Kurulacak santral çevreye zarar verecek

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şubesi, Güzelköy Mahallesi yakınlarında kurulacak termik-kojenerasyon santralinin bacasından atılacak gaz ve tozların çevreye zarar verebileceğini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

EMO Denizli Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Küçüker Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye, Denizli merkez ilçe Güzelköy mevkisinde 5 megavat (MW) gücünde termik-kojenerasyon santrali kurmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) ''otoprodüktör lisansı'' verildiği belirtildi.

Kurulacak santralle ilgili olarak EMO Denizli Şubesince araştırma yapıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Araştırmalar sonucunda bazı çekinceler söz konusudur. Santral, yerleşim bölgelerinin yakınında bir alandadır. Güzelköy yerleşkesi ile adeta yan yanadır. Santralin kömürle çalışacağı göz önüne alınırsa çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri olacağı açıktır. 5 megavat güç kapasiteli kojenerasyon santral, dışarıdan temin edilen kömür ile çalışacaktır.

Yılda 17 bin 316 ton kömürün yakılacağı tesiste bin 732 ton kül oluşacağı belirtilmektedir. Bu atıkların ne şekilde ve nerede bertaraf edileceği belli değildir. Kullanılacak olan kömür ithal kömürdür. Dışa bağımlı bir yakıt tercihi yapılmıştır. Yerleşim bölgesi içindeki bu santralin bacasından atılacak gaz ve tozların, çevreye ciddi zararlar verebileceği endişesini taşıyoruz.''

Küçüker A.Ş'nin, kapasite artışı için ÇED dosyasını ilgili bakanlığa sunduğu belirtilen açıklamada, ''Güzelköy ve çevresinde yoğun yerleşimin bulunduğu bu bölgede 5 megavat değil, 10 megavatın üstünde santral kurulması planlandığı anlaşılmaktadır'' denildi.
 

''Düzenli ölçüm yapılıyor"

Küçüker Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. İdari ve Mali İşler Koordinatörü Baki Güçlü ise konuya ilişkin, mevcut tesiste kömür yakarak buhar elde ettiklerini, bunu proses şeklinde boyama ünitesinde kullandıklarını, atılan buharı enerji üretiminde de kullanmak üzere böyle bir yatırımı planladıklarını anlattı.

Güçlü, üretecekleri enerjinin 3.2 megavatını kendi tesislerinde kullanacaklarını, 1,8 megavatını elektrik dağıtımı yapan şirkete satacaklarını, santralin 5 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşeceğini kaydederek, ''Mevcut tesisimizde her ay Çevre ve Orman İl Müdürlüğünce emisyon ölçümleri yapılıyor. Sıkıntı olsa uyarı alırız. Kuracağımız tesis çok daha az atık üretecek. Mevcut sistemden daha az sakınca yaratan otomasyon sistemi olacak'' dedi.

Mevcut tesiste Ege Linyit İşletmelerinden alınan 4 bin 500 kalorilik kömürü kullandıklarını, kurulacak tesiste de aynı kömürün kullanılacağını anlatan Güçlü, ithal kömürün söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.