Kurtuluş'u anlatayım size
Kurtuluş, her ırk ve kültürden insanın yaşadığı bir yer. Bazen sokağa çıktığınızda eğer siyahların bir etkinliği falan varsa, kendizini Mozambik’te, Kenya’da sanabilirsiniz. Ayrıca her eğitim ve kültür düzeyinden insanla da karşılaşabilirsiniz
Alper İzbul / Aksak DünyaHadi bu hafta size yaşadığım semti, Kurtuluş’u anlatayım. Bir Kurtuluş insanı olduğum için mutlu hatta çok mutluyum.
Kurtuluş, asıl adıyla Tatavla eskiden İstanbul’un Ermenileri’nin ve Rumları’nın yaşadığı bir bölge. Şimdi nüfusları ne yazık ki son derece az fakat semtin özelliğini yine bu vatandaşlarımız oluşturmuş. Kendi kendine bu kadar yetebilen bir semt görmedim ben İstanbul’da. Semtten çıkmadan yaşayabilirsiniz.
Ayrıca hem çok merkezi hem de bir açıdan sapa bir bölge. Kurtuluş Son Durak’tan kalkan 70 KY (Yenikapı) ve Feriköy’den kalkan 70 FE (Eminönü) ile suriçiyle bağlantı kuruyor semt.
Ben Kurtuluş’a şehir içinde şehir diyorum bazen. Sanki İstanbul’un göbeğine, İstanbul’dan bağımsız bir kasaba konmuş gibi. Karmaşık görünen demografik yapısına rağmen mahalle kültürü devam ediyor. Esnafı hala geçmiş yıllardaki güzel geleneklere bağlı, iyi niyetli ve esnaftan çok komşunuz olan insanlar. Nadiren meydana gelse de bir iki kapkaç olayına şahit olup esnafın ve semt sakinin müdahalesine şapka çıkarmışlığım vardır. Bir keresinde Eşref Efendi Sokak’ta arabadakiler bir kişinin çantasını alırken, sokaktaki restoranlarda oturan müşteri ve esnaf da müdahale ederek arabadakilerden birini almışlardı.
Çok renkli, keyifli
Kurtuluş’un en önemli özelliklerinden biri de bir lezzet bölgesi olması. Gurmeler için ideal bir semt. Nazar değmesini istemediğim için adını söylemeyeceğim pastane İstanbul’un en iyi profiterolcülerinden. Kentin en iyi mezecileri ve şarküterileri de burada diyebilirim. Yine adını vermeyeceğim ama caddenin Sinemköy diye anılan bölümündeki balıkçı, sanırım İstanbul’da bulabileceğiniz en güzel lakerdaları yapıyor.
Kurtuluş, her ırk ve kültürden insanın yaşadığı bir yer. Bazen sokağa çıktığınızda eğer siyahların bir etkinliği falan varsa, kendizini Mozambik’te, Kenya’da sanabilirsiniz. Ayrıca her eğitim ve kültür düzeyinden insanla da karşılaşabilirsiniz. Tanınmış bir bilim insanı, ünlü bir yazar (mesela ben), tanınmış bir gazeteci (yine ben) ya da ünlü bir sanatçı, Kurtuluş’ta her an karşınıza çıkabilir. En alt gelir ve eğitim düzeyinden insanlar, bu tanınmış insanlarla aynı sokakta yaşayıp komşu olabilir. Kısacası hayatın 7 gün 24 saat durmadan aktığı, çok renkli ve keyifli bir semt Kurtuluş.