Kürtçe 'yabancı dil'

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYGM) 'simültane tercüme' hizmetlerinde çalışmak üzere verdiği personel ilanında 'temininde güçlük çekilen diller' olarak nitelendirdiği Kürtçeyi 'yabancı dil' yaptı.

cumhuriyet.com.tr

İlanda, aralarında Kürtçenin de olduğu 8 dil için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) şartı aranırken KPDS denkliği bulunmayan diller için BYGM tarafından “yabancı diller sınavı” yapılacağı belirtildi.

BYGM’nin ilanında, “simültane tercüme hizmetlerinde” çalıştırılmak üzere “temininde güçlük çekilen diller” olarak Kürtçe, İbranice, Ermenice, Farsça, Arapça, Rusça, İngilizce ve Fransızca sıralanırken bu kapsamda 8 personel alınacağı ifade edildi. İlanda, aralarında Kürtçenin de bulunduğu KPDS sınavı uygulanmayan diğer diller için “yabancı dil” ifadesi kullanılarak “KPDS’de yer almayan diller için Genel Müdürlük tarafından yapılacak yabancı dil sınavında en az 80 puan alma” şartı olduğu belirtildi.

CHP Milletvekili Turgut Dibek, BYGM tarafından verilen ilanı TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Dibek Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Kürtçenin yabancı bir dil olup olmadığını sordu.

Kürtçe enstitülü vakıf üniversitesi

Öte yandan TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda da Diyarbakır’da Selahaddin Eyyubi Üniversitesi adında bir üniversite kurulmasını öngören tasarıda yapılan değişiklikle üniversite bünyesinde Kırmançi, Zazaca gibi Kürtçe lehçelerin araştırılacağı bir enstitünün kurulması da benimsendi.

Böylece ilk kez bir vakıf üniversitesine Kürtçe enstitünün kurulması kararlaştırıldı.