan Günaydın da ilk ilk kez PM üyesi olarak toplantıya katıldılar. Kemal Kılıçdaroğlu’nun açış konuşmasının ardından basına kapalı devam eden ve yaklaşık 2.5 saat süren PM’nin ana gündem maddesi ise Ekmeleddin İhsanoğlu’nun MHP ile birlikte cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi kararı oldu. Toplantıda üyelerin büyük bölümü “aday belirleme” yönteminin yanlışlığına vurgu yaparak bütün kesimlerle görüşen Kılıçdaroğlu’na “partinin en yetkili organı olan PM’nin görüşünü almadığı” eleştirisini yöneltti. Bazı üyeler ise CHP’nin kendi adayını çıkarmasını istediklerini ancak “uzlaşma” adına İhsanoğlu isminin belirlendiğine dikkat çekerek, tam olarak içlerine sindiremeseler de adaya destek verilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Parti hukuku çiğnendi

Toplantıda en sert eleştiriler ise eski genel başkan yardımcısı Adnan Keskin ile İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’den geldi. Edinilen bilgiye göre Adnan Keskin, aday belirleme sürecinde PM’nin devre dışı bırakılarak “parti hukukunun yok sayıldığını” ve “çiğnendiğini” dile getirdi. Keskin, “Parti hukukunun işleyişinin denetimini sağlayan organ kurultay tarafından seçilen PM’dir. Sanırım, cumhurbaşkanı adayını belirlemek, en küçük yerel birimde yapılacak belediye için aday belirlemeden daha önemsiz bir iş değildir. Genel başkanımız, cumhurbaşkanı adayını belirleme çalışmalarında toplum katmanlarının temsilcilerinden, deyim yerindeyse uçan kuştan görüş almış ama ne hikmetse PM’ye sorma gereksinimi duymamıştır” dedi. Kılıçdaroğlu’nun, İhsanoğlu’nu aday gösterme kararının ardından “risk aldım” sözlerini anımsatan Keskin, “Genel Başkan bu riski tarif edebilir mi? İki partinin yerel seçimlerde aldıkları oy toplamı olan yüzde 43’ün altında bir aritmetik tablo çıktığında mı risk gerçekleşecek? Kendisini riske eden genel başkanımız, kendisinden daha büyük olan partimizi riske etmiyor mu? Cumuhrbaşkanı adayının belirlenmesinde sergilenen yaklaşım skora oynamaktır” görüşünü dile getirdi. Adnan Keskin, İhsanoğlu’nun aday gösterilmesinin ardından yaptığı açıklamalarda “Bu çatının sancağının altında kahraman ırklarımızın kanları vardır” sözlerinin ise “farklılıkları kucaklamak” açısından sorunlu bir ifade olduğunu söyledi.

CHP’yi kapatın!’

İzmir milletvekili Birgül Ayman Güler ise Kemal Kılıçdaroğlu’na “güvensizliğini” ilan ettiğini belirtirken, PM’ye sunulan MYK raporunu da onaylamadı. Cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesinin PM’nin resmi gündemine alınmamasını eleştiren Güler, “Daha önce de PM’de konuşulmadı, o nedenle bu aday partinin değil, sizin adayınız” görüşünü dile getirdi. Kılıçdaroğlu’nun daha önce “Hukuk fakülteleri eğer tek kişinin sözüyle hareket edecekse kapatılsın” dediğini anımsatan Güler, “Madem aday tek kişinin kararıyla olacaksa o zaman siz de CHP’yi kapatın. Yönetim tarzınızı despotik buluyorum. Herkes görüşünü söyleyebilir deniyor, ama karar süreçlerinde konuşunca suçlu ilan ediliyoruz. Genel başkan yardımcıları disiplin sopasını gösteriyorlar. Bizi bu konuma düşürmeye hakkınız yok” dedi. Kılıçdaroğlu’na “Adayı size kim önerdi” diye soran Güler, İhsanoğlu’nun CHP ilkelerine uygun bir aday olmadığını söyledi. Ankara milletvekili Gökhan Günaydın da “Dinci faşizm tehlikesiyle karşı karşıyayken kendi ilkelerimize uygun adayla yürümemiz gerekirdi” diyerek İhsanoğlu’nun adaylığına karşı çıktı. Eski MYK üyelerinden İstanbul milletvekili Umut Oran da aday belirlemede PM’nin devre dışı bırakılmasını eleştirerek “Köklü geleneğimizde, ciddi bir sınavla sınanıyoruz. Muhafazakâr oyları almak için, muhafazakârlaşmakla anılıyoruz. Sosyal demokrat ve sol bir parti olarak toplumu dönüştürme ve topluma öncülük etme görevimiz varken, seçtiğimiz aday bugünkü siyasi hegemonyaya teslim olduğumuz algısını yaratıyor. Keşke CHP kimliğine, Atatürk ilkelerine, 6 ok ideolojisine tartışmasız sahip bir aday gösterebilseydik” görüşünü dile getirdi. Eski Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil’in de İhsanoğlu’nun adaylığını eleştirdiği öğrenildi.

Toplantıda Kocaeli milletvekili Hurşit Güneş ve İzmir Milletvekili Alaaddin Yüksel aday belirleme yöntemini eleştirmekle birlikte İhsanoğlu’nun adaylığına destek verirken, eski SHP Genel BaşkanıMurat Karayalçın ile Ercan Karakaş, Durdu Özpolat, Sena Kaleli, Namık Havutça’nın da aralarında bulunduğu söz alan 15 dolayındaki üye, İhsanoğlu’nun adaylığını olumlu karşıladıklarını ifade ettiler.

Durdu Özbolat “Burada fikirlerini beyan eden eski MYK üyeleri belediye başkanlığı adaylıkları sürecinde niye katılımcı demokrasiyi hatırlamadılar. O gün niye bu kadar solcu değillerdi” derken, Karayalçın, “Cumhurbaşkanlığı adayımızla ilgili kafalardaki karışıklığı gideren bir manifestoya ihtiyacımız var. Bu sorumluluğun altını çizmek istiyorum. Adayımız hayırlı olsun” diye konuştu. İhsanoğlu’nun adaylığını açıklamasının ardından, sert tepki gösteren ve açıklamaları “adaylık mesajı” olarak yorumlanan Denizli milletvekili İlhan Cihaner’in ise PM’de konuşmadığı öğrenildi.

Tarife uyan Ekmel Bey

Toplantının sonunda eleştirileri yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu ise tartışmaları ve eleştirilerin normal karşıladığını ancak cumhurbaşkanının uzlaşma ile belirlenmesinin herkesin çıkarına olduğunu vurguladı. “Elbette isimlendirme aşamasının güçlükleri vardır, çeşitli görüşmelerle oluşan bir tablodur” diyen Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu’nu aday göstererek bir kez daha risk aldığını belirtti. Kendisinin yürüttüğü görüşmelerde bir isim sormadıklarını, sadece “nasıl bir cumhurbaşkanı” istediklerini tarif ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Ekmel Bey de bu tarife uyan isimdi. Bu tartışmalar normaldir ama hepimiz artık onun arkasında durmalıyız ve çalışacağız. Bu süreçte hepimizden katkı bekliyoruk, bu tartışmalar artık bitmiştir. Biz böylesi bir çatışma ortamında Cumhuriyet ve Atatürk ilkelerine bağlı, anayasayı savunacak bir cumhurbaşkanı adayı arıyoruz. Ekmel Bey de buna uygun bir isimdir” görüşünü dile getirdi. İhsanoğlu’nun entelektüel kesimlerin de desteğini alan bir isim olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu isminin kendisine nasıl geldiği konusunda ise bilgi vermedi. Kılıçdaroğlu, “Ekmel Bey’i bana kimse önermedi, çeşitli kesimlerden gelen isimler vardı, bunların arasından en uygun olan Ekmel Bey’di ve onu aday gösterme kararı aldık” demekle yetindi.

Parti amblemi kullanılmayacak

Toplantıda ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası kapsamında yapılacak çalışmalar da ele alındı. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı’nın tarafsızlığı dikkate alınarak, kampanya sürecinde parti bayraklarının kullanılmaması, partiler arasında oluşturulacak komitelere eleman verilmesi benimsendi.

Kurultay ertelendi

Toplantıda seçim süreçleri dikkate alınarak CHP’nin normalde temmuz ayı içinde yapılması gereken olağan kurultayı da 1 yıl ertelendi.